Gotujesz rosół pod przykryciem? Niby mały szczegół, a całkowicie zmienia smak
Rosół od razu przywodzi na myśl tradycyjny, rodzinny obiad, serwowany przez każdą babcię w niedzielę. Jednak na ten wyborny przysmak nie zawsze musimy czekać do końca tygodnia i liczyć na nasze dobroduszne babcie. Znamy sposób, który sprawi, że rosół będzie smakował fenomenalnie. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół!
Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj rosół według tradycyjnej, polskiej receptury. Chyba każda z nas uwielbia ten aromatyczny wywar. Wykorzystaj nasz trik, aby wydobyć z niego jeszcze lepszy smak!
Przepis na tradycyjny rosół
Aby zrobić tradycyjny rosół, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Większość z nich pewnie masz już w domu.
Składniki:
- 2 małe udka z kurczaka
- kawałek wołowiny
- kawałek mięsa z kaczki, indyka, gęs i
- czosnek 2 ząbki
- cebula
- por 1 sztuka (biała część)
- pietruszka 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki (małe)
- liść laurowy – kilka sztuk
- ziele angielskie – kilka ziaren
- lubczyk
- sól
- pieprz
- świeży koper, natka pietruszki
- Ceny jedzenia brzmią jak ponury żart. Podstawowe produkty najdroższe od 10 lat, będzie gorzej
- Przenigdy nie wyrzucaj szypułek od truskawek. Można je wykorzystać w spektakularny sposób, niesamowity efekt
- Weronika Rosati drży o życie swoje i córki. „W nocy się spakowałam w razie, gdybyśmy musiały uciekać”
Jak ugotować tradycyjny rosół?
Od idealnego rosołu dzieli cię zaledwie kilka kroków. Postępuj według instrukcji opisanej poniżej.
Przepis:
- Umyj pod zimną wodą mięso i włóż do dużego garnka.
- Zalej je wodą do 4/5 głębokości garnka, dodaj ziele angielskie, czosnek, białą część pora oraz liście laurowe.
- Cebulę obierz i przekrój na pół, następnie przypal ją odrobinę nad ogniem z palnika, wrzuć do bulionu.
- Podgrzewaj mięso z przyprawami na bardzo wolnym ogniu do momentu zagotowania, co ważne pokrywkę zdejmij, jak tylko woda zacznie bulgotać – to sprawi, że zupa będzie smakować obłędnie. Następnie gotuj wywar bez przykrycia przez godzinę.
- W międzyczasie obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój w słupki.
- Po godzinie wrzuć pokrojone warzywa i gotuj przez następne 30 minut.
- Kilka minut przed końcem gotowania dodaj poszatkowane zioła i dopraw wywar solą oraz pieprzem.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem domowej roboty. Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Rosół to nieodłączny element niedzielnego obiadu.
Każdy z nas uwielbia ten aromatyczny wywar.
Znamy rewelacyjny trik, który sprawi, że twój rosół będzie jeszcze lepszy.
ZOBACZ TEŻ:
- Autobus rozerwał się podczas jazdy. Jedna osoba trafiła do szpitala
- Za tydzień wszystko wyjdzie na jaw. Północ Polski już czeka
- Jolanta Kwaśniewska obchodzi dziś urodziny. Trudno uwierzyć, ile kończy lat, czego jej życzycie?
- Anka z „Przyjaciółek” przeszła sporą metamorfozę. Nigdy nie wyglądała lepiej
- Współpracownicy Elżbiety Jaworowicz zabrali głos. Wyjawili, jaka jest naprawdę
- Warszawa: Autobus rozerwał się w trakcie jazdy. Niepokojące doniesienia ze stolicy, do szpitala trafiła jedna osoba
Źródło: kobieceinspiracje.pl