Rosół zjedzony i nie wiesz, co zrobić z resztkami? Przepisy na pyszne dania, dzięki którym nic się nie zmarnuje
Rosół to tradycyjne danie kuchni polskiej, niemalże zawsze obecne na rodzinnych uroczystościach. Po zjedzeniu zupy z reguły zostaje mnóstwo resztek. Aby nic się nie zmarnowało, przedstawiamy przepisy na pyszne dania z resztek rosołu!
Rosół zapewne często gości na naszych stołach, w związku z czym warto się zorientować, co można zrobić z tym, co nam z zupy zostanie. Poniżej przedstawiamy dwa pomysłowe przepisy na potrawy przygotowane z resztek rosołu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak wykorzystać resztki z rosołu
- Jak przygotować rewelacyjne burgery
- Jak zrobić domowy pasztet
Najpierw rosół, a potem pyszne burgery
Mięso i warzywa, które zostały po zupie, idealnie nadają się do przygotowania burgerów rosołowych . Przepis na te pyszności podał Jasiek Kuroń w Dzień Dobry TVN. Będziesz potrzebować:
- 1/2 kg mięsa
- 1/2 kg warzyw z rosołu
- 2 łyżek oleju
- 1 małej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbków czosnku
- 1 jajka klasy L
- łyżki sosu worcester
- łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- płaskiej łyżeczki pieprzy ziołowego
- 6 łyżek bułki tartej.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, podsmaż cebulę i czosnek oraz zmiksuj oddzielnie mięso i warzywa z rosołu. Połącz wszystkie powyższe składniki i dodaj jajko.
Dopraw pieprzem, papryką, tymiankiem, solą oraz sosem wocester. Po dokładnym wymieszaniu uformuj okrągłe kotlety . Ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Media obiegła smutna wiadomość. Danucie Wałęsie współczuje wiele kobiet
- Nad aktorami „Rancza” wisi fatum? Królikowski nie był jedyny
- Katarzyna Dowbor przekazała smutną wiadomość. Mało kto miał pojęcie
Ugotuj rosół, a resztki wykorzystaj do pasztetu
Przygotuj:
- 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 dużą cebulę
- łyżkę koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę oraz kawałek selera z rosołu
- łyżkę pieprzu ziołowego
- łyżkę cząbru, łyżkę papryki słodkiej
- łyżkę musztardy
- łyżeczkę gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę z czosnkiem i tymiankiem delikatnie podsmaż, a następnie dodaj do nich koncentrat. Wszystkie składniki zmiel , a masę dopraw pieprzem, cząbrem, papryką, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i musztardą.
Na koniec dodaj bułkę tartą i jajka, a całość dokładnie wymieszaj . Wylej masę do formy i piecz około 60 minut. Po godzinie wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż trochę ostygnie.
Jeżeli nie masz pomysłu, jak przygotować pożywne śniadanie, czy sycącą kolację koniecznie zajrzyj >tutaj< . Z nami przygotowanie pysznego posiłku nie będzie takie trudne.
Zobacz zdjęcia:
Warzywa to niezbędne źródło witamin i wielu składników odżywczych.
Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań.
Zobacz także w naszych serwisach:
- „Warszawski prawnik opowiedział o byciu gejem i kontaktach z Jarosławem Kaczyńskim”
- Na zdjęciu sypialni ukrył się pies. 88% internautów nie potrafi go znaleźć w mniej niż 20 sekund
- Niewiarygodne, co po kryjomu zrobiła Agata Duda. Nikt nie miał pojęcia
- Biją na alarm, sprawa dotyczy każdej Polki po 21. roku życia. Chwila zwłoki może mieć fatalne konsekwencje
- Gwiazda ”Dzień dobry TVN” w żałobie. Potwierdzono śmierć najbliższej osoby
- Pomalował pudla na niebiesko. Rodzice zareagowali w najgorszy sposob
- Niewiarygodne, ile zarabia Piotr Żyła, nie mieści się w głowie
źródło: dziendobry.tvn.pl