DomekIOgrodek.pl Porady domowe Gotujesz rosół z kurczaka? Pamiętaj o triku naszych babć, prawdziwy zapomniany hit
fot. youtube.com/Tomek Lach

Gotujesz rosół z kurczaka? Pamiętaj o triku naszych babć, prawdziwy zapomniany hit

5 czerwca 2020
Autor tekstu: Dagmara Olszewska

Rosół z kurczaka jest obecny w polskich domach od wieków. Pyszny, sycący i niezapomniany smak towarzyszy nam od dzieciństwa, ale istnieje prosty tik, który znają nasze babcie, a który jest prawdziwym zapomnianym hitem. Jak zrobić idealny rosół z kurczaka? Będzie zadziwieni.

Rosół z kurczaka, czyli wywar mięsno-warzywny. Każdy go zna, każdy go jadł, ale w każdym domu smakuje inaczej. Dlaczego? Powodów są setki. Od wyboru mięsa po przyprawy i czas wykonania. Dziś, przypomnimy Wam ten specjalny trik, który znają nasze babcie. A to od ich rosołu wszystko się zaczęło, prawda?

Dzięki tej zasadzie rosół zawsze będzie idealny!

To, jaki rosół lubimy najbardziej, zapewne wywodzi się jeszcze z naszych wczesnych, dziecięcych lat. Najpopularniejszą wersją jest rosół z kurczaka, jednak często można spotkać ten wywar z mięsem wołowym, czy kaczym. My skupimy się na tym najbardziej znanym i kochanym na całym świecie.

Rosół z kurczaka należy do jednej z narodowych potraw polskich. Powstał tak naprawdę przez przypadek w wyniku długotrwałego gotowania mięsa, które miało zostać poddane zasoleniu i zasuszeniu. Wywar nazywano „rozsol” co z czasem ewaluowało do wszech obecnie znanego rosołu.

  1. Tajemnicza pasja Jarosława Kaczyńskiego. Nie chodzi o koty, nie mieliśmy pojęcia
  2. Wielka radość w domu Rozenek. Zdjęcie syna pojawiło się w sieci, wszystkiego najlepszego
  3. Wyrzucasz ogonki z czereśni? Popełniasz wielki błąd. Niesamowite, że tak mało osób zna prawdę

Rosół z kurczaka jak u babci. Wiemy jak to osiągnąć

Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest mięso . Konkretnie chodzi o sposób jego obróbki. Jeśli zdecydujemy się na rosół wyłącznie z mięsa kury, należy wybrać te tłuste części zawierające kości. To dzięki nim w naszym wywarze pojawiają się charakterystyczne oka i zapach.

Wiemy, że czując ten zapach, ciężko będzie się powstrzymać od jedzenia, ale to właśnie czas gotowania ma wpływ na smak. Po dodaniu wszystkich składników i przypraw warto odstawić nasze kulinarne dzieło na mniejszy ogień i dać szansę na to, by składniki połączyły się w idealną całość.

Tutaj znajdziecie również inne, warte uwagi przepisy.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Rosół z kurczaka

Jak osiągnąć smak jak u babci? Przypominamy trik!

ZOBACZ TEŻ:

  1. Przeraźliwa przepowiednia Jackowskiego. Jasnowidz mówi o dziwnej rzeczy. Co się wydarzy?
  2. Zaginęła podczas rodzinnych wakacji. Porażającą hipotezę o jej losach przekazali śledczy
  3. Żona Sławomira miała wypadek. Sytuacja wyglądała dramatycznie, konieczna była szybka pomoc
  4. Mama myślała, że jej dziecko ma ospę. Prawda okazała się porażająca, chłopiec cudem przeżył
  5. Kościół i klasztor zamknięte. Zakonnicy zostali objęci kwarantanną
  6. Nagły protest w samym centrum miasta mimo pandemii. Zadziwiające sceny, co się dzieje?

Źródła: wikipedia.pl pikio.pl

Obserwuj nas w
autor
Dagmara Olszewska None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy