DomekIOgrodek.pl Porady domowe Skorupki po jajkach jako świetny wybielacz do tkanin
Własne

Skorupki po jajkach jako świetny wybielacz do tkanin

21 marca 2022
Autor tekstu: Weronika Dadok

Jeśli zaraz po wykorzystaniu jajek w celach spożywczych odrzucasz skorupki i lądują one w smietniku - popełniasz duży błąd. Posiadają one świetne zastosowanie, które wykorzystasz nie tylko do tworzenia pysznych potraw .

Sprawdzą się świetnie w roli wybielacza do ubrań . Jak stosować skorupki po jajkach, aby wpłynęły pozytywnie na nasze tkaniny?

Wybielanie tkanin skorupkami po jajkach

Skorupki po jajkach w łatwy sposób wybielą twoje ubrania. Poszarzały materiał z pewnością zyska dawną, pożądaną barwę . Dlatego szczególnie ważne jest to, aby nie zapominać o zachowaniu tego doskonałego i naturalnego wybielacza, gdy skończymy tworzyć jajeczny posiłek.

Skorupki po jajkach sprawdzą się także świetnie przy praniu ubrań, które zostały zafarbowane na inny kolor . Sposób niestety jest już trochę zapomniany, a nawet nieznany przez wiele osób.

Tymczasem może on pomóc zaoszczędzić pieniądze i zadbać o ekologiczne aspekty . Pamiętajmy, że chemiczne produkty mogą dodatkowo uszkodzić tkaninę.

Jeśli chcesz spróbować tego świetnego sposobu w pielęgnacji swoich ubrań, wystarczy, że pokruszysz skorupki po jajkach z około dwóch, trzech jajek i umieścisz je w lnianym woreczku lub zawiniesz starannie w gazę . Nie mogą rozsypać się w bębnie pralki, ponieważ może to doprowadzić do jej zniszczenia.

Tak przygotowany preparat włóż do pralki razem z jasnymi i białymi ubraniami, dodaj płyn lub proszek do prania . Skorupki wpłyną doskonale na wygląd ubrań! Opinię potwierdzają również fora, na których poruszana jest tematyka związana z dbaniem o dom.

Screen z forum.interia.pl

Inne przydatne zastosowania skorupek po jajkach

Skorupki po jajkach mają także wiele właściwości, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Są produktem bogatym w minerały. Wesprą nasz organizm podczas niedoborów wapnia i załagodzą podrażnienia skóry .

Wpłyną także korzystnie na smak kawy oraz jej aromat. W tym celu należy jednak przygotować specjalny proszek z wcześniej upieczonych skorupek w około 100 stopniach .

Obserwuj nas w
autor
Weronika Dadok

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy