DomekIOgrodek.pl Porady domowe Przepis na słodkie bułeczki babci. Potrzebne ci są dwa składniki, całą resztę masz już w kuchni
Fot. Quadic, Pixabay

Przepis na słodkie bułeczki babci. Potrzebne ci są dwa składniki, całą resztę masz już w kuchni

24 stycznia 2020
Autor tekstu: Karina Sulich

Słodkie bułeczki to specjalność naszych mam i babć. Teraz każda z nas może odtworzyć smak swojego dzieciństwa w domowym zaciszu. Potrzebujesz zaledwie dwóch, wyjątkowych składników. Resztę z pewnością masz pod ręką.

Wspomnienia mają to do siebie, że przywołują nie tylko obrazy, ale również smaki i zapachy. Z pewnością każda z nas ma własny, niepowtarzalny smak swojego dzieciństwa, ale te słodkie bułeczki pojawiają się w głowie każdego, dorosłego już dziecka. Okazuje się, że ich zrobienie jest banalnie proste. Sprawdź, czy masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne składniki i do dzieła!

Słodkie bułeczki: składniki

Składniki na słodkie bułeczki na pewno masz w swojej kuchni. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić ten przysmak? Mleko, cukier, jajka, olej roślinny, sól i letnia woda. Te rzeczy na sto procent kryją się w zakamarkach twojej lodówki i kuchennych szafek. Teraz pora jeszcze na dwie rzeczy, dzięki którym będziesz mogła zacząć pieczenie! Magiczne składniki, dzięki którym ożywisz smak dzieciństwa to drożdże i mąka pszenna tortowa. Jeżeli akurat tak się zdarzyło, że jesteś mistrzem cukiernictwa i masz je pod ręką, pieczenie możemy zacząć już teraz.

Jaki jest przepis na słodkie bułeczki?

Przepis na słodkie bułeczki jest bardzo prosty. Przygotuj:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 800 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jaja,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • sól,
  • odrobina letniej wody (opcjonalnie).

Jeżeli masz już wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach, postępuj kolejno według naszej instrukcji:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw je na pół godziny.
  2. Rozbij jajka, posól i wymieszaj, następnie wlej je do drożdży z olejem i mąką.
  3. Wyrób ciasto mikserem i uformuj z niego bułeczki. Zawiń je z dowolnym nadzieniem (lub bez) i odstaw na 15 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż przygotowane bułeczki i piecz przez 30 minut.
  5. Po 30 minutach wyciągnij gorące bułeczki i rozsmakuj się we wspomnieniach z dzieciństwa!

Jak widzisz, zrobienie słodkich bułeczek to bardzo prosta i przyjemna czynność. Koniecznie daj znać, jak ci smakowały!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki to idealny przepis na pyszne śniadania.

słodkie bułeczki

Może posypać je sezamem lub wypełnić nadzieniem. Wszystko zależy od nas.

Słodkie bułeczki

To niezwykle łatwa do przyrządzenia przekąska.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Najczęstsze objawy kobiecych nowotworów. Nie wolno ich lekceważyć
  2. Kosmetyczka oszpeciła jej twarz. Lekarze nie mogli dojść, co zrobiono klientce w salonie
  3. Horoskop indiański zdradza najsilniejsze cechy. Które zwierzę jest twoim duchowym opiekunem?
  4. Michał Szpak padł ofiarą oszustów. Artysta ostrzega swoich fanów
  5. Musieli przerwać odcinek z Dagmarą. Śmierć przyszła nagle, dramat

źródło: kraj.life

Obserwuj nas w
autor
Karina Sulich None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy