Tylko 3 składniki, a niebo w gębie murowane. Trik na prawdziwe, włoskie spaghetti
Spaghetti, które przygotujesz w prosty i szybki sposób, może stać się uzależniającym daniem. Twoja rodzina będzie zachwycona nowym przepisem. Proponujemy zastąpić także pyszne, ale chyba zbyt już znane bolognese na cacio e pepe. Będziesz potrzebować jedynie trzech składników.
Spaghetti to jedno z najchętniej przyrządzanych dań na świecie. Ten prosty makaron stanowi wspaniałą podstawę do wielu pysznych sosów. Danie, które wam proponujemy, składa się tylko z trzech składników. Wystarczy zastosować jeden prosty trik i będziesz zajadać się wprost niebiańskim daniem.
Spaghetti cacio e pepe
Makaron spaghetti to jeden z ulubionych makaronów Włochów. Zresztą ten rodzaj pasty jest najbardziej lubiany i rozpoznawalny na całym świecie. Najbardziej popularna jest jego wersja w towarzystwie sosu z pomidorów, czyli bolognese lub napoli, warto jednak spróbować innej wersji, dzięki której także przeniesiesz się, chociaż kulinarnie, do Włoch.
Składniki na cacio e pepe:
- Makaron spaghetti
- Łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 3/4 filiżanki Grana Padano startego na małych oczkach.
- Śmierć Anny Jantar była wstrząsem dla Polaków. Natalia Kukulska wspomniała niedorzeczną teorię o śmierci mamy
- Zalana łzami mama Kacperka wypowiedziała bolesne słowa. Chodzi o tatę chłopca, dłużej już nie mogła wytrzymać
- Wszyscy podejrzewają Evę Minge o operacje plastyczne. Jej zdjęcie z dzieciństwa nie pozostawia żadnych wątpliwości
Jak przygotować cacio e pepe?
Zacznij od ugotowania makaronu. Cała magia tego przepisu tkwi w tym, że będziemy wierni jego włoskiej wersji. W internecie często znajdziecie jako dodatkowy składnik masło. Włosi absolutnie nie dodają go do tego dania!
- Zacznij od ugotowania makaronu al dente.
- Około trzech minut przed ugotowaniem się makaronu wsyp na patelnię pieprz i na bardzo dużym ogniu podgrzewaj go około 30 sekund.
- Dodaj filiżankę wody z gotującego się makaronu.
- Gotuj przez 30-45 sekund na dużym ogniu.
- Do miseczki wrzuć 3/4 filiżanki startego Grana Padano i dodaj 1,5 filiżanki wody z makaronu.
- Mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos.
- Ponownie podgrzej pieprz na patelni.
- Na patelnię wrzuć makaron i sos z Grana Padano z wodą.
- Wszystko delikatnie wymieszaj, a w razie, gdyby sos był za gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, to w niej tkwi sukces tego z pozoru prostego przepisu.
Smacznego!
Jeśli chcesz spróbować przygotować kolejne włoskie klasyczne danie, jakim jest pizza, znamy doskonały przepis.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Trik polega na używaniu wody, w której gotuje się makaron.
Ten z pozoru prosty makaron smakuje obłędnie. Pieprz z serem tworzą smak, jakiego się nie spodziewamy.
Najlepiej użyć aromatycznego, świeżo mielonego pieprzu.
ZOBACZ TEŻ:
- Ostatnie godziny na przelew i wypłatę gotówki. Za chwilę banki zablokują tę możliwość
- Policja uderzyła w turystów. Kilku już gorzko pożałowało, lepiej uważać
- Wszyscy nuciliśmy jego największe hity. Nie żyje prawdziwa legenda rock’n rolla
- Znaleziono ciało, trwają poszukiwania matki. Policja podejrzewa zabójstwo
- Poszukiwana bardzo niebezpieczna kobieta. Policja wydała list gończy, poznajesz ją?
- Niewyobrażalnie tragiczne, na wysypisku śmieci znaleziono zawiniątko. Nie żyje noworodek
źródło: o2.pl