DomekIOgrodek.pl Porady domowe Tylko 3 składniki, a niebo w gębie murowane. Trik na prawdziwe, włoskie spaghetti
fot. youtube.com/ NOT ANOTHER COOKING SHOW

Tylko 3 składniki, a niebo w gębie murowane. Trik na prawdziwe, włoskie spaghetti

10 maja 2020

Spaghetti, które przygotujesz w prosty i szybki sposób, może stać się uzależniającym daniem. Twoja rodzina będzie zachwycona nowym przepisem. Proponujemy zastąpić także pyszne, ale chyba zbyt już znane bolognese na cacio e pepe. Będziesz potrzebować jedynie trzech składników.

Spaghetti to jedno z najchętniej przyrządzanych dań na świecie. Ten prosty makaron stanowi wspaniałą podstawę do wielu pysznych sosów. Danie, które wam proponujemy, składa się tylko z trzech składników. Wystarczy zastosować jeden prosty trik i będziesz zajadać się wprost niebiańskim daniem.

Spaghetti cacio e pepe

Makaron spaghetti to jeden z ulubionych makaronów Włochów. Zresztą ten rodzaj pasty jest najbardziej lubiany i rozpoznawalny na całym świecie. Najbardziej popularna jest jego wersja w towarzystwie sosu z pomidorów, czyli bolognese lub napoli, warto jednak spróbować innej wersji, dzięki której także przeniesiesz się, chociaż kulinarnie, do Włoch.

Składniki na cacio e pepe:

  • Makaron spaghetti
  • Łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 3/4 filiżanki Grana Padano startego na małych oczkach.
  1. Śmierć Anny Jantar była wstrząsem dla Polaków. Natalia Kukulska wspomniała niedorzeczną teorię o śmierci mamy
  2. Zalana łzami mama Kacperka wypowiedziała bolesne słowa. Chodzi o tatę chłopca, dłużej już nie mogła wytrzymać
  3. Wszyscy podejrzewają Evę Minge o operacje plastyczne. Jej zdjęcie z dzieciństwa nie pozostawia żadnych wątpliwości

Jak przygotować cacio e pepe?

Zacznij od ugotowania makaronu. Cała magia tego przepisu tkwi w tym, że będziemy wierni jego włoskiej wersji. W internecie często znajdziecie jako dodatkowy składnik masło. Włosi absolutnie nie dodają go do tego dania!

  • Zacznij od ugotowania makaronu al dente.
  • Około trzech minut przed ugotowaniem się makaronu wsyp na patelnię pieprz i na bardzo dużym ogniu podgrzewaj go około 30 sekund.
  • Dodaj filiżankę wody z gotującego się makaronu.
  • Gotuj przez 30-45 sekund na dużym ogniu.
  • Do miseczki wrzuć 3/4 filiżanki startego Grana Padano i dodaj 1,5 filiżanki wody z makaronu.
  • Mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos.
  • Ponownie podgrzej pieprz na patelni.
  • Na patelnię wrzuć makaron i sos z Grana Padano z wodą.
  • Wszystko delikatnie wymieszaj, a w razie, gdyby sos był za gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, to w niej tkwi sukces tego z pozoru prostego przepisu.

Smacznego!

Jeśli chcesz spróbować przygotować kolejne włoskie klasyczne danie, jakim jest pizza, znamy doskonały przepis.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

spaghetti

Trik polega na używaniu wody, w której gotuje się makaron.

spaghetti

Ten z pozoru prosty makaron smakuje obłędnie. Pieprz z serem tworzą smak, jakiego się nie spodziewamy.

spaghetti

Najlepiej użyć aromatycznego, świeżo mielonego pieprzu.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ostatnie godziny na przelew i wypłatę gotówki. Za chwilę banki zablokują tę możliwość
  2. Policja uderzyła w turystów. Kilku już gorzko pożałowało, lepiej uważać
  3. Wszyscy nuciliśmy jego największe hity. Nie żyje prawdziwa legenda rock’n rolla
  4. Znaleziono ciało, trwają poszukiwania matki. Policja podejrzewa zabójstwo
  5. Poszukiwana bardzo niebezpieczna kobieta. Policja wydała list gończy, poznajesz ją?
  6. Niewyobrażalnie tragiczne, na wysypisku śmieci znaleziono zawiniątko. Nie żyje noworodek

źródło: o2.pl

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Kwaterkiewicz None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy