DomekIOgrodek.pl
Gąbka

Unsplash.com / Pille R. Priske

Trik z użyciem gąbki kuchennej

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Augustyniak

Udostępnij:

Gąbka kuchenna to jeden z najpopularniejszych produktów w niemal każdej kuchni. Kojarzy się głównie ze zmywaniem naczyń -chociaż coraz rzadziej, gdy prym wiodą zmywarki. Co ciekawe, zastosowań gąbki jest o wiele więcej niż tylko te związane ze zmywaniem i czyszczeniem. Czy kiedykolwiek spodziewaliście się, że gąbka może wpływać na przedłużenie świeżości warzyw i owoców?

Gąbka kuchenna -sposób na świeże warzywa i owoce

Warzywa i owoce to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Coraz częściej dietetycy alarmują, że to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy, szczególnie w sezonie letnim, mamy problem z ich przechowywaniem. Wydawać by się mogło, że genialnym sposobem na utrzymanie ich świeżości jest trzymanie w lodówce. Jest w tym wiele prawdy, ale chyba każdy z nas kiedyś się przekonał, że lodówka nie daje całkowitej gwarancji sukcesu. Bywa i tak, że tylko przyśpiesza psucie się owoców.

W tym problemie z pomocą przychodzi nam gąbka kuchenna. Oto niezawodny trik, który sprawi, że Wasze owoce i warzywa zachowają świeżość na dłużej i wreszcie robienie zakupów na zapas, zwłaszcza latem, będzie miało sens! Jak radzi portal Mamadu.pl, dwie do trzech gąbek kuchennych należy umieścić w dolnych szufladach lodówki.

Wąż

Znalazł w domu pytona królewskiego

CZYTAJ DALEJ

Gąbka świetnie pochłania wilgoć, dzięki czemu w lodówce nie będzie gromadziła się woda, a owoce i warzywa na dłużej zachowają świeżość.

Jak przechowywać warzywa i owoce?

Jak wiadomo, nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chodzi o warzywa -do tych, które możemy umieszczać w lodówce, należą m.in.:  papryka, por, cukinia, seler, brukselka, szparagi, rzodkiewki, sałata, szczypiorek, cebulka dymka, kukurydza, kalafior, marchew, brokuły.

A co z owocami? Tutaj mamy odrobinę mniejsze pole manewru: jabłka, śliwki, winogrona, wiśnie, czereśnie, borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki.

Pamiętajmy, że zarówno wśród warzyw, jak i owoców, są te, których pod żadnym pozorem nie wolno nam wkładać do lodówki. O jakich warzywach mówimy? Przede wszystkim o: ziemniakach, pomidorach, ogórkach i cebuli. Wśród owoców, z kolei, dominują w tej grupie głównie cytrusy i inne owoce egzotyczne: banany, figi, gruszki, mango, papaja, ananas, arbuz, melon, nektarynki, brzoskwinie, morele, kiwi, awokado.

Warto jest także pamiętać, by warzywa i owoce przechowywać osobno. Szczególnie zielone warzywa, takie jak sałata, czy ogórki, w obecności tych, które wydzielają etylen, np. jabłek, gruszek, pomidorów, narażone są na żółknięcie.

-Wyłóż miejsce, w którym przechowujesz warzywa i owoce papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar wilgoci i spowodują, że zachowają świeżość na dłużej -radzi kcalmar.com.

Najlepiej jednak jeśli zastosujecie trik z gąbką kuchenną. Wtedy problem z wilgocią w lodówce wreszcie się skończy.

Źródło: Mamadu.pl, Kcalmar.com

Katarzyna AugustyniakAutor

Redaktor

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

smażenie

Porady domowe

Domowy trik, który zapobiega pryskaniu oleju z patelni

Czytaj więcej >

Porady domowe

Skórka po cytrynie wrzucona do zmywarki ma świetne działanie

Czytaj więcej >
pixabay.com/RitaE

Porady domowe

Jak pozbyć się muszek owocówek? Wystarczy jeden produkt

Czytaj więcej >

Porady domowe

Nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Ma cenne zastosowania przy pielęgnacji roślin domowych

Czytaj więcej >

Porady domowe

Liść laurowy do prania - genialny sposób na przywrócenie pierwotnego koloru ubrań

Czytaj więcej >

Porady domowe

Jak wyczyścić kran w kuchni i łazience? Prosty trik odmieni wnętrza twojego domu

Czytaj więcej >