DomekIOgrodek.pl Porady domowe Trik za 3 zł na błyszczące i pozbawione kurzu panele. Efekt będzie niewiarygodny
canva/cyano66, Getty Images Pro

Trik za 3 zł na błyszczące i pozbawione kurzu panele. Efekt będzie niewiarygodny

14 lutego 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Czyste panele to niezwykle ważny element każdego wystroju. Bez odpowiedniej dbałości o powierzchnie może się ona niszczyć i wyglądać bardzo nieestetycznie. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym w naturalny i tani sposób zadbamy o podłogi.

Genialny i naturalny sposób na czyszczenie oraz nabłyszczanie paneli

Nie od dziś wiadomo, że ocet jest rewelacyjnym przyjacielem każdej osoby dbającej o czystość w domu. Sprawdzi się także idealnie podczas czyszczenia paneli podłogowych.

Coraz częściej sięgamy po naturalne środki. Jeśli zależy nam na naszej planecie, to faktycznie jest to idealnym sposobem na okazanie jej szacunku i troski. Co najciekawsze - nie musi wcale ucierpieć na tym jakość pielęgnacji.

Czyszczenie octem, jako domowy sposób sprawdzi się do dezynfekcji, ale także jako nabłyszczacz do paneli. Zapobiega on również szybkiemu i nadmiernemu zbieraniu się kurzu. Wystarczy wlać do miski z wodą dwie łyżki tego roztworu i dokładnie wymieszać.

Po chwili ekologiczny i kosztujący około 3 zł preparat na piękną i błyszczącą podłogę jest gotowy. Ze względu na zapach octu, poleca się wykonywać tę czynność kilka dni przed planowanym spotkaniem lub odwiedzinami rodziny.

Bądź uważny

Podczas mycia paneli trzeba być zawsze ostrożnym, gdyż nadmiar wilgoci może je odkształcić, a także podniszczyć - szczególnie ich krawędzie . Dlatego przed ich czyszczeniem czy nabłyszczaniem warto dokładnie odcisnąć ściereczkę, czy mopa z płynu.

W czasie samego przecierania podłogi dobrze jest wykonywać ruchy zgodne z kierunkiem jej położenia. Ryzyko ewentualnych zabrudzeń jest dzięki temu jeszcze mniejsze. Jeśli zaś zapach octu jest zbyt intensywny, można dolać do mieszanki kilka kropel ulubionego olejku zapachowego.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy