Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Warzywa zimowe
Weronika Dadok
Weronika Dadok 28.01.2021 01:00

Warzywa zimowe

warzywa do zebrania zimą
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/Efraimstochter

Coraz częściej mamy do czynienia z łagodnymi zimami, podczas których zebranie niektórych warzyw staje się możliwe. Niekiedy nawet aż do wiosny. 

Trzeba jednak mieć zawsze na względzie fakt, że mogą pojawić się silne mrozy i niestety zniszczyć nasze plany. Warto jednak zainwestować w te warzywa, które będziemy mieć, chociaż część zimowego sezonu

Pod zimowy warzywnik najlepiej wybierać miejsca ciepłe, słoneczne i przede wszystkim osłonięte od wiatru. Warzywa przeznaczone na zimowy zbiór można uprawiać w gruncie, aczkolwiek zapewnienie im odpowiednich osłon wydłuży czas zbiorów. Do ich osłonięcia wystarczy agrowłóknina rozpięta na niskiej konstrukcji ze wbitych w ziemie palików.

Takie zabezpieczenie jest niezbędne w momencie gdy nadchodzą mrozy bez śniegu. Jeśli będą okryte białym płaszczem, uda im się przetrwać

Brukselka to świetne zimowe warzywo

To królowa zimowych warzyw. Wygląda bardzo ciekawie, oraz świetnie znosi mróz, nawet do -15 stopni Celsjusza! Gdy trochę przemarznie, smakuje nawet lepiej. Traci wtedy goryczkę i staje się słodsza. Można ją wysiać wczesną wiosną lub kupić już gotowe sadzonki, które należy wsadzić w maju

Jarmuż, który poradzi sobie z zimą

Podobnie, jak wyżej opisana brukselka znosi mróz dość dobrze, a dodatkowo staje się słodszy. Uprawia się go najczęściej z sadzonek, sadząc je w połowie maja do gruntu.

Kapusta odporna na zimno 

Odporne na zimę są również różne odmiany kapusty włoskiej (znoszą mróz do -5 stopni Celsjusza). Roślina ta ma jednak spore wymagania, musi mieć bardzo żyzną i wilgotną ziemię. Na zbiór zimowy i jesienny sieje się ją na wiosnę, a sadzonki zaś do gruntu latem.

Warto wiedzieć, ze na mróz są odporne kapusty ozdobne. Jeśli jednak kupiliśmy je w celach wizualnych, lepiej ich nie jeść, ponieważ mogła wcześniej być potraktowana środkami chemicznymi

Pasternak jako świetne zimowe warzywo 

Uprawiamy go ze względu na jadalne korzenie, które przypominają bardzo pietruszkę. Siejemy go wczesną wiosną, a zbieramy, dopóki ziemia nie zamarznie

Tagi: Ogród