Wielkanoc 2018: przepisy Magdy Gessler
Wielkanoc 2018 zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem usiądziemy przy wspólnym świątecznym stole wielkanocnym. Jeżeli nie macie pomysłu na proste i smaczne potrawy wielkanocne, mamy dla was idealne rozwiązanie. Przepisy prosto od Magdy Gessler, sprawdźcie, co proponuje najsłynniejsza restauratorka w Polsce.
Przygotowanie do Wielkanocy już ruszyły. Warto wiedzieć jak przygotować najprostsze i najsmaczniejsze potrawy wielkanocne z przepisu kreatorki smaku i stylu – Magdy Gessler.
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2018 wg. Magdy Gessler
Jajowa ze szczawiem
Potrzebne składniki:
Włoszczyzna: 250g
Szczaw: 150g
Woda: 1,5l
Mąka: 2-3 łyżki
Mleko: 250ml
Żółtka: 1-2
Masło: 30g
Sól
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i obieramy wszystkie warzywa. W dużym garnku zalewamy je wrzątkiem i dodajemy 10 g. masła i sól, gotujemy całość.
Przechodzimy do gotowania szczawiu: wycinamy korzonki i dokładnie myjemy. Połowę szczawiu miksujemy w blenderze. Drugą połowę szczawiu wkładamy do wazy, w której będzie podawana zupa. Zmiksowany szczaw, gotujemy w niedużej ilości wody. Odcedzamy wywar z warzyw, łączymy go z mlekiem połączonym z wodą i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany szczaw i posypujemy szczyptą soli. Przed samym podaniem mieszamy z surowymi żółtkami i roztartym masłem.
Do zupy możemy dołożyć grzanki, lane kluski, jajka na twardo albo ziemniaki.
Mazurek różany ucierany
Potrzebne składniki:
Mąka pszenna: 300g
Masło: 200g
Cukier: 100g
Żółtka: 4
Woda
Konfitura z dzikiej róży: 1 słoik
Cukier do polewy: 200g
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Na początek zajmujemy się ciastem, ugniatamy mąkę z dodatkiem cukru i masła, następnie dodajemy ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy ciasto odpowiednio się chłodzi, rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną wcześniej masłem blachę. Ustawiamy piekarnik na 180C i pieczemy spód mazurka na złocisty kolor. Gotowy spód smarujemy grubo konfiturą z róży.
Teraz czas na masę do mazurka. W głębokim garnuszku rozpuszczamy cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszamy całość na jednolitą masę. Czekamy, aż całość wystygnie i wylewamy ją na gotowy spód. Odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy! Gotowe!
ZOBACZ TEŻ:
- Nadciąga zimowy koszmar. Sprawdź, gdzie będą śnieżyce
- Rodzina zastępcza: siostry spotkały się po latach i zrobiły sobie zdjęcie. Ale się zmieniły!
- Doda zabrała głos ws. Tomasza Komendy. Wstrząsające słowa
źródło: radiozet.pl