DomekIOgrodek.pl Kuchnia Włóż monetę do zamrażalnika przed wyjściem z domu. Po powrocie zwróć uwagę na jedną rzecz
canva

Włóż monetę do zamrażalnika przed wyjściem z domu. Po powrocie zwróć uwagę na jedną rzecz

12 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Nigdy nie wiadomo, co może stać się w naszym domu przez kilkudniową nieobecność. Nawet jeśli przygotujemy się na różne ewentualności, mogą wydarzyć się przypadki niezależne od nas. Dobrym przykładem takiego problemu jest rozmrożenie lodówki.

Przez to jedzenie, które w niej mamy, może ulec popsuciu. Jeden prosty trik jest w stanie nas uratować przed zjedzeniem potencjalnie nieświeżego jedzenia, gdy wreszcie wrócimy do domu.

Moneta w zamrażarce

Do wspomnianego triku nie potrzeba nawet zbyt zmyślnych rekwizytów. Wystarczy nam kubek wody oraz zwykła moneta. Jak pomogą nam one w sprawdzeniu świeżości jedzenia po powrocie?

Założenie tego pomysłu jest bardzo proste. Najpierw należy włożyć kubek z wodą do zamrażarki, by ciecz całkowicie zmieniła swój stan skupienia i stała się lodem. Potem na jego tafli należy położyć monetę i gotowe.

W jaki sposób te dwa niepozorne przedmioty powiedzą nam, czy jedzenie jest świeże i lodówka nie uległa rozmrożeniu? Należy sprawdzić położenie monety, bo to właśnie na tej podstawie jesteśmy w stanie określić, czy z produktami w ogóle mogło się coś stać.

Zamrażalnik
Canva/Qwart, Getty Images

Moneta i jej położenie w kubku

Jeśli bowiem nie doszło do żadnej awarii, nawet chwilowego wyłączenia prądu, moneta będzie znajdowała się wciąż na samej górze tafli lodu. Wtedy śmiało możemy rozmrażać nasze potrawy i się nimi delektować.

Jeśli jednak znajdziemy monetę zamrożoną na dnie, oznacza to, że w międzyczasie doszło do rozmrożenia całej lodówki i jedzenie prawdopodobnie zdążyło się popsuć. Jeśli natomiast moneta znajdzie się w środku, czas rozmrażania był krótki i potrawy mogą być jeszcze dobre. Należy jednak wówczas dokładnie je sprawdzić po odgrzaniu ich.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy