DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Wyhoduj własne awokado w doniczce
pixabay/sandid

Wyhoduj własne awokado w doniczce

20 maja 2021
Autor tekstu: Weronika Dadok

Awokado to smaczny owoc, który w ostatnich latach stał się wyjątkowo popularny na naszych talerzach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posadzone w doniczce będzie oryginalną ozdobą okiennego parapetu lub oranżerii.

Uprawa awokado nie jest trudna – sprawdź jej najważniejsze zasady.

Pochodzenie i charakterystyka awokado

Awokado (smaczliwka) to wiecznie zielone drzewo o skórzastych liściach pochodzące z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. W naturalnych warunkach osiąga wysokość 20 m i wydaje owoce ważące nawet do kilograma. Już Aztekowie docenili jego właściwości smakowe i odżywcze, nazywając awokado „masłem bogów”. Istnieje 20 odmian awokado – owoce mogą być owalne lub kuliste, w kolorach od fioletu po jasny róż.

Europejski klimat nie pozwala na uprawę awokado jako drzewa, ale z powodzeniem może być zasadzone w doniczce, gdzie osiągnie około 1,5 m wysokości. Owoce wydane przez awokado w doniczce nie będą tak duże, jak te hodowane w ciepłym klimacie, ale mogą być równie smaczne. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ takie domowe awokado potrzebuje nawet 8 lat, by zacząć owocować.

Właściwości zdrowotne awokado

Owoce awokado są bogate w: jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które chronią m.in. przed zmianami miażdżycowymi, zawałem mięśnia sercowego, udarem mózgu i rozwojem cukrzycy typu II; przeciwutleniacze, które chronią organizm przed starzeniem się i rozwojem komórek nowotworowych;

witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy, hormonalny i immunologiczny; witaminę K o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych; kwas foliowy, który w diecie kobiet w ciąży korzystnie wpływa na rozwój płodu; sterole roślinne zmniejszające wchłanianie cholesterolu i zapobiegające powikłaniom chorób układu krążenia; luteinę – poprawiającą wzrok i kondycję oczu. Szczególnie polecane przez dietetyków jest spożywanie oleju z awokado. Równie cenne jest jego stosowanie w kosmetyce – dla zdrowych włosów i skóry.

Jak wyhodować awokado z pestki

Wystarczy, że kupisz dobrej jakości owoc awokado w sklepie. Wyjmij z niego pestkę, oczyść z miąższu i zanurz w wodzie do około 2/3 jej powierzchni, lekko wbijając wykałaczki w boki. Po kilku tygodniach zauważysz, że pestka kiełkuje. Zaczekaj, aż pojawią się również zaczątki korzeni, by móc przesadzić pestkę do doniczki.

Aby awokado rozwijało się prawidłowo, doniczkę wypełnij podłożem torfowym o odczynie zbliżonym do naturalnego i umieść w dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie widnego okna. Latem możesz wystawić doniczkę z awokado na balkon. Zamiast wstawiać pestkę do wody, możesz również zakopać ją płytko w ziemi i systematycznie podlewać, aż wypuści korzonki.

Sadzonka na początku swojego rozwoju rośnie szybko, dlatego możesz przycinać jej główny pęd, by szybciej się rozkrzewiła.

Pielęgnacja drzewka awokado

Awokado przez cały rok wymaga stałej temperatury pokojowej i dostępu do światła. Pamiętaj, by nie wystawiać rośliny na działanie niskiej temperatury, zwłaszcza poniżej zera. Wyrośnięte awokado podlewaj codziennie i zraszaj liście, ale nigdy nie rób tego wodą z kranu. Najlepsza będzie woda filtrowana.

Zbyt rzadkie podlewanie awokado może poskutkować zwinięciem liści, dlatego warto stosować wspomaganie w postaci np. hydrożelu lub szklanych kul z wodą. Raz do roku na wiosnę przesadź młode awokado do większej doniczki, a latem co dwa tygodnie stosuj nawóz ze zwiększoną ilością potasu.

Zimą awokado przechodzi w stan spoczynku – w tym czasie ogranicz jego polewanie i zadbaj o odpowiednią wilgotność powietrza.

Awokado w mieszkaniu kwitnie i owocuje rzadko, ale jeśli hodujesz je w szklarni lub ogrodzie zimowym, możesz pomóc mu w procesie zapylania poprzez przenoszenie pyłku pędzelkiem z jednego kwiatka na drugi. Awokado nie jest polecane do mieszkań, w którym przebywają zwierzęta domowe, zwłaszcza koty. Niemal wszystkie części rośliny są trujące, a ich spożycie może skończyć się nawet śmiercią zwierzęcia. Źródła: http://www.e-ogrodek.pl/a/jak-uprawiac-w-domu-awokado-z-pestki-17797.html https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/awokado-uprawa-z-pestki-w-domu-uprawa-i-pielegnacja-awokado-w-doniczce-poradnik-aa-3MEP-uzLF-dY9b.html https://dietetycy.org.pl/awokado/

Obserwuj nas w
autor
Weronika Dadok

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy