DomekIOgrodek.pl Kuchnia Wyrzucając resztki niektórych warzyw popełniasz ogromny błąd. Zrobisz z nich mini ogródek na parapecie
Materiał YouTube z kanału ogród na co dzień

Wyrzucając resztki niektórych warzyw popełniasz ogromny błąd. Zrobisz z nich mini ogródek na parapecie

13 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Praktycznie każdego dnia obiera się i kroi w kuchni warzywa, których resztki normalnie wyrzuca się do śmietnika czy na kompost. Niestety nie jest to najlepsza praktyka, ponieważ ich końcówki można ponownie wykorzystać i zrobić mini ogródek na kuchennym parapecie.

Oszczędzanie staje się coraz bardziej popularne z uwagi na rosnącą inflację i ceny w sklepach. Jednym z łatwiejszych sposobów jest oszczędzanie na zakupach i zamienianie drogich produktów, na tańsze odpowiedniki. My zdradzimy Wam dzisiaj jeszcze lepszy patent.

Domowy ogródek z resztek warzyw

W celu rozpoczęcia domowej uprawy warzyw z resztek nie potrzeba praktycznie niczego, poza odrobiną chęci i wolnego czasu. Oczywiście pod ręką trzeba mieć również pozostałości po warzywach.

Cebula i czosnek

Po odkrojeniu z cebuli części z korzeniami nie wyrzucaj ich do kosza. Zamiast tego zasadź je w doniczce, podlej wodą i ustaw na słonecznym parapecie. Po kilku tygodniach wyrośnie z niej pyszny szczypiorek.

Podobnie jest w przypadku czosnku. Wystarczy zasadzić jeden ząbek w ziemi, zalać odrobiną wody i ustawić obok cebuli. Równie dobrze, można zasadzić je w tej samej doniczce. Po 2 tygodniach będzie można zbierać mnóstwo szczypiorku o intensywnie pikantnym smaku i aromacie.

Ogródek z resztek warzyw
Materiał YouTube z kanału Chef Arkos

Sałata rzymska

Po oderwaniu wszystkich liści z głąba wsadź go do miseczki z wodą i poczekaj, aż wypuści korzonki. Następnie zasadź go w doniczce z ziemią. Już po paru dniach zacznie wypuszczać nowe listki.

Bardzo podobnie do sałaty rzymskiej należy potraktować resztki warzyw, takich jak: seler naciowy, fenkuł, cebulę dymkę, pora, marchewkę, pietruszkę czy trawę cytrynową . Końcówki z korzeniami moczy się w wodzie i po jakimś czasie sadzi do ziemi.

Ogromną zaletą tej metody jest fakt, że tak naprawdę niczego nie tracimy. Jeśli któryś z eksperymentów się nie powiedzie, wystarczy go powtórzyć z kolejnymi resztkami, które i tak wytworzy się przy okazji.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy