Zapomnij o chemii. Grilla wyczyścisz domowym sposobem
Czyszczenie grilla w kilka minut? To jak najbardziej możliwe. Zrezygnuj z chemicznych preparatów i szorowania. Ruszt będzie jako nowy, kiedy potraktujesz go mieszanką sody, octu i wody. Mikstura błyskawicznie usunie wszelkie zabrudzenia.
Czyszczenie rusztu bez detergentów i szorowania
Czyszczenie grilla nie należy do najprzyjemniejszych czynności, jednak jest absolutnie niezbędne przed każdym przygotowywaniem posiłków. Po grillowaniu na ruszcie osadza się tłuszcz i przypalone resztki jedzenia.
Pod wpływem wysokiej temperatury związki te zaczynają wydzielać rakotwórcze substancje. To właśnie dlatego ruszt musi być dokładnie czyszczony za każdym razem. Zapomnij jednak o chemicznych środkach i szorowaniu szczotką.
Grilla wyczyścisz błyskawicznie przy pomocy produktów, które znajdują się w Twojej kuchni. Najlepszym sposobem jest mieszanka octu, wody i sody. Gorący ruszt wyczyścisz także przy pomocy cebuli i soli kuchennej.
To nie Romanowska miała zastąpić Dowbor. Miszczak chciał inaczej Tani środek z apteki przeciw żółknięciu liści ogórka. Z łatwością ochronisz go przed chorobamiDomowy środek do czyszczenia rusztu. Będzie jak nowy
Mocno przybrudzony ruszt wyczyścisz błyskawicznie przy pomocy mieszanki, którą przygotujesz z 3 składników. Do pojemnika wlej pół szklanki wody, pół szklanki octu białego i wsyp całe opakowanie sody oczyszczonej.
Całość dokładnie wymieszaj. Miksturą nasącz gąbkę do mycia naczyń i szorstką warstwą energicznie pocieraj ruszt. Po chwili przetrzyj ruszt ręcznikiem papierowym. Będzie wyglądał jak nowy, a po wszelkich zabrudzeniach nie będzie nawet śladu.
Teraz możesz już śmiało przygotować ulubione potrawy z grilla. Ruszt jest nie tylko czysty, ale i zdezynfekowany. Grillowanie będzie przyjemne i bezpieczne dla naszego zdrowia.
Ekologiczne czyszczenie grilla? Zastosuj cebulę lub sól
Ciepły ruszt możesz doczyścić także cebulą lub kuchenną solą. Cebulę przekrój i pocieraj nią ruszt, aż brud całkowicie zniknie. Bardzo skuteczna jest także zwykła sól.
Ruszt rozłóż na folii aluminiowej i obficie oprósz produktem. Następnie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i nagrzewaj, aż sól zbrązowieje. Ruszt przetrzyj gąbką. Po zaschniętych jedzenie nie będzie śladu.
Jak widzisz, są ekologiczne sposoby na wyczyszczenie nawet najbardziej zabrudzonego grilla. Wykorzystaj je zamiast kupować drogie i chemiczne detergenty, które nie są dla nas zupełnie obojętne.