Zapomnij o zwykłym chlebie. Przepis na szybkie placki, dla których porzucisz wszystko inne
Maca w Izraelu, focaccia we Włoszech, pita w krajach arabskich, naan w Indiach czy batbout w Maroku – to tylko niektóre rodzaje pieczywa, jadane na całym świecie, stanowiące jednocześnie idealną alternatywę dla produktu, którym jest powszechnie znany biały chleb. Placki inspirowane północnoafrykańskim przysmakiem z łatwością wykonać można zaś w domu – wystarczy kilka składników oraz dobrze rozgrzana patelnia.
Przepis na chleb z patelni
Wbrew pozorom, nie każda receptura, według której można przygotować pieczywo, jest praco- oraz czasochłonna. Przepis na chleb z patelni należy bowiem do niezwykle prostych.
Do jego wykonania niezbędne będzie:
- 300 mililitrów ciepłego mleka,
- 7 gramów soli,
- 7 gramów suchych drożdży,
- 10 gramów cukru,
- pół kilograma mąki,
- 60 gramów jogurtu,
- 30 mililitrów oliwy z oliwek.
Mleko należy wymieszać z solą, cukrem oraz drożdżami, a następnie odstawić na 5 minut. Do przygotowanego rozczynu dodaj mąkę, jogurt, a także oliwki. Całość wymaga następnie wyrobienia oraz godzinnego „odpoczynku”.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrobić oraz podzielić na równe części, z których należy następnie uformować kulki oraz rozwałkować na cienki placek. Pojedyncze przekładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć krótko z każdej strony.
Tak przygotowany chleb podawać można solo – smarując całość masłem. Będzie jednak stanowił również idealny dodatek do większych dań. Placki spożywać można także na słodko – z dżemem lub miodem – lub na słono – z najróżniejszymi pastami.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum: