Ziemniaki jak z ogniska do zrobienia w piekarniku. Aż ślinka cieknie, niebo w gębie
Ziemniaki z ogniska to jeden z tych smaków, który większości z nas automatycznie na myśl przywodzi beztroskie czasy dzieciństwa. Latem i jesienią były nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. W towarzystwie masła czosnkowego tworzyły prawdziwe niebo w gębie. Okazuje się, że z powodzeniem wykonasz je w domowym zaciszu. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak powala na kolana!
Ziemniaki niezmiennie królują na polskich stołach. Na naszych talerzach lądują pod każdą możliwą postacią. Purée, gotowanie, a może pieczone? No właśnie… A co powiesz na ziemniaki jak z ogniska, tyle że zrobione w kuchni? Do ich wykonania potrzebujesz jedynie odrobiny cierpliwości i sprawnego piekarnika. Gwarantujemy, że smak przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania, a niesamowity zapach unoszący się po mieszkaniu będzie rozpieszczać twoje zmysły.
Ziemniaki to nieodłączny element naszej diety
Ziemniaki są jednym z tych warzyw, po które sięgamy najchętniej. Prawda jest taka, że w polskiej kuchni naprawdę trudno jest wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez nich. Okazuje się, że są one niezwykle wartościowe. Szare bulwy dostarczają niemalże wszystkich niezbędnych witamin (A, B1 , B2 , B3 , B6 i PP ). Jednak najwięcej jest w nich witaminy C. Oprócz tego są niezwykle bogate w błonnik, który w znaczącym stopniu wpływa na trawienie.
Masz już dość klasycznych form ich podawania? Chciałabyś przywołać sielskie czasy dzieciństwa? Świetnie się składa. Na youtube’owym koncie Menu Dorotki , pojawił się przepis na ziemniaki jak z ogniska. Z tym że te wykonasz w piekarniku!
- Maryla Rodowicz wyszła z sali sądowej zapłakana. Co wydarzyło się w środku?
- Uwielbiana aktorka zrobiła niemożliwą rzecz na pogrzebie Królikowskiego. Nigdy nie widzieliśmy takiego zachowania
- ”Królowe życia”: rozstanie uwielbianej pary. Gwiazda zradziła powód kryzysu
Ziemniaki jak z ogniska: jak zrobić?
Składniki :
- 1,5 kg ziemniaków (wszystkie w podobnym rozmiarze),
- 20 g tłuszczu,
- 3 łyżeczki soli,
- woda do podgotowania ziemniaków,
- Masło lub olej (do posmarowania ziemniaków)
Przygotowanie :
- W garnku zagotuj niewielką ilość wody.
- Wyszorowanie ziemniaki wrzuć do wrzącej wody.
- Po około 10 minutach gotowania do garnka dosyp sól.
- Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Piekarnik nastaw na 220 stopni Celsjusza, najlepiej z termoobiegiem.
- Ziemniaki odcedź z wody . Następnie dokładnie wymieszaj z masłem.
- Kartofle przełóż na kartkę i włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Po około 10 minutach pieczenia ponownie posmaruj je tłuszczem.
- Następnie zapiekaj przez kolejne 10 minut. I… gotowe!
ZOBACZ TUTAJ ZDJĘCIE I NAGRANIE:
Ziemniaki z piekarnika to smak dzieciństwa.
ZOBACZ TEŻ:
- Operacja na otwartym sercu, poważny stan. Niepokojące doniesienia o Tomaszu Stockingerze
- Pociąg w Warszawie pilnie zatrzymany. Nieoficjalnie: mogło chodzić o zakażenie chorobą, na miejscu służby
- ”Gogglebox”: uczestnik pokazał zdjęcie z młodości. Przeszedł wielką metamorfozę
- Małżeństwo straciło majątek całego życia. Wszystko przez popularną metodę oszustwa
- Nastolatki dodają niepokojące zdjęcia ze szminką w roli głównej. Nowy, niebezpieczny trend w sieci
- Wbiła łodygę róży w ziemniaka i posadziła. Oniemiała widząc co wyrosło po 7 dniach