DomekIOgrodek.pl Porady domowe Najlepszy sposób na przygotowanie młodych ziemniaków. Będą rozpływać się w ustach
Fot. congerdesign, Pixabay

Najlepszy sposób na przygotowanie młodych ziemniaków. Będą rozpływać się w ustach

30 maja 2020
Autor tekstu: Karina Sulich

Zapiekane, faszerowane, gotowane, pieczone, tarte. Ziemniaki możemy podawać na nieskończoną ilość sposobów. Dodatkowo, ze względu na zawarte w nich cenne witaminy z grupy B, C, A i E, oraz niezwykłe właściwości nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie . W jakiej formie najlepiej podawać ziemniaki wiosną i latem? Ta orzeźwiająca sałatka będzie istnym rajem dla podniebienia.

Ziemniaki, które rozpływają się w ustach, jeszcze nigdy nie były tak łatwe w przygotowaniu. Jak je podać, by zyskały jeszcze większą głębię smaku? Pamiętajmy, że wcale nie musimy ograniczać się do ich tradycyjnej formy. Wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami będzie świetną, zdrową i lekką alternatywą na zbliżające się wielkimi krokami, upalne dni.

Młode ziemniaki: wiosenna sałatka z ziemniakami

Wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami to świetna, a także bardzo zdrowa alternatywa na upalne dni. Zawarte w niej warzywa i dodatki zapewnią nam zastrzyk energii i piękną sylwetkę. Co potrzebujemy do jej wykonania?

Składniki na wiosenną sałatkę z ziemniakami:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 60 dag roszponki
  • 4 ogórki
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • sól
  • pieprz
  1. Porażająca wiadomość, nie żyje uwielbiana aktorka. Zmarła po krótkiej chorobie
  2. Aleksander Kwaśniewski się wygadał. Zdradził, jak naprawdę traktuje żonę, kiedy nikt nie widzi
  3. Ostateczny dowód na związek Anny Muchy i Kuby Wojewódzkiego? Jedno zdjęcie wszystko zdradza

Przepis na wiosenną sałatkę z ziemniakami

Przepis na ziemniaki w zupełnie nowym, wiosennym i letnim wydaniu, które podbije serca domowników i gości jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją.

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości, a kiedy ostygną, kroimy w plastry.
  2. W międzyczasie w cienkie plasterki kroimy rzodkiewki i ogórki, siekamy szczypiorek, myjemy roszponkę , a następnie wszystkie składniki wraz z ziemniakami wykładamy do misy.
  3. Mieszamy oliwę z oliwek z octem winnym , czosnkiem i musztardą delikatesową.
  4. Sałatkę doprawiamy pieprzem i solą, a następnie polewamy przygotowanym sosem. Tak przygotowane danie serwujemy gościom.

Voila! Proste, szybkie i zdrowie wiosenne danie gotowe.

ZOBACZ ZDJĘCIE:

ziemniaki

Ziemniaki możemy podawać na wiele sposobów. Wiosenno-letnia sałatka będzie idealna na nadchodzące, ciepłe dni.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Polakom zostały już ostatnie dni na ważną czynność. Za jej pominięcie grozi ogromna kara finansowa
  2. Nowe wytyczne na wakacje. Jak będzie wyglądał wypoczynek na plażach i kąpieliskach?
  3. Zapadła ostateczna decyzja w sprawie ”Rancza”. Marta Chodorowska właśnie przekazała ją widzom
  4. 65-latka poszła na USG. Podczas badania lekarz złapał się za głowę, trudno uwierzyć
  5. Na dnie jeziora odnaleziono ciało kobiety. Matka rozpoznała swoją córkę, trudno powstrzymać łzy
  6. Byłeś ostatnio u fryzjera? Może zadzwonić do ciebie sanepid, zdrowie grupy klientów z woj. łódzkiego zagrożone

źródło: smaker.pl

Obserwuj nas w
autor
Karina Sulich None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy