Przepis na zupę z dyni z dodatkiem kokosowej nuty
Zupa z dyni z orientalną nutką idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek na chłodne, jesienne wieczory. Poza tym dynia jest naładowana witaminami i innymi wartościami odżywczymi.
Warto jeść dynię — w okresie jesiennym można znaleźć ją wszędzie i jest dość tania. Można z niej zrobić nie tylko zupę-krem, ale również sosy do makaronów, ciasta oraz smarowidła do kanapek.
Najsmaczniejsza zupa z dyni?
Żeby przygotować zupę z dyni należy najpierw ją upiec w piekarniku . Radzimy, by najpierw przekroić dynię na pół i wtedy włożyć do nagrzanego piekarnika. Warzywo pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Nasza zupa z dyni potrzebuje podstawy — jeśli macie ugotowany warzywny bulion , to świetnie. Jeśli nie — możecie użyć gotowego lub ugotować wywar same. Do tego będziecie potrzebować włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, seler, por). Można dodać natkę koperku i pietruszki związane nitką (niech pogotują się w garnku razem z włoszczyzną). Można do wywaru dodać kostki rosołowe warzywne, ale nie trzeba. Taki wywar powinien gotować się aż do czasu, gdy warzywa będą miękkie.
Kiedy wasza dynia będzie gotowa, wyjmijcie ją z piekarnika i ostudźcie. W tym czasie skończy gotować się wasz bulion warzywny. Kiedy już dynia będzie wystarczająco chłodna, należy wydłubać pestki i kłopotliwy miąższ, a kiedy dynia zostanie oczyszczona — wydłubać jej wnętrze do miski.
Zupa z dyni, przepis?
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1–2 łyżeczki żółtego curry
duża szczypta kminu rzymskiego
1–2 ząbki czosnku
2 łyżki wiórków kokosowych
500 g upieczonego miąższu z dyni
3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
2–3 łyżki prażonych pestek dyni
sól, pieprz
grzanki
Ta zupa z dyni jest bardzo prosta. W garnku podgrzewamy oliwę lub olej kokosowy i dodajemy żółte curry, kmin rzymski oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy miąższ dyni, wiórki kokosowe oraz bulion. Jeśli nie mamy bulionu — wlewamy wodę. Gotujemy do 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem blendujemy zupę na krem i dodajemy mleko kokosowe. Wlewamy na talerz i dodajemy grzanki. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Voila, zupa z dyni gotowa!
Nie tylko zupa z dyni, jakie właściwości ma dynia?
Różnych odmian dyni na całym świecie jest około 45. Do zup najlepsze są dynie z odmiany hokkaido , ponieważ ich skórka jest tak cienka, że nie trzeba jej obierać. Pierwsze dynie przypłynęły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obok arbuza, melona, kabaczka, ogórka i cukinii, dynia należy do rodziny warzyw dyniowatych. Dynia jest warzywem bogatym w wartości odżywcze, a dzięki swojej małej kaloryczności może być jedzona w dużych ilościach.
- Dynia pomaga schudnąć. Dynia jest warzywem nieskowęglowodanowym, a przy tym ma mało kalorii — około 250 g ugotowanej dyni (kubek) zawiera 3g błonnika i liczy tylko 49 kcal. Zupa z dyni czy makaron z dynią sprawi, że będziesz odczuwał sytość przez długi czas.
- Wzmacnia układ odpornościowy. Dynia jest bogata w witaminę C i cynk, które są niezbędne dla właściwego działania układu odpornościowego.
- Sprawia, że cera jest promienna i nawilżona. Zupa z dyni jest świetnym i prostym sposobem na dostarczenie swojej cerze ładunku w postaci beta-karotenu i wody. Dynia to 90% wody. Jedzenie dyni nawilża skórę od środka. Beta-karoten pomaga zwalczyć procesy zapalne oraz objawy przeziębienia. W dyni występują również duże ilości witaminy A , która hamuje wydzielanie łoju w ciele człowieka oraz sprawia, że skóra wygląda promiennie i zdrowo.
- Dynia jest łatwostrawna. Pomarańczowe warzywo należy do najbardziej łatwostrawnych warzyw. Świetnie sprawdzi się podczas biegunki. Dynia posiada również dużo błonnika, w którym są pektyny. Pektyny wychwytują szkodliwe substancje w ciele człowieka, obniżają stężenie złego cholesterolu i ułatwiają wypróżnianie. Zupa z dyni sprawdzi się więc idealnie jako lekki, ale treściwy posiłek.
- Pestki dyni są zdrowe. Surowe pestki dyni są bogatym źródłem kukurbityny , która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Prażone pestki dyni niestety w trakcie obróbki termicznej tracą większość ze swoich cennych właściwości.
ZOBACZ TEŻ:
- Feedersi – kim są? Przez żołądek do serca?
- Magda Pieczonka i jej makijażowe hity. Znana makijażystka zdradziła swoje sekrety
- Na wilka, na ślimaka i na raka. 5 „zwierzęcych” pozycji seksualnych
źródło: kobieta.pl, dietetycy.org.pl, surojadek.pl