Produkty, których nie należy podgrzewać w mikrofalówce
Pewne produkty spożywcze po podgrzaniu w mikrofali mogą nie być zdatne do zjedzenia. Niektóre mogą przyczynić się nawet do wybuchu, a następnie wielkiego i absorbującego dużo czasu sprzątania.
Tych produktów lepiej nie podgrzewać w mikrofali
Podgrzewanie produktów posiadających małą ilość wody, na przykład oleju i masła w mikrofali jest bardzo ryzykowne. Unikajmy także wkładania do niej surowego mięsa. Mikrofalówka może podgrzać tylko część produktu, pozostawiają surowe elementy, które mogą bardzo zaszkodzić zdrowiu.
Także podgrzewanie ciast, pieczywa i naleśników może przekształcić te pyszne smakołyki w gumowatą masę, która utraciła smak.
Jednym z najgorszych pomysłów jest włożenie do mikrofali owoców. Mogą one wybuchnąć, a to będzie skutkowało wielkim sprzątaniem.
Suszone owoce dodatkowo obkleją bardzo dokładnie ścianki, wtedy do zniwelowania tych skutków będzie potrzebnych wiele godzin... Nieunikniona eksplozja czeka nas, gdy zdecydujemy się podgrzać z pozoru niewinne winogrona.
Niesamowitym i osobliwym przypadkiem jest ostra papryka. Podgrzanie jej w mikrofali spowoduje, że zawarta w niej kapsaicyna wydostanie się na zewnątrz.
Aż trudno wyobrazić sobie, gdy po otwarciu drzwiczek cała ostrość bucha nam w twarz. Nie brzmi zachęcająco. Lepiej na to uważać.
Niechciane przedmioty w kuchence mikrofalowej
Metalowe przedmioty umieszczone w wyżej wymienionym sprzęcie, po podgrzaniu mogą zacząć się palić. Tak samo jest również z folią aluminiową, należy ją koniecznie zdjąć, gdy chcemy podgrzewać jedzenie.
Jeśli kiedykolwiek przyjdzie komuś do głowy włożyć do mikrofali gąbkę i ją podgrzać, niech lepiej zaniecha pomysłu. Oczywiście, zostanie ona zdezynfekowana pod wpływem wysokiej temperatury, ale niestety wytworzy nieprzyjemny i intensywny zapach, którego pozbycie się z mieszkania graniczy z cudem.
Źródło: gotowanie.onet.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: