Płacą za niego 2 tysiące euro. Znajdziesz go w naszych lasach
Sezon na grzyby trwa. Grzybiarze już zacierają ręce, bo ładnych sztuk nie brakuje. Chętnie wymieniają się doświadczeniami i rekordowymi okazami. Ale maślaki i smardze to mało. Jeden grzyb szczególnie pozostaje w kręgu ich zainteresowań i marzeń.
W naszych lasach w ostatnich latach pojawił się grzyb, którego nie było tu przez 100 lat. Gąbka sosnowa, bo o niej mowa to bardzo rzadki, smaczny i zdrowy grzyb. Ze względu na swoje walory uznawana jest za najdroższy grzyb świata.
Gąbka sosnowa. Co to za grzyb?
Gąbka sosnowa ma brązowo-białą nóżkę i gruby, stożkowaty kapelusz w tym samych kolorach. Można na nim dostrzec charakterystyczne wzory podobne do rozstępów. Gąbka sosnowa została odkryta w Polsce ponad 100 lat temu, dokładnie w 1921 r. Teraz uznawana jest za najdroższy grzyb świata.
Szybko została uznana za wymarłą, bo przez wiele lat nie udało się jej znaleźć. Od 2 lat coś się zmieniło i coraz to pojawiają się informacje, że grzybiarze mieli szczęście ją znaleźć. Jeden z okazów pojawił się w Beskidach w Małopolsce.
Pogoda sprzyja, więc to tylko kwestia czasu, aż najdroższy grzyb świata zacznie pojawiać się częściej. Nie tylko w Polsce jest to grzyb doceniany. Japończycy uważają go za wielki rarytas i wręczają go sobie w prezencie. Sądzą też, że gąbka sosnowa dobrze wpływa na zdrowie.
Gąbka sosnowa. Najdroższy grzyb świata
Gąbka sosnowa to najdroższy grzyb świata. Ceny gąbek sosnowych zależą od pory roku, w której zostały zebrane i miejsca występowania.
Najdroższe są okazy zebrane w Japonii. Za kilogram japońskich gąbek sosnowych trzeba zapłacić nawet 2 tys. euro, czyli prawie 10 tys. złotych. Najtańsze są gąbki sosnowe z Korei, Chin, Kanady i USA. Te okazy można kupić od 400 zł do 2 tys. zł za kilogram.
Gąbka sosnowa jest jadalna i smaczna
Gąbka sosnowa to pyszny, jadalny grzyb. Miąższ gąbki jest bardzo jędrny, a aromat przywodzi na myśl cynamon. Smak ma słodkawy.
Gąbkę sosnową przyrządzamy tak samo jak inne grzyby. Można przygotować z niej zupę, sos do dań mięsnych, sos do ryżu. Dobrze smakuje też po usmażeniu z jajkami.
Zobacz także:
Rozpoznajesz wszystkie jesienne kwiaty? [QUIZ]
Ten błąd popełniają wszyscy grzybiarze. Przez to grzyby są przyklapnięte i wodniste
Sprzedajesz grzyby, które zebrałeś w lesie? Dostaniesz gigantyczną karę