Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Zrobisz go w 4 tygodnie. Gorący kompost jest bezcenny w ogrodzie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 22.03.2024 14:54

Zrobisz go w 4 tygodnie. Gorący kompost jest bezcenny w ogrodzie

gorący kompost
Fot. YouTube/ Daisy Creek Farms with Jag Singh

Kompost to jeden z najlepszy nawozów w ogrodzie. Możemy nim zasilić grządki, drzewka owocowe, a nawet rośliny ozdobne i żywopłot. Ma mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Jak przygotować go przed zasadzeniem pierwszych roślin?

Gorący kompost możemy zrobić właśnie teraz. Będzie gotowy za kilka dni. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobranie właściwych składników.

Czym jest gorący kompost?

Kompost jest jedną z najlepszych form nawożenia gleby. Właśnie dlatego wiele osób decyduje się we własnym ogrodzie przygotować miejsce pod odpadki organiczne. Jednak tradycyjna metoda kompostowania jest naprawdę długa.

Kompostowanie na zimno jest bardzo skuteczne, jednak na nawóz musimy czekać kilka miesięcy. Alternatywą będzie gorący kompost, którym znacznie szybciej możemy nawieść grządki.

Gorący kompost powstaje na skutek intensywnej fermentacji tlenowej. Powstaje poprzez kompostowanie w warunkach podwyższonej temperatury na pryzmie. Znaczenie mają tutaj też odpowiednie składniki. Jak przygotować taki nawóz w zaledwie kilka dni?

kompost
Fot. Canva / Elena Photo

Jak przygotować gorący kompost?

Gorący kompost podobnie, jak ten robiony na zimno, składa się z odpadów roślinnych i materiału strukturalnego. Tą metodą możemy naprawdę szybko uzyskać pachnący leśną ściółką i sypki nawóz.

W tworzeniu kompostu na gorąco musimy zachować odpowiednią proporcję między węglem a azotem. W tym celu musimy odpowiednio dobrać proporcje składników. Najpierw należy zgromadzić następujące składniki:

  • ⅓  obornika; 
  • ⅓ wsadu węglowego – kartony, wytłoczki po jajkach, słoma oraz popiół drzewny; 
  • ⅓ wsadu azotowego – materiał roślinny taki jak świeżo skoszona trawa, odpadki kuchenne warzywne, skorupki jaj czy fusy z kawy.

Jak ułożyć poszczególne warstwy kompostu?

Poza prawidłowymi proporcjami musimy odpowiednio ułożyć warstwy kompostu. W przypadku gorącego kompostu wystarczy usypać kopiec, ponieważ z nawozu i tak niedługo będziemy korzystać.

Warstwy układamy na przemian, zaczynają od materiału węglowego. Następnie należy ułożyć materiał azotowy, a na koniec obornik. Piętra układamy, aż wyczerpie nam się materiał.

Po 4 dniach możemy zmierzyć temperaturę, a następnie przerzucić kompost. Od tego momentu całość należy przerzucać co 2 dni, aż zakończy się proces kompostowania. Po 4 tygodniach będzie gotowy do użycia. 

kompost
Fot. Canva / burwellphotography, Getty Images Signature

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Daisy Creek Farms with Jag Singh” na YouTube

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10