Brak szypułki przy pomidorze? Unikaj go szerokim łukiem
Jak często zdarza Ci się zauważyć w sklepach i na bazarach pourywane szypułki pomidorów? To nie zabieg estetyczny, a marketingowy. Zobacz, czy warto kupować pomidory bez szypułek.
Pourywane szypułki pomidorów – dlaczego handlarze to robią?
Jak pewnie wiecie, cena pomidorów poza sezonem osiąga rekordowe ceny. Latem można je dostać nawet za około 4 złote za kilogram, zimą natomiast niemalże za 10 razy tyle. Chociaż w sezonie nikt nie martwi się tym, ile pomidorów zostanie zniszczonych, poza sezonem, każda sztuka staje się ważna.
Pewnie pomyślicie, że skoro po sezonie płacimy za te produkty krocie, oberwanie szypułki pozwala na zakupienie wyłącznie pełnowartościowego produktu. Nic bardziej mylnego. Chociaż w istocie zakup pomidora na gałązce wiąże się z zapłaceniem za tę część pomidora, która i tak wyląduje w koszu, warto to zrobić.
Zobaczcie, dlatego pourywane szypułki pomidorów to standard w większości sklepów. Okazuje się, że ma to swoje pragmatyczne zastosowanie.
Pourywane szypułki pomidorów – poznaj sekret marketów
Pourywane szypułki pomidorów mają pewien plus. Twarde szypułki podczas transportu mogą okaleczyć pełnowartościowy produkt. Jak wiadomo, w sklepie nikt nie kupi nabolałego pomidora, tym bardziej, kiedy musi za niego zapłacić niemalże 40 zł/kg w środku zimy.
Pourywane szypułki pomidorów gwarantują wyższą jakość owoców po długim transporcie, ale to nie wszystko. Urwanie szypułki od pomidora pozwala mu przerwać znacznie dłużej na pułkach sklepowych. Zastanów się, iludniowego pomidora tak naprawdę kupujesz w sklepie?
Czy nie lepiej jest dopłacić za gałązkę, którą i tak wyrzucimy, mając świadomość, że korzystamy wyłącznie ze świeżych produktów, niż oszczędzić parę groszy, jedząc produkty niewiadomego pochodzenia? Pourywane szypułki pomidorów najczęściej charakteryzują te produkty, które przebyły długą drogę do sklepu. Krajowe pomidory zwykle sprzedawane są z szypułkami.
Pourywane szypułki pomidorów – obrywaj je własnoręcznie
Pourywane szypułki pomidorów nie mają jednak samych wad. Jak wiesz, pozwalają one przetrzymać pomidora nieco dłużej w idealnym stanie. Dlatego też, jeśli wiesz, że nie zjesz wszystkich pomidorów naraz, przechowuj je w lodówce bez szypułek.
Najlepiej włóż je do szuflady do przechowywania owoców (tej na dole lodówki) i nie kładź ich obok innych owoców, na przykład jabłek, gdyż może to spowodować szybsze psucie się pomidorów.
Drodzy Czytelnicy, czy wiedzieliście, że pourywane szypułki pomidorów mają tak kolosalne znaczenie dla jakości pomidorów? Skoro znacie już tę metodę, wykorzystujcie ją przy robieniu zakupów i przechowywaniu ich w swoim domu. Powodzenia.