Chleb szczęścia jest najpyszniejszy na świecie. Powinno się go robić tylko raz, ale na jednym na pewno się nie skończy
Chleb szczęścia to niesamowita potrawa, która przynosi szczęście nam i naszym bliskim. Co ciekawe, jej pozytywne działanie jest uzależniające! Gdy raz spróbujesz tego chleba, będziesz przyrządzać go już regularnie. Jego przygotowanie wymaga jednak trochę czasu.
Chleb watykański to oprócz pysznego dania sposób na szczęście. Według historii, jego pochodzenie jest przypisywane okolicom Watykanu, istnieje też teoria, że przepis pochodzi z zakonu amiszów. Tak czy inaczej, ideą tego pieczywa jest dzielenie się zaczynem ciasta z rodziną i sąsiadami. Ma to wszystkim przynieść szczęście!
Chleb szczęścia – przepis
To pieczywo wymaga odrobinę cierpliwości. Jednak kiedyś gospodynie uwielbiały ten przepis, bo czuły się, jakby czarowały, a nie gotowały. Tak, jak należy potem metodą łańcuszkową podzielić się szczęściem, tak w przypadku ciasta przygotowujemy go także w sposób łańcuszkowy. Poszczególne etapy są przypisywane konkretnym dniom.
Ciasto na chleb należy mieszać w misce o konkretnych godzinach, następnie, dodawać składniki w odpowiednich odstępach czasu. Najpierw musimy poświecić ciastu dużo uwagi, by mogło emanować swoją dobrą energią. Całość wykonania zajmie nam 7 dni. Przez ten czas stworzymy wspaniałe ciasto i zaczarujemy w nim szczęście.
- Kasia z ”Królowych życia” zmieniła fryzurę. Teraz gwiazda ma włosy w kilku kolorach
- Kinga Duda migiem ulotniła się za granicę. Właśnie wyciekł pilnie strzeżony powód, prezydent nie mógł dłużej milczeć
Jak zrobić chlebek szczęścia
Do przygotowania chlebka potrzebujemy zaczynu. Jeśli go nie mamy, przygotowujemy go z:
- 1/3 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mleka.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3 dni.
Przekładamy do szklanej miski i zostawiamy w ciepłym miejscu.
Gdy mamy gotowy zaczyn, zaczynamy przygotowanie chleba szczęście:
- W pierwszym dniu dodajemy 1 szklankę cukru, można lekko zamieszać
- W drugim dniu dodajemy 1 szklankę mleka i mieszamy
- W trzecim dniu dodajemy 250 g mąki i lekko mieszamy
- W czwartym dniu należy przemieszać ciasto w południe i wieczorem
- W piątym dodajemy 1 szklankę cukru 1 szklankę mleka, 250 g mąki, mieszamy
- W szóstym dniu dzielimy ciasto na 4 części. Trzy z nich należy rozdać sąsiadom, przyjaciołom lub rodzinie. Pozostałą nam czwartą zostawiamy sobie.
- W siódmym dniu dodajemy 1/2 szklanki oleju 250 g mąki, 3 jaja, 1/2 opakowania proszku do pieczenia i cukier waniliowy.
Mieszamy, możemy dodać troszkę cynamonu, posiekanej czekolady, rodzynków, orzechów. Bakalie bardzo pasują do tego ciasta, ale możemy kierować się naszym gustem i dodać co nam się tylko podoba. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-50 minut. Gotowe! Chlebek watykański powinno się co prawda piec jedynie raz w życiu – jednak jest tak pyszny, że na jednym na pewno się nie skończy!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Tym chlebem koniecznie trzeba się podzielić.
Bakalie świetnie pasują do tego pieczywa, dodaj swoje ulubione.
Przepis to magiczna receptura, należy dodawać do ciasta nowe składniki w odpowiednich momentach.
ZOBACZ TEŻ:
- Powoduje więcej zgonów niż wypadki drogowe. Rośnie liczba zachorowań
- Strzały w centrum handlowym, jest ofiara i ranny. Trwa policyjna obława, dramatyczne wieści ze świata
- Rodzina Roksany Węgiel właśnie się powiększyła. Wokalistka pokazała urocze zdjęcie
- Z ”M jak miłość” odejdzie aż dwóch aktorów? Grają główne role, zaskakujące doniesienia
- Napisała list do córki i zawarła w nim 14 punktów. Ostatni jest ważną prośbą
- Ważne, szybko musisz zwrócić znany produkt do Biedronki. Powód jest podejrzany i tajemniczy
Źródło: przeslijprzepis.pl, wikipedia.org