DomekIOgrodek.pl Kuchnia Co zrobić, żeby tłuszcz nie odkładał się na górze kuchennych szafek? Jest banalnie prosty patent
canva/nwinter, Getty Images Signature

Co zrobić, żeby tłuszcz nie odkładał się na górze kuchennych szafek? Jest banalnie prosty patent

1 lutego 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Podczas gotowania wysoka temperatura sprawia, że tłuszcz paruje i ulatnia się w powietrzu. Po ochłodzeniu odkłada się na powierzchniach, szczególnie takich jak zewnętrze ściany szafek. Aby poradzić sobie z tym problemem, mamy niezwykle banalny trik, z którego każdy może skorzystać.

Warstwa tłuszczu na meblach kuchennych jest wyjątkowo nieestetyczna i niehigieniczna. Jej wysoka lepkość sprawia, że przyklejają się do niej drobinki kurzu, przez co jeszcze szybciej powiększa się. Rozłóż gazety na górze szafek, a brud zdejmiesz jednym ruchem ręki.

Jak uchronić szafki przed tłuszczem z gotowania?

Metoda jest niezwykle prosta i nie wymaga praktycznie żadnej pracy ani specjalistycznych środków czyszczących. Wystarczy, że masz pod ręką stare gazety, a Twoje szafki będą doskonale chronione.

Wszystko, co musisz zrobić polega na ułożeniu na górze szafek warstwy starych gazet. Papier będzie pochłaniał drobinki tłuszczu i nie dopuści ich do powierzchni kuchennych mebli.

Aby trik działał za każdym razem, wymieniaj gazety co kilka tygodni na czyste i świeże. Pamiętaj, aby robić to w rękawiczkach, gdyż stary tłuszcz może być dość trudny do usunięcia ze skóry dłoni.

Kuchnia
canva/dariolopresti

Jak błyskawicznie wyczyścić szafki kuchenne?

Zanim jednak położysz gazety na wierzchu szafek, należy doprowadzić je do stanu idealnej czystości. W tym celu wymieszaj 2 łyżki amoniaku w szklance ciepłej wody, nasącz w miksturze ściereczkę i przetrzyj szafki.

Amoniak doskonale poradzi sobie z zabrudzeniami i błyskawicznie je rozpuści. Jeśli obawiasz się, że szafki mogą zostać podczas mycia amoniakiem uszkodzone, zamień go na sodę oczyszczoną.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy