Banany trik
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/Security
Weronika Dadok - 16 Marca 2021

2 genialne domowe triki zapobiegające ciemnieniu bananów

Poczerniałe banany nie wyglądają zbyt estetycznie na talerzu. Choć nie tracą swoich walorów smakowych i zdrowotnych, mimo wszystko chcemy, aby wyglądały zawsze smakowicie. Są na to idealne sposoby, które opiszemy w tym artykule.

Banany są niezwykle zdrowymi owocami. Bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, ale także błonnik pokarmowy idealnie wpłyną na nasz organizm.

Zawierają także cenne witaminy, takie, jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Każda osoba chcąca się zdrowo odżywiać sięga po banany, ponieważ są sycące, słodkie oraz smaczne.

Z powodzeniem mogą zastąpić chemiczne oraz pełne cukru słodkości. Czy możemy znaleźć lepszą alternatywę?

Zapobieganie ciemnieniu bananów bez skórki

Wielbiciele bananów, chętnie wykorzystują je w rozmaitych kulinarnych przepisach. Z pewności jednak nie raz mieli problem z tym, ze owoce po przekrojeniu bardzo szybko zmieniały swoją barwę na nieestetyczną.

Tarczówka marmurkowata atakuje polskie ogrodyTarczówka marmurkowata atakuje polskie ogrodyCzytaj dalej

Aby temu zapobiec, wystarczy jeden, bardzo prosty trik: warto skropić je sokiem z cytryny. Kwas w niej zawarty hamuje uwalnianie się oksydazy polifenolowej, czyli enzymu, który uczestniczy w utlenianiu i doprowadza owoc do zmiany koloru.

Dzięki temu rozwiązaniu owoce i warzywa zachowają na dłużej swoją apetyczną barwę.

Jak zapobiec ciemnieniu bananów w skórce?

Aby banany znajdujące się w swoim tak zwanym, pięknym i żółtym opakowaniu pozostały dłużej zachęcające pod względem wizualnym, warto zastosować się do następujących rad.

Od razu po zakupie, możemy owinąć ich końcówki w folię spożywczą. Przez szypułkę banany wydzielają etylen, czyli gaz, który przyspiesza ich dojrzewanie. Bardzo prosty trik, a pomoże zachować jaskrawy kolor bananów na dłużej.

Jeśli masz w kuchni dużą kiść bananów, warto rozdzielić je na mniejsze części i przechowywać osobno. Banany niemające kontaktu z innymi owocami, nie będą czerniały zbyt wcześnie.

Należy je również trzymać z dala od jabłek, które przyśpieszą proces dojrzewania!

Źródło: o2.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News