DomekIOgrodek.pl Inspiracje Dlaczego folia aluminiowa ma dwie strony, matową i błyszczącą? Odpowiedź jest niezwykła
canva/Devonyu, Getty Images

Dlaczego folia aluminiowa ma dwie strony, matową i błyszczącą? Odpowiedź jest niezwykła

3 lutego 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Folia aluminiowa to jeden z najpopularniejszych przyrządów w kuchni, który od lat dostępny jest w niemal każdym sklepie spożywczym. Okazuje się, że choć z pozoru zastosowanie folii jest banalne, wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że używa jej w niewłaściwy sposób.

Jak pewnie zauważyliście, folia aluminiowa ma stronę błyszczącą i matową. Nie, nie jest to przypadek. Każda ze stron ma swoją funkcję.

Jak poprawnie używać folii aluminiowej?

Folia aluminiowa służy nam na co dzień do pieczenia, przechowywania produktów spożywczych w lodówce, czy do pakowania kanapek do pracy, szkoły. Do każdej z tych czynności powinniśmy używać jej nieco inaczej.

Błyszcząca strona

Błyszcząca strona folii dobrze utrzymuje ciepło, dlatego powinna być skierowana do wewnątrz, gdy chcemy, by przygotowany przez nas posiłek był dłużej ciepły albo gdy chcemy upiec potrawę w folii.

Jak to dokładnie działa? Matowa strona sprawia, że ciepło dostaje się do potrawy, ale przenikając przez folię - nie ma już ujścia, bo zablokuje je strona błyszcząca.

Folia aluminiowa
canva/Picsfive, Getty Images

Matowa strona

Jeśli zależy nam na tym, by nasze produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość - szczególnie te przechowywane w lodówce, wtedy powinniśmy owinąć je w folię, ale matową stroną do wewnątrz.

Produkt będzie mógł wtedy „oddychać”, nie będzie się nagrzewał, a ciepło będzie się odbijało od błyszczącej strony, powstrzymując psucie. Dzięki temu żywność dłużej zachowa świeżość.

Podsumowując, jeśli chcemy, by owinięte folią danie trzymało ciepło, powinniśmy zawinąć je błyszczącą stroną do wewnątrz. Strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza. Dlatego, jeśli mamy zamiar przechowywać produkt w lodówce, użyjmy folii odwrotnie, czyli owińmy produkt stroną matową do wewnątrz.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy