Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Odpowiedź wręcz nie mieści się w głowie
Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Ogórki zielone muszą być zabezpieczone. W przeciwnym wypadku mogą się bardzo szybko zepsuć podczas przewożenia oraz ekspozycji na sklepowej półce. Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Niektórzy uważają, że chodzi o łatwiejsze zakupy i przechowywanie. Inni, że dzięki folii ogórki na dłużej zachowują świeżość i smak. Okazuje się, że powodem, dla którego warzywa pakowane są w folię jest pewien związek chemiczny.
Ogórki zielone powinny być twarde i jędrne, aby były smaczne i zachowały wszystkie wartości odżywcze. Niestety pakowanie ogórków w folię przyczynia się do powstawania pleśni i rozwoju bakterii.
Dlaczego ogórki pakowane są w folię?
Ogórki zielone muszą być zabezpieczone przez etylenem , czyli substancją, którą wytwarzają niektóre owoce, w tym jabłka i gruszki. Etylen znacznie przyspiesza proces psucia się ogórków.
Mogłyby się więc bardzo szybko zepsuć podczas transportu lub na sklepowej półce , jeśli leżałyby obok owoców. Folia skutecznie chroni warzywa przed tym konkretnym związkiem chemicznym.
Pakowanie ogórków w folię ma swoje wady
Folia przyspiesza rozwój bakterii i powstawanie pleśni. Bardzo dokładnie sprawdzaj więc warzywa przed zakupem. Zwróć uwagę nie tylko na kolor ogórka, ale i na jego strukturę.
Ogórek zielony musi być twardy. Jeśli wyczujesz na nim miękkie miejsca, to znak, że zaczął się psuć. Takiego warzywa nie warto kupować. Ogórki zielone w folii koniecznie umyj dokładnie w domu przez jedzeniem.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
-
Przed wrzuceniem do worka śmieci, wsyp do środka trzy łyżki. Natychmiast poczujesz różnicę
-
Rozsyp go na trawniku przed domem. Trawa nagle zacznie bujniej i szybciej rosnąć
-
Trik za 3 zł na błyszczące i pozbawione kurzu panele. Efekt będzie niewiarygodny