Doskonały nawóz do sadzonek cebuli, ogórków, pomidorów i papryki
Każdy, kto zajmuje się uprawą warzyw – czy to profesjonalnie, czy też amatorsko – powinien być świadomy znaczenia stosowania nawozów dla rozwoju sadzonek. Nawożenie odżywia rośliny i poprawia stan gleby, zapewniając obfite plony.
Jak jednak wybrać odpowiedni nawóz? Czy sięgnąć po gotowy, czy przygotować go samodzielnie? Ilu ogrodników, tyle przepisów na przygotowanie cudownej mikstury. Istnieje jednak receptura na banalnie prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim uniwersalny nawóz do sadzonek.
Dobry nawóz, czyli jaki?
Na rynku dostępnych jest wiele nawozów przeznaczonych do uprawy różnych roślin. Warto jednak skorzystać z przepisu na mieszankę, która sprawdzi się w przypadku najczęściej uprawianych warzyw – cebuli, ogórka, pomidora czy papryki.
Proponowany nawóz wzbogaci sadzonki w niezbędne składniki odżywcze, wzmocni korzenie roślin i przyspieszy ich wzrost. Warto go zastosować szczególnie przy przesadzaniu, by zapobiec więdnięciu roślin.
Sadzonki „potraktowane” tym nawozem staną się optycznie grubsze, zdrowe i odżywione. Dotyczy to nawet zwiędłych siewek, które natychmiast się zazielenią. Aby osiągnąć taki efekt, potrzebne są trzy składniki, które każdy ma w swoim domu.
Co dodać do nawozu?
W przepisie zaprezentowanym na kanale o nazwie PLANTS na Youtube główną rolę odgrywają płatki owsiane. Dlaczego? Ponieważ stanowią one bogactwo składników mineralnych poczynając od żelaza, przez magnez, aż po fosfor, które odżywiają rośliny uprawne.
Gleba wzbogacona w substancje zawarte w płatkach owsianych zyskuje lepszą strukturę dzięki rozwojowi mikroorganizmów. Wszystko to znacznie przyspiesza i usprawnia prawidłowy wzrost roślin.
Jak przygotować skuteczny nawóz?
Drugi sekretny składnik to... cukier, który dostarcza energii i stymuluje sadzonki do wzrostu oraz lepszego ukorzenienia, przyspieszając procesy metaboliczne. Cukier poprawia też odporność sadzonek na stres wywołany np. przesadzaniem czy oddziaływaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych
Aby przygotować naturalny nawóz, wystarczy rozgnieść lub zmielić łyżkę płatków owsianych i zalać je 300 ml ciepłej wody, dodając łyżkę cukru. Tak przygotowaną miksturę mieszamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Po dwóch dniach płyn odcedzamy i rozcieńczamy, dodając minimum 3 litry wody. Gotowym nawozem "częstujemy" rośliny przed przesadzaniem oraz podlewamy sadzonki w ok. 2-tygodniowych odstępach czasu.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału PLANTS @BILJKEISADNJA-it4xp na YouTube
Zobacz także:
- Wzmocnij tym młode sadzonki ogórków. Zwiększysz plon
- Podziel się nim z pomidorami. Sadzonki będą zdrowe i odporne na choroby
- Ogrodnik zdradził prawdę o nawozach do roślin. Nie daj się nabrać