Warzywa to rośliny stanowiące jeden z pokarmów przeznaczonych do spożycia przez człowieka lub niektóre zwierzęta. Zależnie od rodzaju mogą być spożywane zarówno w stanie surowym, jak i mogą zostać poddane obróbce termicznej. Zdatne do skonsumowania elementy roślin warzywnych mogą stanowić łodygi, bulwy, korzenie, liście, owoce, kwiatostany i łodygi.
W wielu przypadkach warzywa stanowią fundament diety zwierzęcej, ale niezwykle istotne są także w żywieniu człowieka. Warzywa są bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych – witamin, błonnika czy minerałów.
Na warzywa składa się wiele roślin z całego świata. Szacuje się, że w sztuce kulinarnej na całym globie używa się przynajmniej 250 gatunków roślin, które identyfikowane są jako warzywa. W Polsce spożywa się około 50 z nich.
Różnica między warzywem a owocem jest dość umowna. Co do zasady, owocem powinniśmy nazywać wyłącznie część rośliny powstałą z kwiatów i posiadającą nasiona. Warzywem zaś nazywać możemy każdą inną część rośliny, na przykład liście, korzenie czy łodygi.
Takie granice w nazewnictwie nie są jednak w pełni respektowane w potocznej terminologii. Przykład może stanowić pomidor czy ogórek – nazywamy je warzywami, choć de facto są to owoce. Założyć zatem można, że owoc od warzywa odróżniają w dużej mierze zastosowania i tradycje kulinarne.
Często jako synonim słowa „warzywo” używa się słowa „jarzyna”. We współczesnej mowie rzeczywiście są to synonimy, jednak nie zawsze tak było. Niegdyś jarzynami określało się wyłącznie rośliny jadalne spożywane na surowo, zaś warzywa każdorazowo przed konsumpcją musiały być poddawane obróbce termicznej.
Warzywa można podzielić na kategorie podług dwóch klasyfikacji. Pierwsza z nich jest dokładniejsza, dotycząc podobieństw biologicznych pomiędzy poszczególnymi roślinami. Druga zaś zależna jest od metod uprawy, opisując przy tym okres rozwoju rośliny. W tym wypadku warzywa podzielimy na jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie.
Dużo precyzyjniej będzie jednak klasyfikować rośliny podług ich systematyki biologicznej. Wówczas wyróżniać będziemy warzywa kapustne, liściowe, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, rzepowate, dyniowate, strączkowe, przyprawowe, wieloletnie i pozostałe (różne).
W klasyfikacji urzędowej w wielu państwach (w tym w Polsce) za warzywa uznawane są niektóre grzyby, jednak z punktu widzenia biologicznego, grzyby to nie warzywa.
Co do zasady, wszystkie warzywa są zdrowe. Niemniej, wyróżnić możemy kilka z nich, które swoimi wartościami odżywczymi czy zasobnością witamin, zdecydowanie wychodzą na prowadzenie we wszelkich klasyfikacjach. Najzdrowsze warzywa, o które zawsze warto uzupełniać swoją dietę, to marchew, czosnek, jarmuż, imbir, brokuł czy szpinak.
Pokaż więcej
Przechowywanie ziemniaków zimą wymaga odpowiednich warunków, aby zachowały swoją świeżość i nie straciły wartości odżywczych. Niewłaściwe przechowywanie może prowadzić do ich gnicia, kiełkowania lub utraty smaku. Niżej zdradzam co można do nich wrzucić, aby nie kiełkowały całą zimę.
Sianie ogórków to jedno z najważniejszych zadań dla każdego ogrodnika, który chce cieszyć się zdrowymi i obfitymi plonami. Każdy powinien obdarzyć szczególną uwagą odpowiedni wybór terminu. Właściwa pora siania ma kluczowe znaczenie dla wzrostu roślin i ich późniejszych plonów, dlatego postanowiłem zgromadzić najważniejsze informacje, które mogą pomóc w domowych warunkach.
Zbieranie plonów to najbardziej wyczekiwany moment dla każdego ogrodnika. To czas, kiedy możemy cieszyć się owocami naszej ciężkiej pracy i poświęcenia. Aby ten proces był jak najbardziej efektywny i przyjemny, niezbędne są odpowiednie narzędzia. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, jednak warto zwrócić uwagę na te, które łączą innowacyjność, ergonomię i wytrzymałość. Fiskars, znana marka z wieloletnim doświadczeniem, oferuje szeroką gamę narzędzi ogrodniczych, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.Zastanawiasz się, jakie akcesoria powinny znaleźć się w arsenale każdego ogrodnika? W tym artykule przedstawimy najważniejsze z nich, prezentując innowacyjne rozwiązania oferowane przez Fiskars.
Czosnek uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Pochodzący z samodzielnej uprawy jest jeszcze bardziej wartościowy. Aby jednak na dłużej zachować jego walory odżywcze i smakowe, trzeba go odpowiednio przechowywać.Kiedy zbierać czosnek, by główki były duże i smaczne oraz jak je przechowywać, zachowując na dłużej ich świeżość? Wszystkie informacje znajdziecie w artykule.
Seler to niezastąpione warzywo w naszych kuchniach. Składnik włoszczyzny, słynie ze swojego wyrazistego aromatu i smaku, a także wartości odżywczych.Seler można z powodzeniem uprawiać we własnym ogrodzie, choć trzeba tu przestrzegać kilku zasad i wdrożyć odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne. Co zrobić, żeby uzyskać dorodny korzeń selera?
W naszych ogrodach właśnie dojrzewają ukochane letnie warzywa Polaków - pomidory, ogórki i cukinie. W tym okresie intensywnie rośnie także inne, niezwykle popularne i uwielbiane warzywo, jakim jest fasolka szparagowa.Jej uprawa nie należy do skomplikowanych, a zbiory mogą być bardzo obfite. Szczególnie jeśli zastosujemy odżywkę, dzięki której pędy fasoli pokryją się strąkami. Prezentujemy prosty przepis na domowy nawóz do fasolki szparagowej.
Uprawiacie cukinie w ogrodzie? Jeśli tak, to pewnie należycie do grona ogrodników, maniakalnie wypatrujących pierwszych kwiatów cukinii. Co jednak, jeśli te nie pojawiają się i nic nie zwiastuje ich rozkwitu?Dlaczego cukinia nie kwitnie? To zdecydowanie pierwsze pytanie, jakie zadajemy sobie, gdy nasze cukinie nie rozwijają się prawidłowo. Wiecie co? Znaleźliśmy na ten problem rozwiązanie.
Uprawa papryki w przydomowym ogródku nie jest trudna. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a obfite zbiory mamy gwarantowane. Przede wszystkim papryka potrzebuje odpowiedniej ziemi i stanowiska.W okresie wzrostu należy pamiętać nie tylko o regularnym podlewaniu i nawożeniu sadzonek. Latem szczególnie ważna jest jeszcze jedna czynność. Wykonywana cyklicznie przyspieszy wzrost roślin i zapewni bogate owocowanie.
Zdecydowanie pomidory z przydomowego ogrodu przebijają smakiem wszystkie marketowe odpowiedniki. W końcu tygodnie starań, ekologiczne nawozy i nasza troska o rośliny nadaje im ten bezcenny aromat.Czy jednak wiecie, jak poprawić smak pomidorów z waszego ogrodu? Jest na to prosty sposób, a słodycz i intensywność smaku za tym idąca jest warta chwili zachodu.
Zwarta zabudowa to dzisiaj wyraźny trend w miejskim krajobrazie, w którym królują bloki mieszkalne oraz domy szeregowe. Mniejszy metraż mieszkań idzie w parze z niewielką powierzchnią przydomowych ogródków. Nawet takie miejsce może być jednak funkcjonalne i atrakcyjne dla oka.Nie da się jednak ukryć, że zagospodarowanie ogródka na małej przestrzeni to nie lada wyzwanie. Jak zaprojektować taką przestrzeń, by w pełni wykorzystać jej potencjał i dostosować ją do naszych potrzeb? Zapytaliśmy o to ekspertkę, inżynier Agnieszkę Wieloch.
Latem, kiedy wszystkie posadzone warzywa rosną i dojrzewają, wciąż mamy sporo pracy w ogrodzie. Podlewanie i nawożenie to jednak nie wszystko, co możemy zrobić, by cieszyć się obfitymi plonami.Istotne znaczenie w uprawie warzyw ma odchwaszczanie gleby. To nie tylko kwestia estetyki, ale sposób na ochronę swoich roślin i sprawienie, by rosły duże i zdrowe. Jak skutecznie pozbyć się chwastów z grządek?
Wysokie temperatury, które odnotowano w Polsce wczesną wiosną, znacznie przyspieszyły tegoroczną wegetację roślin. Zmianie uległy terminy zbiorów niektórych warzyw, czego przykładem jest czosnek.W tym sezonie zbierzemy go nieco szybciej. Kiedy dokładnie należy go wykopać i po czym poznać, że roślina jest już na to gotowa? Zapraszamy do lektury.
Lipiec wielu z nas kojarzy się z początkiem pierwszych zbiorów. Tymczasem jest to też odpowiednia pora, aby uzupełnić pustostany w ogrodzie.Czy wiecie, co siać w lipcu, aby maksymalnie wykorzystać potencjał tego lata? Spokojnie z lipcowych siewek zdołacie wyhodować duże i smaczne warzywa.
Chociaż trudno sobie wyobrazić, że ktokolwiek może cieszyć się z chorób grzybiczych swoich roślin, jak wielokrotnie zaznaczaliśmy, od każdej reguły są wyjątki.Wyobraźcie sobie, że nietypowy grzyb, o którym wam opowiemy, w niektórych krajach uważany jest za rarytas. Jak to możliwe? Po przeczytaniu tego artykułu z pewnością inaczej spojrzycie na swoje uprawy.
Seler korzeniowy to znane i lubiane warzywo, które chętnie wykorzystujemy w kuchni do przygotowywania aromatycznych sałatek, czy jako dodatek do potraw.Co ciekawe, wiele osób uważa, że uprawa selera jest trudna i wymagająca. Gwarantujemy Wam, że z naszymi poradami zmienicie zdanie na ten temat. Zobaczcie co zrobić, aby cieszyć się pięknym selerem w każdym sezonie.
W naszych ogrodach na dobre rozgościły się pomidory i ogórki, chętnie uprawiamy także papryki i cukinie. Coraz częściej zestaw ten poszerza się o inne, niezwykle smaczne warzywo ciepłolubne, jakim jest bakłażan.Zdrowe i pyszne, bakłażany pasują do wielu dań, zwłaszcza tych śródziemnomorskich. Warzywa z własnej uprawy będą jeszcze smaczniejsze, bardziej dorodne i jędrne, o ile będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznajmy je.
W czerwcu większość naszych roślin uprawnych jest w fazie intensywnego wzrostu i owocowania. Warzywa rozwijają się i dojrzewają, jednak nie powinno się to odbywać bez naszego udziału. Pielęgnacja roślin właśnie teraz jest bardzo ważna i może wpłynąć na jakość oraz ilość plonów.Nie inaczej jest w przypadku porów. Zadbajmy o nie szczególnie właśnie teraz, by zebrać okazałe i przepyszne warzywa. Jakie czynności warto wykonać w czerwcu, jeśli zależy nam na dużych i zdrowych porach?
Ogórki kiszone to przysmak wielu Polaków. Goszczą one na naszych stołach niemalże na każdej rodzinnej imprezie i równie chętnie dodajemy je do wielu potraw.Czy jednak wiecie, jak poprawnie je przygotować? Okazuje się, że przez dwa proste błędy mogą wyjść mętne i niesmaczne. Zobaczcie, czego unikać, aby nie zepsuć ogórków.
Warzywa korzeniowe należą do ulubionej grupy roślin uprawianych w Polsce. Są zdrowe i sycące, dostarczają energii i witamin, pasują do wielu dań: zup, potrawek i pieczeni.Uwielbiamy marchewki i buraki, ale bardzo często w naszych ogrodach oraz na naszych talerzach gości także pietruszka. Co zrobić, by zdrowo rosła, a jej korzeń był smaczny i okazały?
Gdy na mojej działce stanęła szklarnia, wiedziała że zacznę od uprawy ogórków. To pyszne i zdrowe warzywa, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Ich uprawa wydawała się zachęcająca, ale rzeczywistość mnie zaskoczyła.Uprawa nie szła po mojej myśli i kiedy już chciałam się poddać, spróbowałam jednej, dość niecodziennej metody, która okazała się zbawienna. Teraz mam obfite plony, a ogórki z mojej szklarni są dorodne i smaczne.
Jakość gleby, rodzaj cebuli oraz poprawność jej pielęgnacji to kluczowe cechy mające na celu zagwarantować nam piękny wzrost cebuli. Czasem jednak to nie wystarczy.Ogrodnik z kanału infouprawa na YouTubie zdradza, jakie kluczowe zabiegi przed zbiorem cebuli należy wykonać, aby ta wydała piękne plony. Czy wiecie, o których z nich mowa?
Pomidory, ogórki, sałata - te warzywa zna każdy, są lubiane i chętnie uprawiane. Co jakiś czas jednak dowiadujemy się o nowych odmianach i gatunkach roślin, które zaskakują niezwykłym smakiem i bogactwem substancji odżywczych.Niektóre z nich to rośliny egzotyczne, które do niedawna nie były znane w naszym kraju lub zostały zapomniane. Dzisiaj jednak Polacy chętnie sięgają po coraz to nowsze gatunki i odmiany roślin uprawnych. Jedną z nich jest sałata łodygowa.
Ogórki to bez wątpienia jedne z najczęściej uprawianych warzyw w naszych ogrodach. Nie mają wygórowanych wymagań, szybko rosną i obficie plonują, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad.Jeśli zależy nam na zbiorach większej ilości warzyw, warto także zastosować jeden prosty trik, który znacznie ułatwi uprawę ogórków i wpłynie korzystnie na ilość oraz jakość plonów. Chodzi tu o wykorzystanie podpór.
Nowe warzywo w Polsce bije rekordy popularności. Jedni kupują go ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, drudzy z czystej ciekawości. Prawdą jest jednak, że zucchiolo to warzywo co najmniej nietypowe.Jeśli jeszcze nie mieliście z nim przyjemności, koniecznie zapoznajcie się, czym jest tajemniczy przybysz z Europy. Aż dziwne, że przez lata warzywo to nie było oferowane w Polsce.
Cukinia to bardzo popularne warzywo, z którym z pewnością nie raz mieliście do czynienia. Co ciekawe, jest ono stosunkowo łatwe w pielęgnacji i informuje ogrodnika o wszelkich problemach zdrowotnych.Waszą uwagę powinny w szczególności zwrócić żółte liście cukinii. Jeśli przybierają one wspomniany kolor, natychmiast reagujcie. Dzięki temu uratujecie swoje uprawy.
Koperek to niezastąpione zioło w naszych kuchniach. Tworzy zgrany duet z młodymi ziemniakami i pasuje do wielu innych dań, dlatego chętnie uprawiamy go w swoich ogródkach, a nawet na tarasach i balkonach.Uprawa koperku nie należy do skomplikowanych, ale warto zapewnić roślinie odpowiednie stanowisko i dobre warunki, a także przeciwdziałać atakom szkodników, które chętnie żerują na smacznych pędach. Poznaj proste patenty, dzięki którym koperek urośnie zdrowy, zielony i aromatyczny.
Chociaż zapewne każdy z was wie, jak należy uprawiać ogórki, pewne sposoby ich pielęgnacji mogą znacząco wpłynąć na ich smak.Jeśli zastanawialiście się, dlaczego ogórki są gorzkie lub zwyczajnie nie odpowiadał wam ich smak, możliwe, że popełniacie kilka błędów w ich uprawie.
Warzywa w ogrodzie uprawiamy dla własnej satysfakcji, ale też dla ich niepowtarzalnego smaku oraz ekologicznego charakteru. Zależy nam, by plony były zdrowe i naturalne, czy jednak możliwa jest uprawa roślin bez chemii? Jak najbardziej, wystarczy tylko stosować domowe metody.Doświadczeni ogrodnicy doskonale wiedzą, jakie produkty szczególnie służą roślinom uprawnym. Warto czerpać z ich wiedzy i przygotować w pełni naturalną odżywkę do warzyw z kilku podstawowych składników, które każdy ma w domu.