Dwa razy przetrzesz i już śmierdzi? Tak poradzisz sobie ze ścierką, który wydziela przykry zapach
Ściereczki kuchenne wielokrotnego użytku mogą służyć nam przez lata. To ekologiczne rozwiązanie ma jednak jeden minus. Kuchenne szmatki szybko zaczynają brzydko pachnieć. Jak temu zapobiec? Wystarczy zrobić jedną rzecz.
Ściereczki w kuchni muszą poradzić sobie z trudnymi zabrudzeniami. Resztki jedzenia, soki i okruszki mogą wpływać na stan szmatki. Ściereczka ma znacznie dla higieny całego pomieszczenia. Podpowiemy, jak o nią zadbać.
Jednorazowy ręcznik, czy kuchenna ściereczka. Co jest lepsze?
W kuchni każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia. Jedni wszystko czyszczą przy użyciu jednorazowych ręczników. Inni decydują się na ściereczki wielokrotnego użytku. Te drugie mają kilka zalet, których brakuje ręcznikom.
Papierowe ręczniki są nieekologiczne i obciążają nasz portfel. Kuchenna ściereczka może służyć przez lata. Wystarczy o nią odpowiednio zadbać. Stan szmatki jest bardzo ważny do zachowania higieny.
Kuchenne ściereczki mogą brzydko pachnieć i być wylęgarnią bakterii, ale wcale nie muszą. Do prawidłowego czyszczenia szmatki przyda się jeden produkt. Większość z nas ma go w kuchni.
Jak zadbać o kuchenną szmatkę?
Za brzydki zapach kuchennej ściereczki odpowiadają rozwijające się na niej bakterie. Wycieramy nią resztki jedzenia, rozlane sosy i soki. Właśnie dlatego szmatka potrzebuje specjalnej uwagi.
Kuchenne ściereczki przed praniem wystarczy zamoczyć w misce z gorącą wodą i sodą oczyszczoną. Do miski średniej wielkości dodajemy pół szklanki sody. Szmatki warto zostawić w misce na kilka godzin i co jakiś czas całość zamieszać.
Soda oczyszczona doskonale poradzi sobie z bakteriami i brzydkim zapachem. Białe szmatki dodatkowo odzyskają swój wcześniejszy odcień. Czy takie moczenie wystarczy? Ze szmatkami musimy zrobić jeszcze jedną rzecz.
Jak prawidłowo prać kuchenne ściereczki?
Po wymoczeniu ściereczek w wodzie z sodą przyszedł czas na pranie. Kuchenne szmatki pierzemy zawsze wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbędziemy się wszystkich zarazków, a po brzydkim zapachu nie zostanie ani śladu.
Szmatka to nie jedyne niezbędne narzędzie w kuchni. Dowiedz się więcej na temat gąbeczek. Wiedziałeś, że w ich przypadku kolor ma znaczenie?