DomekIOgrodek.pl
Gąbka

pikist.com/autor nieznany (CC0 Domena publiczna)

Gąbki do zmywania naczyń mogą być niebezpieczne

7 Grudnia 2020

Autor tekstu:

Marta Idzikowska

Udostępnij:

Większość z nas używa w kuchni gąbek do zmywania. Te przedmioty pomagające nam czyścić naczynia stały się tak powszechne, że nie potrafmy wyobrazić sobie bez nich życia. Jak się jednak okazuje, gąbki mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia! Niem

Gąbki do zmywania to stały element wyposażenia naszej kuchni. Nawet jeśli posiadamy zmywarkę, to używamy ich do mycia większych garnków, patelni oraz naczyń, które potrzebują ręcznego czyszczenia.

Podczas używania gąbki, ma ona styczność z różnymi powierzchniami, resztkami jedzenia, ludzką skórą i detergentami. Tym samym staje się idealnym miejscem do rozwoju przeróżnych szkodliwych patogenów.

Wielu z nas sądzi, że dzięki używaniu płynu do naczyń nasza gąbka się odkazi - nic bardziej mylnego. Sprawę zbadali niemieccy naukowcy, i to, co znaleźli na kuchennych myjkach, nie wygląda dobrze.

Gąbki kuchenne - porażające wyniki badań

Niemieccy naukowcy postanowili dogłębnie zbadać temat kuchennych myjek, a ich wyniki opublikowali w czasopiśmie "Nature". Przyjrzano się czternastu gąbkom uzyskanym z prywatnych domów w Villingen-Schwenningen w Badenii-Wirtembergi, poddając je badaniom pod mikroskopem i pobierając DNA mikroorganizmów znajdujących się w myjce.

Okazało się, że ilość żyjących na 1 centymetrze powierzchni mikrobów i bakterii odpowiada ich ilości na jednym centymetrze odchodów! Na przedmiocie wyróżniono ponad pięćdziesiąt miliardów bakterii.

Patogeny występujące na myjce to między innymi pałeczka gronkowca złocistego i zapalenia płuc, bakterie żyjące w jelitach człowieka oraz te, w wyniku których zostaje wywołane zapalenie opon mózgowych. Wśród nich znalazły się również bakterie salmonelli i E.coli.

Możecie być zdziwieni różnorodnością mikrobów, jednak pamiętajmy, że pochodzą one nie tylko z resztek jedzenia, ale również ze skóry człowieka i innych powierzchni.

Co można zrobić, żeby ustrzec się niebezpieczeństwa płynącego z użycia gąbek?

Wiele ze znanych nam metod dezynfekowania gąbek, np. maczanie w occie czy podgrzewanie, niestety się nie sprawdza. Eliminujemy w ten sposób około 50-60 procent wszystkich mikrobów, jednak wiele patogenów bez problemu jest w stanie takie odkażanie przetrwać. Ponownie namnażają się, tworząc coraz to nowe kolonie.

Traktowanie myjek płynem do naczyń również nie spowoduje ich odkażenia, gdyż te środki nie są bakteriobójcze. Jedyną skuteczną metodą może więc być wymienianie gąbek co 5-7 dni. Dzięki temu zbyt duża ilość patogenów nie zdąży namnożyć się na zmywaku, ale po tym czasie pozbądźmy się go i zamieńmy na świeży.

Źródło: deccoria.pl

Podobne artykuły

Mała kuchnia

Wnętrza

Jak sprytnie urządzić małą kuchnię w bloku?

Czytaj więcej >
Przedpokój

Wnętrza

Meble do przedpokoju – na co zwrócić uwagę?

Czytaj więcej >
Sprzęt kuchenny

Wnętrza

Wybieramy meble i AGD do kuchni

Czytaj więcej >
Pluskwy często gromadzą się w materacach.

Wnętrza

Sprawdzone sposoby na pozbycie się pluskiew z mieszkania

Czytaj więcej >
Pralka w kuchni czy w łazience?

Wnętrza

Pralka w łazience czy w kuchni?

Czytaj więcej >
Jaki prysznic wybrać?

Wnętrza

Jaki prysznic do łazienki?

Czytaj więcej >