GIS ma pilne ostrzeżenie. Ten produkt zawiera silnie toksyczne substancje, uważaj
Podczas badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. GIS wydał ostrzeżenie, a produkty zawierające niebezpieczne substancje mają zostać wycofane ze sprzedaży. Ale w jakich produktach znajdziemy pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to rodzaj związków chemicznych, które składają się z pierścienia aromatycznego oraz jednej grupy aminowej przyłączonej bezpośrednio do pierścienia. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mają wiele zastosowań w chemii i przemyśle. Sanepid ostrzega, że znalazły się w produkcie, który ma kontakt z żywnością
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą być wykorzystywane do produkcji barwników, leków i tworzyw sztucznych. Problem z pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi występuje, gdy mają one kontakt z żywności. To właśnie przed tym ostrzega sanepid.
Badania sugerują, że niektóre pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą mieć działanie rakotwórcze lub mutagenne. Poza tym mogą one wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób. Państwa Inspekcja Sanitarna wykryła pierwszorzędowe aminy aromatyczne w łopatce do gotowania.
Uważaj na te produkty
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne sanepid wykrył w łopatce do gotowania KMT Style, która ma bezpośredni kontakt z żywnością. Numer partii zawierające szkodliwe substancje to 2406664. Natomiast kod kreskowy produktów wygląda następująco 8 435632 066643. Właśnie przed nimi ostrzega sanepid.
KUOMAO TRADE Poland, która jest dystrybutorem produktów, niezwłocznie zdecydowała się wycofać całą partię z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie łopatki do gotowania i ostrzega konsumentów przed łopatką do gotowania KMT Style.
Co, kiedy pierwszorzędowe aminy aromatyczne znajdą się w produktach, które mają kontakt z żywnością?
Jeśli pierwszorzędowe aminy aromatyczne znajdą się w produktach, które mają kontakt z żywnością, może to stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Niestety szkodliwe substancje mogą znaleźć się nawet w żywności .
Obecność pierwszorzędowych amin aromatycznych w produktach, które mają kontakt z żywnością, stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jeśli zostaną wykryte przez sanepid, w pierwszej kolejności produkty te mają zostać wycofane z obiegu. Natomiast samego producenta lub dystrybutora czeka kara.