Masz ochotę na gołąbki? Szybki sposób, jakiego jeszcze nie widziałeś. Rewelacja
- TVN: Uczestniczka „Hotelu Paradise” przeszła szereg operacji plastycznych zanim stała się sławna. Ujawniła prawdę
- 16-latek nie miał żadnych szans, dwie osoby walczą w szpitalu. Porażające wiadomości z polskiej miejscowości
- GIS wycofuje popularny serek ze sprzedaży. Może być bardzo groźny dla zdrowia
Przekładane gołąbki
- 1 średnia kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g ugotowanego ryżu
- duża garść suszonych grzybów
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
- 150 g pomidorów z puszki
- łyżka soli
- łyżka pieprzu czarnego
- 2 jajka
- Zdejmujemy kilka liści z kapusty i wrzucamy je na 10 minut do garnka z gotującą się wodą. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy liście na talerz.
- Przygotowujemy suszone grzyby i gotujemy je przez godzinę. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, aż się zeszkli. Dorzucamy do niej pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy przez minutę i zdejmujemy z ognia.
- W dużej misce mieszamy dwa rodzaje mięsa, dodajemy do nich ugotowany wcześniej ryż, zeszkloną cebulkę, namoczone w mleku płatki owsiane i pokrojone, ugotowane suszone grzyby. Do wszystkiego dorzucamy pomidory z puszki oraz wbijamy dwa jajka. Farsz doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wyrabiamy rękoma.
- Na spodzie żaroodpornego naczynia wykładamy liście kapusty, rozprowadzamy na nim cienką warstwę mięsa. Następnie układamy na niej kolejne liście tak, by pokryły ścianki naczynia. Powtarzamy czynność, a ostatnią warstwę zakrywamy liściem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy do niego nasze przekładane gołąbki. Pieczemy przez godzinę.
Jak zrobić przekładane gołąbki? Przekładane gołąbki zrobimy w bardzo szybki i łatwy sposób, wystarczy jedynie trzymać się przepisu Tomasza Strzelczyka. Na początek przygotujmy sobie najpotrzebniejsze naczynia: garnek, patelnię, dużą miskę i naczynie żaroodporne. Teraz już możemy wziąć się za gotowanie, a więc…
Voila! Nasze wyjątkowe danie jest gotowe. Na koniec ważna rada od kucharza.
– Ja takie gołąbki uwielbiam z kwaśną śmietaną – zdradza w filmiku Tomasz Strzelczyk.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Przekładane gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka, to szybka wersja tego popularnego dania.
Kucharz w swoim filmiku pokazał, w jak prosty sposób możemy podać znane danie w formie zapiekanki.
Według mężczyzny, z potrawą najlepiej komponuje się kwaśna śmietana.
ZOBACZ TEŻ:
- Do której będą otwarte sklepy w Wielką Sobotę? Godziny otwarcia marketów
- Bardzo ważne słowa szefa WHO. Chodzi o znoszenie ograniczeń i restrykcji
- Tak koronawirus roznosi się w sklepach. Nagrano specjalne wideo, porażające
- Kasia Kowalska święta spędzi bez córki. Pokazała zdjęcie i przekazała ważną wiadomość
- Epidemia szaleje, a w oknie życia znaleziono noworodka. Niezwykle smutne doniesienia z polskiego miasta
- 22-latek minął komendę podczas spaceru. Zapłaci 30 tys. zł, zdumiewający incydent
źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, YouTube