Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Jedzenie

Jedzenie

Zakupy, insekty
08.05.2024 16:49 Możesz przynieść je ze sklepu. Zniszczą całą żywność w kuchni

Chociaż insekt, o którym wam opowiemy, nie jest tak popularny, jak mole spożywcze, potrafi wyrządzić nie mniejsze szkody w naszych zapasach.Najgorsze jest to, że możemy przynieść go ze sklepu nieświadomie, a jego wyplenienie z kuchennych szafek może przyprawić o zawrót głowy. Czy znacie insekta o nazwie mącznik młynarek?

Owoce
07.05.2024 18:11 Rosną w Polsce. Są mało znane i bardzo zdrowe

Polacy kochają owoce, nie ma co do tego wątpliwości. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do deserów, wypieków, a nawet sałatek, przerabiamy na konfitury, nalewki i inne przetwory.Jak się jednak okazuje, poza malinami, truskawkami czy jabłkami, w Polsce mamy również inne, niezwykle zdrowe i pyszne, ale mało znane owoce, którymi warto się zainteresować.

Grill
02.05.2024 12:36 Czy w piątek 3 maja można jeść mięso z grilla?

Majówka w pełni. Wielu z nas w tym czasie decyduje się rozpalić grilla w przydomowym ogródku i delektować się piękną pogodą oraz pysznymi pieczonymi skrzydełkami, karkóweczką, kiełbasą i innymi frykasami. Tylko, czy powinniśmy to robić?Wiele osób zastanawia się, czy w piątek 3 maja można jeść mięso. W ten dzień przypada uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski. Co na ten temat mówi Kościół?

Chmiel
29.04.2024 14:06 Rośnie w Polsce, za granicą płacą za niego duże pieniądze

Chmiel kojarzy się głównie z popularnym złocistym napojem, niektórzy traktują go natomiast jako zwykły chwast. Okazuje się jednak, że ta roślina ma znacznie więcej zastosowań.Chociaż w Polsce można często spotkać chmiel dziko rosnący, to nie każdy wie, że ta niepozorna roślina jest prawdziwym rarytasem, który osiąga zawrotne ceny w Europie i na świecie.

Czosnek
03.04.2024 16:35 Wrzuć do każdego posiłku. Kleszcze będą trzymać się od ciebie z daleka

Kleszcze są naprawdę niebezpiecznymi szkodnikami, które potrafią przenosić groźne choroby. Nic więc dziwnego, że każdy szuka sposobu, który pomoże im odstraszyć te pasożyty. Okazało się, że idealnym rozwiązaniem jest coś, co każdy z nas posiada w swoim domu.

jedzenie na balkonie
16.12.2023 09:15 Co zimą dzieje się z jedzeniem na balkonie? Już nigdy nie wyniesiesz tam garnków

Idą święta, a to często oznacza ogromne ilości jedzenia. Odwiedzają nas bliscy, a potraw nie może dla nikogo zabraknąć. Jednak w takiej sytuacji, często brakuje nam miejsca w lodówce, więc jedzenie ląduje w garnkach na balkonie lub za oknem na parapecie.Na zewnątrz jest chłodno. W wielu miejsca termometry wskazują temperaturę poniżej zera. Dlatego wystawienie jedzenia wydaje się dobrym pomysłem. Czy na pewno? Okazuje się, że lepiej poszukać dodatkowego miejsca w lodówce.

jakich produktów unikać zimą
09.12.2023 08:19 Te produkty szkodzą zimą! Polacy je uwielbiają i tak wychładzają organizm

Zimą jesteśmy szczególnie mocno narażeni na wychłodzenie i wyziębienie organizmu. Czujemy się źle i jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i choroby. Wystarczy jednak ograniczyć produkty, które niekorzystnie wpływają na nasz stan o tej porze roku.Jakich produktów unikać zimą? Lista jest dość długa. Chodzi nie tylko o gotowe produkty, ale też gorące napoje, które Polacy uwielbiają. Zastąp je produktami, które rozgrzewają organizm, a od razu poczujesz się lepiej.

Sprzedaż żywego karpia
17.11.2023 10:10 „Nadszedł właśnie moment na zakaz”. Politycy chcą ograniczeń sprzedaży żywego karpia

Już niedługo słynny bożonarodzeniowy karp może być tylko pięknym wspomnieniem. Jak informuje dziennik „Rzeczpospolita”, posłowie Koalicji Obywatelskiej chcą wprowadzić zakaz sprzedaży żywego karpia w sklepach.Z czym kojarzy wam się Boże Narodzenie? Z pięknie przystrojoną choinką? Z prezentami? Może z kolacją wigilijną? Jeśli należycie do grona bożonarodzeniowych smakoszy, mamy dla was złe wieści.

Czym dokarmiać wiewiórki?
08.11.2023 10:29 Jesienią i zimą do karmnika wkładam te produkty. Wiewiórki je uwielbiają

Zima to trudny czas nie tylko dla ludzi. Chociaż sezon grzewczy, fatalne warunki na drogach i sezon przeziębienia i grypy nie jest niczym przyjemnym to wszystko nic przy tym, jakie katusze muszą znosić zwierzęta.To właśnie one borykają się z chronicznym brakiem pożywienia i jak nikt inny odczuwają dramatyczne warunki pogodowe. Czy możemy im jakoś pomóc? Oczywiście, że tak. W tym artykule zobrazujemy wam, czym dokarmiać wiewiórki, aby ułatwić im przetrwanie najtrudniejszych miesięcy w roku.

Sezon na grzybobranie
27.10.2023 08:10 „Tak słabego grzybowego roku dawno nie było”. Handlarze grzybami są załamani

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Niestety to, co dobre szybko się kończy. Już za kilka tygodni o grzybobraniu będziemy wspominać z utęsknieniem. Jak tegoroczny sezon grzybowy oceniają grzybiarze i handlarze?Wedle niektórych, sezon ten jest wyjątkowo udany. W lasach można było spotkać wiele nietypowych odmian grzybów, a przez pewien okres te obradzały wyjątkowo dobrze. Z drugiej strony nie brakuje opinii, że tegoroczny sezon na grzybobranie był najsłabszy od lat.

Nowy grzyb w Polsce
14.10.2023 19:33 Grzybiarzu, czy znasz ten okaz? Podkarpacie opanował nowy rodzaj grzyba

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Jeśli byliście już na grzybach, to wiecie, że w tym roku mamy do czynienia z wysypem grzybów w lesie. Mimo to zapytamy was – jak dobrze znacie się na grzybach?Takiego okazu jeszcze nie widzieliście. Podkarpacie opanował zupełnie nowy grzyb i od razu stał się on hitem wśród grzybiarzy. Nowy grzyb w Polsce zapełnia ich koszyki dosłownie w kilkanaście minut. Jesteście ciekawi, co to za gatunek?

Gdzie na grzyby
05.10.2023 17:40 Gdzie na grzyby w październiku? Tak prezentuje się mapa grzybów online

Sezon na grzyby w pełni. To właśnie na wrzesień i październik przypada sezon na grzybobranie. Jeśli jesteście ciekawi, gdzie można znaleźć najwięcej grzybów w Polsce? Jeśli tak, to koniecznie zapoznajcie się z najnowszą mapą grzybiarzy.Jesteście zaskoczeni, że niektóre regiony Polski słyną z grzybów, podczas gdy w innych grzyby w lasach to rzadkość? Nie wiecie, czy w Waszym regionie sezon na grzybobranie będzie udany? Wasze wątpliwości rozwiążemy w poniższych akapitach.

słoiki
04.10.2023 10:40 Zapomnij o garnku i piekarniku. Moja babcia pasteryzuje słoiki wyłącznie w ten sposób

Pasteryzowanie słoików to jeden z najważniejszych kroków podczas przygotowywania przetworów. W procesie pasteryzacji dochodzi do reakcji chemicznych, które pozwalają na przetrzymywanie przetworów znacznie dłużej w spiżarni.Zapewne nie raz widzieliście, jak przebiega pasteryzacja słoików. Zwykle wkładamy je do garnka z wodą, czy piekarnika, po czym podgrzewamy do odpowiednio wysokiej temperatury. Czy jednak znacie inne metody na to, jak przeprowadzić proces pasteryzacji? W tym artykule Wam je zdradzimy.

jak przechowywać słoiki
23.09.2023 19:32 Jeden błąd i wszystkie słoiki do wyrzucenia. Tej złotej zasady trzeba zawsze przestrzegać

Lato i jesień to czas, w którym możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami. Chętnie decydujemy się też na przygotowanie przetworów, które będą przypominać o ciepłych miesiącach w zimie. Jednak jest kilka ważnych zasad, o których musimy pamiętać.Źle przygotowane przetwory na zimę mogą nie przetrwać w spiżarni. Czasem mogą nawet zaszkodzić naszemu zdrowiu. Sprawdź, czy przestrzegasz wszystkich zasad.

twarde masło
22.09.2023 15:22 Genialny sposób na zmiękczenie masła z lodówki. Tak raz na zawsze pozbędziesz się problemu

Przyzwyczajenia z rodzinnego domu nie zawsze są dobre. Nieodpowiednie przechowywanie produktów w lodówce może wpłynąć na ich jakość, ale nie tylko. Co zrobić, żeby masło nie było twarde po wyjęciu z lodówki?Nowoczesne lodówki inaczej chłodzą, a nawet mają systemy odprowadzania wilgoci na zewnątrz. Na której półce przechowywać masło? Podpowiemy, jak przygotować produkty i w jakich miejscach je układać.

sposób na kleszcze
20.09.2023 12:59 Dodaję do każdego posiłku i kleszcze mnie nie tykają. Nienawidzą tej przyprawy

Sezon na kleszcze się nie skończył. Właśnie zaczyna się drugi okres ich wzmożonej aktywności. Właśnie we wrześniu pojawia się ich więcej. Na szczęście jest prosty sposób na kleszcze. Wystarczy jeść jeden produkt.Do jednych kleszcze lgną, kiedy od innych trzymają się z daleka. Okazuje się, że wpływ może mieć na to nasza dieta. Nie tylko skutecznie odstraszymy kleszcze, ale i wzmocnimy naszą odporność. Niżej zdradzę więcej.

Kinder-niespodzianka
09.09.2023 14:41 Dlaczego środek kinder-niespodzianki jest żółty? Odpowiedź sprawi, że będzie Ci głupio

Kinder-niespodzianka to klasyka słodkich niespodzianek dla dzieci. Dla niektórych Kinder-niespodzianka to wręcz relikt dzieciństwa. Prawdą jest, że ten mały upominek dla dzieci dostępny jest na rynku od lat.Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego środki Kinder-niespodzianki jest żółty? Czy to tylko zabieg marketingowy, czy też producenci celowo dobrali kolor w ten sposób? W tym artykule wyjaśnimy Wam tę tajemnicę.

Grzyby
01.09.2023 13:29 Dostała grzyby od sąsiadki. Nie sądziła, że zjedzenie ich tak się skończy

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią nadchodzi pora na grzyby. To fantastyczna wiadomość dla miłośników tego typu aktywności. Ulewne deszcze powodują, że grzybów w lasach jest co niemiara. Tegoroczne grzybobranie będzie czystą przyjemnością.Pamiętajcie jednak, że „podobny” grzyb do tego, którego znacie, wcale nie musi być jego odpowiednikiem. Dobitnie przekonała się o tym kobieta, która dostała grzyby od swojej sąsiadki. Trudno uwierzyć, że ktokolwiek mógłby to zrobić z premedytacją. Zobaczcie, jak niedostateczna wiedza w kontekście grzybów może zniszczyć komuś zdrowie.

Papierowe słomki
30.08.2023 16:40 Papierowe słomki miały być lepsze od plastikowych. Prawda jest porażająca

Nie tak dawno naukowcy informowali nas, że papierowe słomki całkowicie zastąpią plastikowe odpowiedniki, co przełoży się na dbanie o naszą planetę. Jak się okazuje, papierowe słomki wcale nie są tak ekologiczne, jak przypuszczano.Jeśli kiedykolwiek z nich korzystaliście, zapewne wiecie, że są one mniej komfortowe od plastikowych odpowiedników. Te po dłuższym czasie miękną, a wręcz rozpuszczają się w napoju, co uniemożliwia ich użytkowanie. Papierowe słomki nie nadają się także do wielokrotnego użycia. Jak jest naprawdę?

Robaczywe grzyby
25.08.2023 19:11 Czy można jeść robaczywe grzyby? Nie wierz w każdy patent na usunięcie szkodników

Z czym kojarzy Wam się późne lato? Dokładnie tak — rozpoczynamy sezon grzybobrania. Chociaż wydaje się, że każdy potrafi rozróżnić jadalne grzyby od tych trujących, okazuje się, że wielu z nas nieodpowiednio je obrabia.Wyobraźcie sobie tylko, że w Internecie na każdym kroku można natknąć się na pytania, czy można jeść robaczywe grzyby. Absurd? Niekoniecznie. Wielu z nas uważa, że istnieją sposoby na usunięcie robaków z grzybów.

chleb ze smalcem
18.11.2020 17:10 Smak dzieciństwa. Chleb ze smalcem i ogórkiem, więcej nic nie trzeba

Chleb ze smalcem i ogórkiem, zupa mleczna, rosół, guma boomer – to tylko niektóre przysmaki, na których samą myśl czujemy ich smak w ustach. Czy ktoś jeszcze pamięta, jak smakowało jedzenie w czasach PRL-u? Smak dzieciństwa, to dla wielu zupa owocowa, ryż z jabłkiem i cynamonem, zupa mleczna. Niesamowite, że teraz najpopularniejsze wśród dzieci są chipsy, burgery, pizza i sushi. Przywróćmy do świadomości dawne, pyszne smaki.

makaron
01.09.2020 23:00 Myślisz, że wiesz, jak prawidłowo odcedzić makaron? Całe życie robiłeś to źle

Makaron – ten prosty, niepozorny składnik naszych potraw. Wydawałoby się, że wiemy o nim wszystko, bo przecież nic prostszego – wrzucić produkt do gorącej, osolonej wody, odczekać kilka minut zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzić i… No właśnie. Cedzenie – ta najbardziej prozaiczna czynność, to coś, co możemy zrobić zupełnie nie tak. Udowodnił to pewien mężczyzna, na którego metodę powołuje się brytyjska gazeta The Daily Mirror. Dziennikarze zapewniają, że zaprezentowana metoda cedzenia makaronu sprawia, że nie mamy ochoty wracać do dawnego nawyku. A także że odmieniła życie już pół miliona ludzi, którzy obejrzeli instruktażowe wideo.

Kotlety schabowe
08.08.2020 20:23 Świetny trik na tradycyjne schabowe. Nieduża zmiana, a rozpływają się w ustach

Przychodzi weekend, a ciebie po raz kolejny budzi stukot tłuczka do mięsa dochodzący od sąsiadów z góry? To zupełnie zrozumiałe. W końcu kotlety schabowe uznawane są za tradycyjne polskie danie, bez których niedzielny obiad mógłby równie dobrze nie istnieć. Jeśli do tej pory myślałaś, że posiadłaś już całą wiedzę na temat przygotowania tej wykwintnej potrawy… musisz koniecznie zapoznać się z tym jednym trikiem!Kotlety schabowe są bez wątpienia jednym z ulubionych dań Polaków. Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego obiadu ze schabowymi w roli głównej! Co jednak gdyby je odrobinę zmienić? To mała zmiana, a wprowadzi do kuchni trochę świeżości. Niebo w gębie gwarantowane!

odgrzewanie
21.07.2020 00:13 Odgrzewanie jednego produktu może ci zaszkodzić. Straszne, że większość z nas pomija zasadę

Odgrzewanie to sposób na niemarnowanie jedzenia. Często specjalnie gotujemy więcej, by móc bez kłopotu w chwilę mieć gotowy posiłek. Choć podgrzewanie dań nie wydaje się być zadaniem trudnym, często zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy, która uchroni nas przed przykrymi konsekwencjami.Odgrzewanie resztek, które zostały po posiłkach, może być niebezpieczne dla zdrowia. Mało kto wie o tym, że powinniśmy stosować się do jednej ważnej zasady, dzięki której unikniemy poważnego zatrucia. Dotyczy to każdego dania, które poddajemy ponownie obróbce termicznej.

rosół
05.07.2020 16:02 Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o jednym sprawdzonym triku naszych babć, dzięki niemu zupa nabierze niebiańskiego smaku

Rosół – w każdym tradycyjnym, polskim domu zjemy go zawsze w niedzielę. Nie ma jednego, uniwersalnego i sprawdzonego przepisu. Ile rodzin, tyle przepisów na rosół przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest natomiast pewien trik, który bez względu na wszystko, sprawi, że zupa nabierze jeszcze lepszego smaku! Co to za tajemny sposób na rosół idealny? Rosół to tradycyjna, polska zupa, w związku z czym zapewne doskonale znana była naszym babciom. A jak wiadomo, to one znają najtajniejsze kuchenne triki. Dziś zdradzamy jeden z nich.

jajka
05.07.2020 11:50 Nigdy nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Włożone do piekarnika i zmielone mają właściwości, o jakich ci się nie śniło

Jajka to ulubiony przysmak Polaków – jemy je głównie na śniadanie, w przeróżnej formie. Możliwości jest naprawdę wiele – jajka na miękko, twardo, sadzone czy jajecznica. Jedno jest pewne – w żadnym polskim domu nie brakuje jajek, a co za tym idzie i skorupek po nich. Zazwyczaj się ich pozbywamy. A to duży błąd! Włożone do piekarnika, a następnie zmielone mają wspaniałe właściwości! Jakie?Jajka to przysmak, natomiast skorupki po nich, uznawane są przez nas za odpady, których się pozbywamy. Tymczasem niekoniecznie dobrze robimy. Jak się okazuje, mogą one mieć pewne magiczne zastosowanie. Co z nimi zrobić?

chłodnik
18.06.2020 23:20 Najlepszy domowy obiad na upały, kto się zgadza? Chłodnik jest prawdziwym klasykiem

Chłodnik to jedno z tych dań, które od razu przywodzą na myśl smak domu. Pyszną zupę serwowały nam babcie i do tej pory w upalne dni raczymy się tym domowym obiadkiem. To danie idealne na ciepłe dni, kiedy nie ma się ochoty jeść! Wystarczy kilka składników i na stole mamy danie idealne na nieznośne upały. Chłodnik zrobiony z botwinki z wrzuconym jajkiem smakuje wakacjami z dawnych lat. Do dziś latem można go dostać w każdej knajpie, bo jest po prostu idealny na letnie dni!

mizeria
15.06.2020 15:37 Prawie każdy popełnia jeden karygodny błąd przy robieniu mizerii. Wystarczy zapamiętać trik naszych babć, uda się za każdym razem

Mizeria może być jeszcze smaczniejsza, niż dotychczas! Wystarczy skorzystać z naszych rad i zapoznać się ze sprytnym, starym trikiem. Zapewne znały go nasze babcie, dlatego ich mizeria zawsze jest najlepsza. Co zrobić, aby przy rodzinnym stole wszyscy mogli się zachwycać smakiem? Zapoznaj się z tajemniczą wiedzą, a już nigdy nie zepsujesz tej powszechnie znanej, obiadowej surówki.Mizeria będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych, klasycznych, obiadowych dań – typu młode ziemniaki z koperkiem i mięsem. Często traktowana jest także jako samodzielna przekąska. Mizerię zapewne potrafi zrobić każdy – w końcu przepis na nią jest banalnie prosty. Ale czy aby na pewno nie popełniasz jednego, karygodnego błędu?