Jak zrobić tosta bez tostera? Łatwy sposób na chrupiący chlebek
Jak zrobić tosta bez tostera? Nie zawsze mamy pod ręką to, czego akurat potrzebujemy. Na przykład – profesjonalny opiekacz do grzanek. Nie musimy wtedy od razu biec do sklepu ze sprzętem AGD! Oto łatwy sposób na chrupiący chlebek.
Mamy w domu wiele sprzętów, które możemy wykorzystywać w innym celu, niż ten, do jakiego zostały wyprodukowane. Często kupujemy kolejne i kolejne przedmioty, nie zdając sobie sprawy, że wystarczy użyć czegoś, co już mamy. Jak zrobić tosta bez tostera? Niekoniecznie musimy zaopatrzyć się w profesjonalny – i kosztowny – opiekacz. Nawet nie spodziewasz się, że to takie proste! Wszystko, co niezbędne, już masz.
Jak zrobić tosta bez tostera?
1. Za pomocą żelazka
Przygotuj folię aluminiową, deskę do krojenia i żelazko. Najpierw przygotuj kanapkę, z której później zrobisz grzankę. Pamiętaj, że zawartość – ser, szynka, w zależności od upodobań kulinarnych – musi być dokładnie przykryta z obu stron!
Ułóż folię aluminiową na desce do krojenia, a na folii – gotową kanapkę. Następnie dokładnie ją owiń i przyciśnij nagrzane żelazko. Potrzymaj przez trzy minuty z każdej strony, a po wszystkim odczekaj minutę, aż ostygnie. Smacznego!
2. W piekarniku
Żeby cieszyć się smakiem tostów, wystarczy mieć w kuchni dobrze działający piekarnik. Najlepiej, gdy użyjesz do tego celu papieru do pieczenia. Jeśli nawet ser wypłynie w trakcie pieczenia, nie przypali się, a zaoszczędzisz sobie uciążliwego sprzątania piekarnika.
Jak zrobić tosta z piekarnika? Najpierw musisz go porządnie rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Koniecznie włącz program góra-dół, bo inaczej tost pozostanie surowy z jednej strony. Kiedy wnętrze będzie gorące, ostrożnie umieść przygotowane kanapki i odczekaj dziesięć-piętnaście minut. Uważnie obserwuj danie, a jeśli zauważysz, że skórka zmieniła kolor na brązowy, od razu wyłącz piekarnik i wyjmij gotowe danie. Nie warto ryzykować przypalenia.
3. Na patelni
Do przygotowania tosta na patelni będziesz potrzebować masła, jajka albo dwa, śmietany, oleju oraz soli i pieprzu. Na początek umieść w misce jajka oraz śmietanę, a później dokładnie je wymieszaj.
Kiedy substancja stanie się jednolita, wybierz swój ulubiony typ chleba. Następnie dokładnie posmaruj kromkę masłem, a później obtocz w jajku. Dodaj sól i pieprz według uznania. Następnie rozgrzej olej na patelni, a kiedy będzie gotowy, ostrożnie umieść kanapki. Systematycznie przewracaj potrawę z jednej strony na drugą, aż zupełnie się zarumieni.
4. W mikrofali
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że mikrofalówka może służyć nie tylko do rozmrażania albo podgrzewania jedzenia. Świetnie nadaje się też do pieczenia grzanek: wychodzą znakomite!
Jak przygotować grzanki w mikrofali? Przede wszystkim musisz pokroić chleb na bardzo cienkie kromki. Następnie należy umieścić je w kuchence mikrofalowej na około dwie minuty, wybierając temperaturę 300. Jeśli lubimy jeść grzanki z serem żółtym albo szynką, należy umieścić je na chlebie przed pieczeniem. Amatorzy grzanek na słodko – z dżemem czy czekoladą – powinni je posmarować jeszcze zanim wystygną.
5. Na grillu
Wiele osób uznaje tosty przygotowane w ten sposób za najsmaczniejszą propozycję. Upieczone na grillu, zyskują specyficzny posmak, który towarzyszy innym potrawom przygotowanym w ten sposób.
Do przygotowywania tostów na grillu nie jest potrzebny żaden skomplikowany przepis. Wystarczy umieścić kromkę i odczekać, aż zarumieni się z obu stron. Wybornie smakuje z kiełbasą i szaszłykami! Jeśli należymy do wielbicieli włoskiej kuchni, możemy wcześniej dokładnie obtoczyć chleb w oliwie z dodatkami przypraw.
Który pomysł na to, jak zrobić tosta bez tostera, najbardziej przypadł wam do gustu?
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Jak zrobić tosta bez tostera? Istnieje wiele sposobów, z których nie zdawałeś sobie sprawy.
Niezwykle popularnym sposobem przygotowywania tostów jest smażenie na patelni.
Największym powodzeniem cieszą się tosty z żółtym serem i szynką.
Zanim umieścimy tost na patelni, należy dokładnie posmarować go masłem.
Tosty można spożywać zarówno na słono, jak i słodko.
ZOBACZ TEŻ:
- Czekoladowy hummus to prawdziwy hit. Znamy łatwy przepis
- Przepisy dla wegetarian. Naleśniki ze szpinaku, pasztet z cukinii
- Przepis na zupę z dyni z dodatkiem kokosowej nuty
źródła: przyslijprzepis.pl, sposobnawszystko.pl, wp.pl, korposfera.pl