Oto grzyb, który często jest pomijany przez grzybiarzy, a niesłusznie. Jego charakterystyczny wygląd, który może nie wzbudzać zaufania u niedoświadczonych zbieraczy, sprawia, że wielu grzybiarzy omija go szerokim łukiem. Tymczasem ten dar ziemi, jeśli odpowiednio przygotowany, może być prawdziwym rarytasem na grzybowym stole.
Kiszenie ogórków nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy tego chcieli. Jednym z częstych problemów, z którymi spotykają się domowi kucharze, są mętne ogórki oraz pojawiający się gaz w słoikach. Znam kilka przyczyn tego zjawiska oraz domowe sposoby, jak uniknąć takich problemów.
Zaczyna się sezon na ogórki. Pierwsze, młode warzywa już dojrzewają w naszych szklarniach i na grządkach. Doskonale nadają się zarówno do zjedzenia na surowo, np. z sałatką, jak i do przetworów. To idealna pora na przygotowanie ogórków małosolnych.Dobrze zrobione małosolne powinny być jędrne i pełne smaku. Niestety nieraz ogórki okazują się miękkie i niezbyt smaczne. Co jest tego przyczyną? Znamy niezawodny sposób na zachowanie twardości ogórków małosolnych.
Lada chwila zbierzemy pierwsze ogórki z własnych upraw, a tymczasem w warzywniakach już dostępne są te młode warzywa, które wprost idealnie nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale także na przetwory, np. do kiszenia.Kiszone ogórki są pyszne i zdrowe, pasują do wielu dań, a zamknięte w słoikach mogą stać bardzo długo. Wszystko to pod warunkiem, że dobierzemy odpowiednie dodatki. Niezbędny wydaje się być koper, ale okazuje się, że może on zepsuć smak naszych przetworów.
Gdyby tak zrobić mamie niespodziankę i przygotować jej nietypowy bukiet, który potem można by… dodać do dania? Brzmi jak abstrakcja? Poczekajcie, aż dowiecie się jakich kwiatów użyjemy do przygotowania nietypowego dania.Okazuje się bowiem, że kwiaty cukinii stanowią dosłownie eksplozję smaków, chociaż mało kto jest na tyle odważny, aby dodać pięknie wyglądające kwiaty wprost do posiłku.
Jak doczyścić płytę indukcyjną, gdy pojawią się na niej przypalenia? Pod żadnym pozorem nie szoruj jej przy pomocy druciaka, czy szorstkiej gąbki, ponieważ tylko ją porysujesz. O wiele lepiej będzie, gdy zastosujesz łagodniejsze, jednak równie skuteczne środki.Wystarczy, że rozsypiesz po całej powierzchni płyty indukcyjnej, a następnie przetrzesz. Zobaczysz, że po przypaleniach i zaschniętych plamach nie zostanie żaden ślad. Ten sposób stosuję od wielu lat i jestem zachwycona z efektów.
Czosnek. Nie ma chyba bardziej aromatycznego i uniwersalnego warzywa, które pasuje niemal do każdego dania i w każdej postaci. Czosnek jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Uważany jest za naturalny antybiotyk i lek wzmacniający odporność.Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mało kto jednak korzysta z urządzenia tak, jak powinien. Niemal każdy popełnia podstawowy błąd.
W czasie gotowania niezbędnym elementem często staje się pokrywka. Bez niej dłużej musielibyśmy czekać, aż woda się zagotuje, a niektóre potrawy w ogóle by się nie udały. Jednak gdzie najlepiej odłożyć pokrywkę, kiedy chcemy zmieszać potrawę?Wiele osób nie wie, że garnki mają specjalną funkcję, dzięki której gotowanie staje się dużo prostsze. Ułatwia to również utrzymanie porządku w kuchni. Sprawdź, czy u ciebie ten trik też się sprawdzi.
Niektóre warzywa, które lubimy i które apetycznie wyglądają na talerzu, wyjątkowo śmierdzą podczas gotowania. Należą do nich bób i kalafior. Odpowiedzialne za to są ulatniające się związki, takie jak taniny w bobie czy związki siarki w kalafiorze.Co zrobić, aby w domu nie śmierdziało podczas gotowania tych warzyw? Nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy kilka sprawdzonych sposobów i przebywanie w kuchni podczas gotowania bobu czy kalafiora nie będzie już udręką.
Zaczyna się sezon na dnie, a pierwsze warzywa pojawiają się w sklepach. Dynia zwyczajna skradła serca wielu z nas. Jednak czy to najlepszy gatunek? Jest jeden rodzaj tego warzywa, który bardziej się opłaca.Przed zakupem ciężko określić, która dynia będzie najlepsza. Nie możemy zerknąć do jej wnętrza. Musimy bazować na tym, jak wygląda skórka. Niżej zdradzam więcej.
W domu są takie przedmioty, które nie przydają się codziennie. Czasem coś się popsuje i zapominamy kupić nową sztukę. Na szczęście jest prosty sposób na poradzenie sobie w takiej sytuacji. Jak zrobić domową tarkę do warzyw? Ten trik zdradziła mi babcia.Kiedy urządzałam swoją kuchnię, o kilku przedmiotach zapomniałam. To zupełnie normalnie. Jednak co robić, kiedy akurat potrzebujemy danej rzeczy? Podpowiem w dzisiejszym artykule.
Polscy pszczelarze są w bardzo trudnej sytuacji. Do naszego kraju napływają ogromne ilości taniego miodu z Chin, a utrzymanie pasiek jest coraz droższe. Co będzie dalej z polskim miodem? Sytuacja jest najgorsza od wejścia Polski do Unii Europejskiej.Zaraz po tym, jak nasz kraj znalazł się w UE, Polska została wiceliderem w branży pszczelarstwa. Wszystko zmieniło się po pandemii. Niżej zdradzamy więcej.
Nadszedł początek września, a więc czas sezonu na grzybobranie. Jeśli lubicie tego typu aktywności, mamy dla Was dobrą informację W tym roku grzyby obrodziły wyjątkowo dobrze. Duża ilość opadów sprawiła, że w lasach jest ich pełno.Dla bardziej doświadczonych grzybiarzy również mamy przełomową informacjach. W polskich lasach w tym sezonie będziecie mogli znaleźć prawdziwe rarytasy. Jeśli grzyby to Wasza pasja, z pewnością je rozpoznacie. Czy wiecie, jakie grzyby mamy na myśli?
Kuchnia to bardzo specyficzne miejsce w domu. Wielu z nas kocha spędzać w nim czas, zabawiając się w prawdziwych szefów kuchni. Jeśli lubicie gotować, mamy dla Was porady, które musicie sprawdzić. Poznajcie przydatne gadżety do kuchni. Ostatni jest absolutnym hitem.Na rynku niemalże wszystko, co związane jest z kuchnią, nosi nazwę: „przydatne gadżety do kuchni”. Pytanie tylko, czy krzykliwy i chwytliwy slogan naprawdę powoduje, że gadżety nagle stają się przydatne?
Jest wiele opinii o tym, czy myć mięso kurczaka przed gotowaniem. Amerykańscy eksperci ostatecznie wyjaśnili, dlaczego nie powinno się tego robić. Przyrządzając potrawy z kurczaka często zastanawiamy się, czy surowe mięso należy myć przed gotowaniem. Amerykańska rządowa agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała stanowisko w tej sprawie.
Folia aluminiowa może służyć do wielu przydatnych rzeczy. Jeden trik z folią na rozgrzanej patelni robi furorę. Pozwala on na tanie gotowanie na parze bez konieczności inwestowania w drogi sprzęt. Wystarczy zrobić z folii trzy kulki, włożyć je na patelnię, postawić na nich talerz z np. rybą, a pod naczynie wlać wodę. Ta zacznie się gotować i wydzielać parę, na której przyrządzimy pyszny obiad. Chciałabyś zacząć zdrowo jeść, ale nie masz pomysłu, od czego zacząć? Z pomocą przyjdzie ci folia aluminiowa, za pomocą której wykonasz jeden szybki i prosty kuchenny trik.
Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi stwierdzenie, że kurczak jest jednym z tych mięs, po które Polacy sięgają najchętniej. Jego uniwersalny i delikatny smak przyczynia się do tego, że w kuchni możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Niestety, stosując ten produkt w sposób nieostrożny, niezwykle łatwo o problemy zdrowotne i rewolucje żołądkowe. Wystarczy jeden nieuważny ruch i katastrofa gwarantowana.Kurczak, wbrew powszechnej opinii nie powinien być myty tuż przed przyrządzeniem. FDA, czyli Amerykańska Agencja Żywności i Leków swoim najnowszym doniesieniem wywołała ogólne poruszenie. Zastanawiałaś się kiedykolwiek czy myć kurczaka przed gotowaniem? Jeśli problemy zdrowotne i zatrucie nie stanowią dla ciebie żadnego problemu – jak najbardziej. FDA doniosło o kontrowersyjnych skutkach mycia mięsa z kurczaka.
Rosół jest dobry na wiele okazji, ale sztuka zrobienia zupy jak u mamy czy babci wcale nie jest taka oczywista. Marzysz, aby w końcu zrobić idealny rosół? Oto 5 wskazówek, które sprawiają, że wszyscy będą się zajadać jak nigdy.Nie tylko od święta, lecz także na rozgrzanie, problemy żołądkowe czy kaca – rosół jest dobry na wszystko. Sztuka ugotowania idealnej, smacznej zupy nie jest jednak taka prosta i oczywista. W czym tkwi sekret rosołu jak u mamy?
Teoretycznie proces przygotowywania rosołu wydaje się prosty. Bardzo łatwo jednak popełnić drobne błędy, przez które możemy zrujnować smak naszego wywaru. Sztuka przyrządzania tego specjału wymaga od nas niemałej dbałości o szczegóły. Wiele kontrowersji wzbudza dylemat, czy mięso należy wrzucać do zimnej, czy ciepłej wody, a może nie ma to żadnego znaczenia?Rosół to tradycyjna zupa, która króluje na stołach polskich rodzin podczas niedzielnych obiadów. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że to pozornie proste do przyrządzenia danie, wymaga dużej cierpliwości i dbałości o szczegóły. Jakich błędów należy się wystrzegać, by zachwycić najbliższych aromatem i intensywnością smaku?
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd! Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef. Gołąbki inaczej Gołąbki inaczej to przepis, dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne? var block_td_uid_2_63c68e6c73159 = new tdBlock(); block_td_uid_2_63c68e6c73159.id = "td_uid_2_63c68e6c73159"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.atts = '{"limit":"1","sort":"","post_ids":"173306","tag_slug":"","autors_id":"","installed_post_types":"","category_id":"","category_ids":"","custom_title":"","custom_url":"","show_child_cat":"","sub_cat_ajax":"","ajax_pagination":"","header_color":"","header_text_color":"","ajax_pagination_infinite_stop":"","td_column_number":1,"td_ajax_preloading":"","td_ajax_filter_type":"","td_ajax_filter_ids":"","td_filter_default_txt":"Wszystko","color_preset":"","border_top":"","class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","el_class":"","offset":"","css":"","tdc_css":"","tdc_css_class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","tdc_css_class_style":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand_style","live_filter":"","live_filter_cur_post_id":"","live_filter_cur_post_author":"","block_template_id":""}'; block_td_uid_2_63c68e6c73159.td_column_number = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.block_type = "td_block_13"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.post_count = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.found_posts = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.header_color = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.max_num_pages = "1"; tdBlocksArray.push(block_td_uid_2_63c68e6c73159); Nie żyje uwielbiany aktor i prezenter. Przez długi czas chorował na raka pęcherza Karina Sulich - 3 marca 2020 0 Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd! Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef. Gołąbki inaczej Gołąbki inaczej to przepis, dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne? var block_td_uid_2_63c68e6c73159 = new tdBlock(); block_td_uid_2_63c68e6c73159.id = "td_uid_2_63c68e6c73159"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.atts = '{"limit":"1","sort":"","post_ids":"173306","tag_slug":"","autors_id":"","installed_post_types":"","category_id":"","category_ids":"","custom_title":"","custom_url":"","show_child_cat":"","sub_cat_ajax":"","ajax_pagination":"","header_color":"","header_text_color":"","ajax_pagination_infinite_stop":"","td_column_number":1,"td_ajax_preloading":"","td_ajax_filter_type":"","td_ajax_filter_ids":"","td_filter_default_txt":"Wszystko","color_preset":"","border_top":"","class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","el_class":"","offset":"","css":"","tdc_css":"","tdc_css_class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","tdc_css_class_style":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand_style","live_filter":"","live_filter_cur_post_id":"","live_filter_cur_post_author":"","block_template_id":""}'; block_td_uid_2_63c68e6c73159.td_column_number = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.block_type = "td_block_13"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.post_count = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.found_posts = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.header_color = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.max_num_pages = "1"; tdBlocksArray.push(block_td_uid_2_63c68e6c73159); Nie żyje uwielbiany aktor i prezenter. Przez długi czas chorował na raka pęcherza Karina Sulich - 3 marca 2020 0 Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie
Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Na wielu z nas działają jak najdroższy afrodyzjak! Niekiedy wystarczy mimochodem wypowiedzieć ich nazwę, aby nasze kiszki zaczęły grać marsza, a myśli krążyły tylko wokół idealnie przysmażonego na zewnątrz i soczystego w środku schabu. Jak zrobić kotlety schabowe w zupełnie nowej odsłonie? Do panierki dodaj jeden składnik, aby zmienić ich smak. Niebo w gębie gwarantowane! Schabowe to klasyka kulinarnego gatunku. Nie bez przyczyny większość z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzieli bez pokaźnego kotleta, serwowanego w towarzystwie ziemniaczków i kapusty kiszonej bądź letniej mizerii. Chciałabyś zaskoczyć domowników? Okazuje się, że do panierki wystarczy dodać jeden składnik, który zupełnie odmieni smak tej uwielbianej potrawy. Gwarantujemy, że kubki smakowe oszaleją, a twoi najbliżsi nie będą chcieli jeść już nic innego.
Kotlet schabowy to kulinarna klasyka. Idealnie wysmażony, chrupki na wierzchu i soczysty w środku sprawia, że nasze kubki smakowe dosłownie szaleją. Bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. W towarzystwie ziemniaków i mizerii bryluje na polskich stołach. Jak zrobić kotlety schabowe? Ten przepis to prawdziwy hit. Schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Ile rodzin, tyle sposób i pomysłów na ich przygotowanie. Zapiekane z serem, pieczarkami, a może klasycznie i bez dodatków? Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie. Przepis, który jakiś czas temu pojawił się w sieci, skradł serca milionów Internautów. Nic dziwnego. W końcu jego autorką jest sama… Magda Gessler! W takim wydaniu kotlet schabowy zawładnie twoim podniebieniem, a twoja rodzina nie zechce jeść już nic innego.
Jajka to jedne z najbardziej podstawowych, a jednocześnie odżywczych produktów, które ląduje w naszych koszykach w trakcie zakupowego szaleństwa. Oprócz klasycznych form podania mogą stanowić też bazę do stworzenia potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Masz już dość zwyklej jajecznicy? Świetnie się składa. Przedstawiamy 10 oryginalnych sposób na przyrządzenie jajek! Jajecznica to klasyczne weekendowe śniadanie w domach większości Polaków. Co powiesz na prawdziwą kuchenną rewolucję, która rozpieści podniebienia domowników? Sposoby na przyrządzenie jajek, które jakiś czas temu pojawiły się w sieci, skradły serca setek gospodyń domowych. Najwyższa pora, abyś dołączyła do ich grona. Oprócz wyjątkowego smaku zachwycają też niebanalną prezentacją. Przez żołądek do serca? Dzięki jajkom w takim wydaniu wszystko jest możliwe!
Kotlety jajeczne są bardzo pyszną potrawą, na dodatek bardzo szybką w przygotowaniu. W zależności od naszych gustów możemy dobrać do masy różne dodatki. Jednak my szczególnie polecamy te z pieczarkami, które nadają łagodnym kotletom odrobinę charakteru i czynią z klasycznego dania coś wyjątkowego. Kotlety jajeczne zasługują na miano jednego z ulubionych dań wegetarian, często też są przygotowywane w dni postne, albo gdy w naszej lodówce nie ma zbyt wielu składników, a zależy nam na stworzeniu sytego obiadu. Dodanie do kotletów pieczarek wzbogaci ich smak.
Kotlety mielone to niezaprzeczalnie jeden z największych specjałów polskiej kuchni. Kto nie lubi zjeść tradycyjnego obiadku w postaci mielonych, ziemniaków i mizerii? Warto jednak czasem odejść od utartych schematów i próbować nowości. Co powiecie na mielone… z jajkiem? Wystarczy dodać jeden składnik, by odmienić tak dobrze znane wszystkim danie. Dodanie go do przepisu na mielone zupełnie zmieni charakter kotletów! Wystarczy ugotowane jajko obtoczyć mięsem, a niebo w gębie gwarantowane.
Kurczak to najczęściej jedzone przez nas mięso. Musi być chrupiący, wilgotny – nie ma nic gorszego niż jego przesuszona wersja! Poza tym doskonale łączy się z każdą kuchnią świata, bo świetnie chłonie przyprawy. Krótko mówiąc – jest najbardziej uniwersalnym mięsem. Dziś zdradzamy sposób na to, by zawsze był idealnie soczysty! Podpowiemy jak przygotować soczystą pierś z kurczaka w piekarniku. Osoby, które dbają o linię, najbardziej lubią tę wersję kurczaka, ponieważ ma najmniej tłuszczu. Ale z innego powodu kurczak z piekarnika nie jest najczęściej przyrządzaną potrawą – wysoka temperatura łatwo go wysusza. Nie musisz się tym przejmować, bo znamy najlepszy przepis, żeby tego uniknąć!
Placki ziemniaczane to danie pochodzące z Wielkopolski. Szybko stały się ulubioną potrawą Polaków. W zależności od regionu Polski są serwowane z gulaszem, kwaśną śmietaną czy cukrem. W każdej restauracji szczycącej się polską kuchnią są obowiązkowe w karcie menu. Jednak wcale nie jest łatwo wykonać idealne placki ziemniaczane. Z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler. Magda Gessler podczas wielu swoich wizyt w różnych restauracjach w ramach programu Kuchenne Rewolucje oceniała poziom restauracji na podstawie serwowanych w niej placków ziemniaczanych. Wiele razy to ta potrawa świadczyła czy w danym miejscu jest smacznie, czy nie. Placki ziemniaczane bowiem nie są prostym daniem.
Mięso, które przygotowywałaś dla swojej rodziny, jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Okazuje się, że jeden prosty trik jest w stanie zupełnie odmienić jego smak i aromat. Gwarantujemy, że kubki smakowe twoje i twoich najbliższych będą wniebowzięte, a domownicy nie zechcą jeść niczego innego. Jak przyprawić mięso? To prostsze niż myślisz. Ten sposób bije rekordy popularności! Sposób przygotowania mięsa, który jakiś czas temu zaproponował w sieci znany YouTuber na swoim kanale kulinarnym, cieszy się niesłabnącą popularnością. Nie po raz pierwszy okazuje się, że proste sposoby są zdecydowanie najlepsze. Mięso, które przygotował, jest nie tylko soczyste, ale również aromatyczne i pełne smaku. Co więcej, z powodzeniem wykonasz je sama w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnych wymyślnych składników i nadzwyczajnych zdolności kulinarnych!