Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Gotowanie

Gotowanie

płyta indukcyjna
06.03.2024 16:52 Rozsypałam i przetarłam płytę indukcyjną. Teraz wygląda jak nowa

Jak doczyścić płytę indukcyjną, gdy pojawią się na niej przypalenia? Pod żadnym pozorem nie szoruj jej przy pomocy druciaka, czy szorstkiej gąbki, ponieważ tylko ją porysujesz. O wiele lepiej będzie, gdy zastosujesz łagodniejsze, jednak równie skuteczne środki.Wystarczy, że rozsypiesz po całej powierzchni płyty indukcyjnej, a następnie przetrzesz. Zobaczysz, że po przypaleniach i zaschniętych plamach nie zostanie żaden ślad. Ten sposób stosuję od wielu lat i jestem zachwycona z efektów.

czosnek
16.12.2023 16:55 Prawie każdy źle wyciska czosnek. Z tego przyrządu korzysta się inaczej

Czosnek. Nie ma chyba bardziej aromatycznego i uniwersalnego warzywa, które pasuje niemal do każdego dania i w każdej postaci. Czosnek jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Uważany jest za naturalny antybiotyk i lek wzmacniający odporność.Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mało kto jednak korzysta z urządzenia tak, jak powinien. Niemal każdy popełnia podstawowy błąd.

ukryta funkcja garnków
09.10.2023 17:52 Wiele garnków ma ukrytą funkcje. Nie uwierzysz do czego służy

W czasie gotowania niezbędnym elementem często staje się pokrywka. Bez niej dłużej musielibyśmy czekać, aż woda się zagotuje, a niektóre potrawy w ogóle by się nie udały. Jednak gdzie najlepiej odłożyć pokrywkę, kiedy chcemy zmieszać potrawę?Wiele osób nie wie, że garnki mają specjalną funkcję, dzięki której gotowanie staje się dużo prostsze. Ułatwia to również utrzymanie porządku w kuchni. Sprawdź, czy u ciebie ten trik też się sprawdzi.

Jak gotować bób?
15.09.2023 20:55 Cały dom zaśmiardł po gotowaniu bobu lub kalafiora? Jest na to patent

Niektóre warzywa, które lubimy i które apetycznie wyglądają na talerzu, wyjątkowo śmierdzą podczas gotowania. Należą do nich bób i kalafior. Odpowiedzialne za to są ulatniające się związki, takie jak taniny w bobie czy związki siarki w kalafiorze.Co zrobić, aby w domu nie śmierdziało podczas gotowania tych warzyw? Nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy kilka sprawdzonych sposobów i przebywanie w kuchni podczas gotowania bobu czy kalafiora nie będzie już udręką.

dynia, dynia piżmowa 
07.09.2023 10:55 Tak wybieram najlepszą dynię. Idealna do gotowania

Zaczyna się sezon na dnie, a pierwsze warzywa pojawiają się w sklepach. Dynia zwyczajna skradła serca wielu z nas. Jednak czy to najlepszy gatunek? Jest jeden rodzaj tego warzywa, który bardziej się opłaca.Przed zakupem ciężko określić, która dynia będzie najlepsza. Nie możemy zerknąć do jej wnętrza. Musimy bazować na tym, jak wygląda skórka. Niżej zdradzam więcej.

tarka do warzyw
02.09.2023 15:15 Babcia zawsze robiła dziury w pokrywce od słoika. Gdy wyjawiła czemu, byłam zdumiona

W domu są takie przedmioty, które nie przydają się codziennie. Czasem coś się popsuje i zapominamy kupić nową sztukę. Na szczęście jest prosty sposób na poradzenie sobie w takiej sytuacji. Jak zrobić domową tarkę do warzyw? Ten trik zdradziła mi babcia.Kiedy urządzałam swoją kuchnię, o kilku przedmiotach zapomniałam. To zupełnie normalnie. Jednak co robić, kiedy akurat potrzebujemy danej rzeczy? Podpowiem w dzisiejszym artykule.

miód z Chin
02.09.2023 14:27 Pszczelarze panikują. Rynek ugina się pod naporem taniego chińskiego miodu

Polscy pszczelarze są w bardzo trudnej sytuacji. Do naszego kraju napływają ogromne ilości taniego miodu z Chin, a utrzymanie pasiek jest coraz droższe. Co będzie dalej z polskim miodem? Sytuacja jest najgorsza od wejścia Polski do Unii Europejskiej.Zaraz po tym, jak nasz kraj znalazł się w UE, Polska została wiceliderem w branży pszczelarstwa. Wszystko zmieniło się po pandemii. Niżej zdradzamy więcej. 

Przydatne gadżety do kuchni
12.08.2023 16:28 Te gadżety w kuchni powinien mieć każdy. Ostatni zrobi na Tobie niemałe wrażenie

Kuchnia to bardzo specyficzne miejsce w domu. Wielu z nas kocha spędzać w nim czas, zabawiając się w prawdziwych szefów kuchni. Jeśli lubicie gotować, mamy dla Was porady, które musicie sprawdzić. Poznajcie przydatne gadżety do kuchni. Ostatni jest absolutnym hitem.

Kurczak
07.10.2021 14:32 Lepiej nie myć mięsa z kurczaka przed gotowaniem. Eksperci wyjaśnili dlaczego

Jest wiele opinii o tym, czy myć mięso kurczaka przed gotowaniem. Amerykańscy eksperci ostatecznie wyjaśnili, dlaczego nie powinno się tego robić. Przyrządzając potrawy z kurczaka często zastanawiamy się, czy surowe mięso należy myć przed gotowaniem. Amerykańska rządowa agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała stanowisko w tej sprawie.

Folia aluminiowa
28.11.2020 22:05 Połóż zgniecioną folię aluminiową na rozgrzanej patelni. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania

Folia aluminiowa może służyć do wielu przydatnych rzeczy. Jeden trik z folią na rozgrzanej patelni robi furorę. Pozwala on na tanie gotowanie na parze bez konieczności inwestowania w drogi sprzęt. Wystarczy zrobić z folii trzy kulki, włożyć je na patelnię, postawić na nich talerz z np. rybą, a pod naczynie wlać wodę. Ta zacznie się gotować i wydzielać parę, na której przyrządzimy pyszny obiad. Chciałabyś zacząć zdrowo jeść, ale nie masz pomysłu, od czego zacząć? Z pomocą przyjdzie ci folia aluminiowa, za pomocą której wykonasz jeden szybki i prosty kuchenny trik.

Kurczak
29.04.2020 13:42 Myjesz kurczaka przed gotowaniem? Nigdy tego nie rób, FDA ostrzega. Możesz się zatruć

Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi stwierdzenie, że kurczak jest jednym z tych mięs, po które Polacy sięgają najchętniej. Jego uniwersalny i delikatny smak przyczynia się do tego, że w kuchni możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Niestety, stosując ten produkt w sposób nieostrożny, niezwykle łatwo o problemy zdrowotne i rewolucje żołądkowe. Wystarczy jeden nieuważny ruch i katastrofa gwarantowana.Kurczak, wbrew powszechnej opinii nie powinien być myty tuż przed przyrządzeniem. FDA, czyli Amerykańska Agencja Żywności i Leków swoim najnowszym doniesieniem wywołała ogólne poruszenie. Zastanawiałaś się kiedykolwiek czy myć kurczaka przed gotowaniem? Jeśli problemy zdrowotne i zatrucie nie stanowią dla ciebie żadnego problemu – jak najbardziej. FDA doniosło o kontrowersyjnych skutkach mycia mięsa z kurczaka.

rosół
18.04.2020 16:06 Marzy ci się idealny rosół? Zwróć uwagę na 5 najważniejszych kwestii, a wyjdzie przepyszny jak nigdy

Rosół jest dobry na wiele okazji, ale sztuka zrobienia zupy jak u mamy czy babci wcale nie jest taka oczywista. Marzysz, aby w końcu zrobić idealny rosół? Oto 5 wskazówek, które sprawiają, że wszyscy będą się zajadać jak nigdy.Nie tylko od święta, lecz także na rozgrzanie, problemy żołądkowe czy kaca – rosół jest dobry na wszystko. Sztuka ugotowania idealnej, smacznej zupy nie jest jednak taka prosta i oczywista. W czym tkwi sekret rosołu jak u mamy?

rosół
27.03.2020 18:18 Jak przygotować rosół? Mięso wrzucić do zimnej czy gorącej wody? Jeden błąd niszczy twoją zupę

Teoretycznie proces przygotowywania rosołu wydaje się prosty. Bardzo łatwo jednak popełnić drobne błędy, przez które możemy zrujnować smak naszego wywaru. Sztuka przyrządzania tego specjału wymaga od nas niemałej dbałości o szczegóły. Wiele kontrowersji wzbudza dylemat, czy mięso należy wrzucać do zimnej, czy ciepłej wody, a może nie ma to żadnego znaczenia?Rosół to tradycyjna zupa, która króluje na stołach polskich rodzin podczas niedzielnych obiadów. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że to pozornie proste do przyrządzenia danie, wymaga dużej cierpliwości i dbałości o szczegóły. Jakich błędów należy się wystrzegać, by zachwycić najbliższych aromatem i intensywnością smaku?

gołąbki
02.03.2020 20:50 Gołąbki na szybko. Oryginalny patent zaoszczędzi mnóstwo czasu

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd! Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef. Gołąbki inaczej Gołąbki inaczej to przepis, dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne? var block_td_uid_2_63c68e6c73159 = new tdBlock(); block_td_uid_2_63c68e6c73159.id = "td_uid_2_63c68e6c73159"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.atts = '{"limit":"1","sort":"","post_ids":"173306","tag_slug":"","autors_id":"","installed_post_types":"","category_id":"","category_ids":"","custom_title":"","custom_url":"","show_child_cat":"","sub_cat_ajax":"","ajax_pagination":"","header_color":"","header_text_color":"","ajax_pagination_infinite_stop":"","td_column_number":1,"td_ajax_preloading":"","td_ajax_filter_type":"","td_ajax_filter_ids":"","td_filter_default_txt":"Wszystko","color_preset":"","border_top":"","class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","el_class":"","offset":"","css":"","tdc_css":"","tdc_css_class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","tdc_css_class_style":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand_style","live_filter":"","live_filter_cur_post_id":"","live_filter_cur_post_author":"","block_template_id":""}'; block_td_uid_2_63c68e6c73159.td_column_number = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.block_type = "td_block_13"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.post_count = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.found_posts = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.header_color = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.max_num_pages = "1"; tdBlocksArray.push(block_td_uid_2_63c68e6c73159); Nie żyje uwielbiany aktor i prezenter. Przez długi czas chorował na raka pęcherza Karina Sulich - 3 marca 2020 0 Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd! Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef. Gołąbki inaczej Gołąbki inaczej to przepis, dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne? var block_td_uid_2_63c68e6c73159 = new tdBlock(); block_td_uid_2_63c68e6c73159.id = "td_uid_2_63c68e6c73159"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.atts = '{"limit":"1","sort":"","post_ids":"173306","tag_slug":"","autors_id":"","installed_post_types":"","category_id":"","category_ids":"","custom_title":"","custom_url":"","show_child_cat":"","sub_cat_ajax":"","ajax_pagination":"","header_color":"","header_text_color":"","ajax_pagination_infinite_stop":"","td_column_number":1,"td_ajax_preloading":"","td_ajax_filter_type":"","td_ajax_filter_ids":"","td_filter_default_txt":"Wszystko","color_preset":"","border_top":"","class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","el_class":"","offset":"","css":"","tdc_css":"","tdc_css_class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","tdc_css_class_style":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand_style","live_filter":"","live_filter_cur_post_id":"","live_filter_cur_post_author":"","block_template_id":""}'; block_td_uid_2_63c68e6c73159.td_column_number = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.block_type = "td_block_13"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.post_count = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.found_posts = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.header_color = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.max_num_pages = "1"; tdBlocksArray.push(block_td_uid_2_63c68e6c73159); Nie żyje uwielbiany aktor i prezenter. Przez długi czas chorował na raka pęcherza Karina Sulich - 3 marca 2020 0 Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie

Kotlety schabowe
29.02.2020 18:00 Genialny trik na kotlety schabowe. Wystarczy dodać jeden składnik do panierki, niebo w gębie gwarantowane

Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Na wielu z nas działają jak najdroższy afrodyzjak! Niekiedy wystarczy mimochodem wypowiedzieć ich nazwę, aby nasze kiszki zaczęły grać marsza, a myśli krążyły tylko wokół idealnie przysmażonego na zewnątrz i soczystego w środku schabu. Jak zrobić kotlety schabowe w zupełnie nowej odsłonie? Do panierki dodaj jeden składnik, aby zmienić ich smak. Niebo w gębie gwarantowane! Schabowe to klasyka kulinarnego gatunku. Nie bez przyczyny większość z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzieli bez pokaźnego kotleta, serwowanego w towarzystwie ziemniaczków i kapusty kiszonej bądź letniej mizerii. Chciałabyś zaskoczyć domowników? Okazuje się, że do panierki wystarczy dodać jeden składnik, który zupełnie odmieni smak tej uwielbianej potrawy. Gwarantujemy, że kubki smakowe oszaleją, a twoi najbliżsi nie będą chcieli jeść już nic innego.

Kotlet schabowy
20.02.2020 13:41 Idealny schabowy. Przepis na podwójną radość z jedzenia

Kotlet schabowy to kulinarna klasyka. Idealnie wysmażony, chrupki na wierzchu i soczysty w środku sprawia, że nasze kubki smakowe dosłownie szaleją. Bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. W towarzystwie ziemniaków i mizerii bryluje na polskich stołach. Jak zrobić kotlety schabowe? Ten przepis to prawdziwy hit. Schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Ile rodzin, tyle sposób i pomysłów na ich przygotowanie. Zapiekane z serem, pieczarkami, a może klasycznie i bez dodatków? Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie. Przepis, który jakiś czas temu pojawił się w sieci, skradł serca milionów Internautów. Nic dziwnego. W końcu jego autorką jest sama… Magda Gessler! W takim wydaniu kotlet schabowy zawładnie twoim podniebieniem, a twoja rodzina nie zechce jeść już nic innego.

jajka
20.02.2020 12:12 Uwielbiasz jajka, ale masz już dość zwykłej jajecznicy? 10 oryginalnych sposobów na przyrządzenie jajek

Jajka to jedne z najbardziej podstawowych, a jednocześnie odżywczych produktów, które ląduje w naszych koszykach w trakcie zakupowego szaleństwa. Oprócz klasycznych form podania mogą stanowić też bazę do stworzenia potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Masz już dość zwyklej jajecznicy? Świetnie się składa. Przedstawiamy 10 oryginalnych sposób na przyrządzenie jajek! Jajecznica to klasyczne weekendowe śniadanie w domach większości Polaków. Co powiesz na prawdziwą kuchenną rewolucję, która rozpieści podniebienia domowników? Sposoby na przyrządzenie jajek, które jakiś czas temu pojawiły się w sieci, skradły serca setek gospodyń domowych. Najwyższa pora, abyś dołączyła do ich grona. Oprócz wyjątkowego smaku zachwycają też niebanalną prezentacją. Przez żołądek do serca? Dzięki jajkom w takim wydaniu wszystko jest możliwe!

kotlety jajeczne
19.02.2020 13:16 Kotlety jajeczne z pieczarkami. Skutecznie zastąpią mięso, a przygotowanie jest banalne

Kotlety jajeczne są bardzo pyszną potrawą, na dodatek bardzo szybką w przygotowaniu. W zależności od naszych gustów możemy dobrać do masy różne dodatki. Jednak my szczególnie polecamy te z pieczarkami, które nadają łagodnym kotletom odrobinę charakteru i czynią z klasycznego dania coś wyjątkowego. Kotlety jajeczne zasługują na miano jednego z ulubionych dań wegetarian, często też są przygotowywane w dni postne, albo gdy w naszej lodówce nie ma zbyt wielu składników, a zależy nam na stworzeniu sytego obiadu. Dodanie do kotletów pieczarek wzbogaci ich smak.

07.02.2020 19:22 Kotlety mielone z jajkiem? Wystarczy ugotowane jajko obtoczyć mięsem i zawinąć w folię. Przepyszne

Kotlety mielone to niezaprzeczalnie jeden z największych specjałów polskiej kuchni. Kto nie lubi zjeść tradycyjnego obiadku w postaci mielonych, ziemniaków i mizerii? Warto jednak czasem odejść od utartych schematów i próbować nowości. Co powiecie na mielone… z jajkiem? Wystarczy dodać jeden składnik, by odmienić tak dobrze znane wszystkim danie. Dodanie go do przepisu na mielone zupełnie zmieni charakter kotletów! Wystarczy ugotowane jajko obtoczyć mięsem, a niebo w gębie gwarantowane.

kurczak
06.02.2020 18:53 Przepis na idealnie soczystego kurczaka. Wystarczy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad

Kurczak to najczęściej jedzone przez nas mięso. Musi być chrupiący, wilgotny – nie ma nic gorszego niż jego przesuszona wersja! Poza tym doskonale łączy się z każdą kuchnią świata, bo świetnie chłonie przyprawy. Krótko mówiąc – jest najbardziej uniwersalnym mięsem. Dziś zdradzamy sposób na to, by zawsze był idealnie soczysty! Podpowiemy jak przygotować soczystą pierś z kurczaka w piekarniku. Osoby, które dbają o linię, najbardziej lubią tę wersję kurczaka, ponieważ ma najmniej tłuszczu. Ale z innego powodu kurczak z piekarnika nie jest najczęściej przyrządzaną potrawą – wysoka temperatura łatwo go wysusza. Nie musisz się tym przejmować, bo znamy najlepszy przepis, żeby tego uniknąć!

06.02.2020 09:46 Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Tradycyjny przepis, który znają babcie, niebo w gębie

Placki ziemniaczane to danie pochodzące z Wielkopolski. Szybko stały się ulubioną potrawą Polaków. W zależności od regionu Polski są serwowane z gulaszem, kwaśną śmietaną czy cukrem. W każdej restauracji szczycącej się polską kuchnią są obowiązkowe w karcie menu. Jednak wcale nie jest łatwo wykonać idealne placki ziemniaczane. Z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler. Magda Gessler podczas wielu swoich wizyt w różnych restauracjach w ramach programu Kuchenne Rewolucje oceniała poziom restauracji na podstawie serwowanych w niej placków ziemniaczanych. Wiele razy to ta potrawa świadczyła czy w danym miejscu jest smacznie, czy nie. Placki ziemniaczane bowiem nie są prostym daniem.

Mięso
03.02.2020 11:25 Przyrządził mięso w genialny sposób. Sprytna metoda, twoja rodzina nie zechce jeść niczego innego

Mięso, które przygotowywałaś dla swojej rodziny, jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Okazuje się, że jeden prosty trik jest w stanie zupełnie odmienić jego smak i aromat. Gwarantujemy, że kubki smakowe twoje i twoich najbliższych będą wniebowzięte, a domownicy nie zechcą jeść niczego innego. Jak przyprawić mięso? To prostsze niż myślisz. Ten sposób bije rekordy popularności! Sposób przygotowania mięsa, który jakiś czas temu zaproponował w sieci znany YouTuber na swoim kanale kulinarnym, cieszy się niesłabnącą popularnością. Nie po raz pierwszy okazuje się, że proste sposoby są zdecydowanie najlepsze. Mięso, które przygotował, jest nie tylko soczyste, ale również aromatyczne i pełne smaku. Co więcej, z powodzeniem wykonasz je sama w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnych wymyślnych składników i nadzwyczajnych zdolności kulinarnych!

rosół
18.01.2020 21:16 Gotując rosół, wrzucasz mięso do gorącej wody? Zastanów się dwa razy, to nie jest dobry sposób

Rosół to jedno z najbardziej typowych dań polskich. Każdy z nas kojarzy go chyba z niedzielnymi obiadami, ze spotkaniami rodzinnymi. Warto znać przepis na te klasyczną zupę. Trzeba pamiętać też, o kilku ważnych zasadach. Przypomnij sobie na przykład, czy gotując go, wrzucasz mięso do gorącej wody? To istotna kwestia. Przyrządzanie tej zupy nasze mamy i babcie uważały za coś najbardziej oczywistego na świecie. Wiele z nas może już jednak zmagać się z odpowiedzią na pytanie: jak przyrządzić najlepszy rosół? Podpowiadamy, czego najlepiej użyć i jakich błędów unikać, żeby osiągnąć jak najlepszy i najbardziej intensywny smak.

rosół
30.12.2019 14:11 Robisz rosół na udkach z kurczaka? Kucharze ostrzegają, popełniasz wielki błąd

Rosół to danie, bez którego nie obejdzie się żaden tradycyjny polski obiad. Znamy doskonale ten smak, najbardziej lubimy ten z przepisu babć. Jednak kiedy sami zabieramy się za jego wykonanie, często brakuje nam doświadczenia w zrobieniu go prawidłowo. Kucharze zdradzają, jakie są konsekwencje tego częstego błędu! Gotowanie tradycyjnych potraw często sprawia problemy młodym ludziom. Zazwyczaj nie braliśmy wcześniej udziału w ich przygotowaniu, więc musimy polegać na przypadkowych przepisach znalezionych w Internecie. Te jednak często pomijają wiele istotnych szczegółów. Dowiedzieliśmy się, jak gotować rosół, żeby był przyrządzony idealnie!

06.11.2019 13:50 Rosół idealny w zasięgu ręki. Odkrywamy najpilniej strzeżone sekrety polskich gospodyń

Rosół to zupa, która potrafi świetnie rozgrzać w zimowe dni. Co jednak gdy wyjdzie nam on blady i bez smaku? Jak go przyrządzić, by był „jak u mamy”, nie używając do tego kostek czy przypraw? W tym artykule poznasz kilka przydatnych wskazówek, jak uratować rosół, jeśli wymknął ci się spod kontroli. Rosół to nie tylko pyszny, ale i odżywczy posiłek oraz baza do innych zup. Bardzo często jemy go podczas przeziębienia, by wzmocnić organizm. Choć czasy się zmieniają, rosół wciąż nieodmiennie gości na naszych stołach. Co jeśli „przekombinowałyśmy” i z bulionem jest coś nie tak? Spokojnie, każda pani domu ma kilka asów w rękawie jeżeli chodzi o rosół. Dziś poznasz je i ty.

Obiad na zimno
01.09.2019 19:30 Obiad na zimno do pracy. Pożywne i proste do przygotowania posiłki

Obiad na zimno do pracy wbrew pozorom wcale nie musi oznaczać tylko kanapek! Istnieje wiele innych szybkich i prostych posiłków, które mogą być ciekawą propozycją zdrowego i pełnowartościowego lunchu w pracy! Dlaczego to jest tak ważne? Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale zwykle spędzamy tam aż 1/3 dnia. A zadowalanie się niezdrowymi lub gotowymi daniami… no cóż, na dłuższą metę może odbić się na naszym zdrowiu! Co zrobić na obiad na zimno? Jaki jest najlepszy obiad obiad, który smakuje na zimno? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym artykule. Życzymy miłej lektury! Skończyły ci się pomysły na szybki lunch do pracy? Przejrzałaś cały internet i dalszym ciągu nie wiesz jak obiad na zimno do pracy zabrać ze sobą? Postaramy ci się pomóc! Bo nie ulega wątpliwości, że pomimo ciągłego biegu i niezwykle szybkiego tempa życia, w ciągu dnia powinniśmy znaleźć moment na zjedzenie lunchu. Nawet jeśli miałby on zostać spożyty na zimno. Co więcej, propozycji na posiłek, który smakuje również w takiej formie jest naprawdę wiele. Mogą to być makarony, sałatki, pasty, a nawet dania mięsne i wegetariańskie. Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie! Poznajcie nasze przepisy na obiad na zimno!

jak zrobić tosta bez tostera
15.02.2019 14:40 Jak zrobić tosta bez tostera? Łatwy sposób na chrupiący chlebek

Jak zrobić tosta bez tostera? Nie zawsze mamy pod ręką to, czego akurat potrzebujemy. Na przykład – profesjonalny opiekacz do grzanek. Nie musimy wtedy od razu biec do sklepu ze sprzętem AGD! Oto łatwy sposób na chrupiący chlebek. Mamy w domu wiele sprzętów, które możemy wykorzystywać w innym celu, niż ten, do jakiego zostały wyprodukowane. Często kupujemy kolejne i kolejne przedmioty, nie zdając sobie sprawy, że wystarczy użyć czegoś, co już mamy. Jak zrobić tosta bez tostera? Niekoniecznie musimy zaopatrzyć się w profesjonalny – i kosztowny – opiekacz. Nawet nie spodziewasz się, że to takie proste! Wszystko, co niezbędne, już masz.