DomekIOgrodek.pl
Jednorazowy młynek do pieprzu możesz otworzyć w 5 sekund. Nie daj się naciągnąć na kupno nowego

Screen z filmu pochodzi z kanału To i Owo na YouTube

Jednorazowy młynek do pieprzu możesz otworzyć w 5 sekund. Nie daj się naciągnąć na kupno nowego

22 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu? Plastikową część młynka potraktuj wrzątkiem, a podważysz ją błyskawicznie. Po zdjęciu plastikowej części osusz dokładnie cały młynek i wsyp pieprz lub ulubioną przyprawę.

W sklepach spożywczych znajdziemy przyprawy zarówno w torebkach, jak i jednorazowych młynkach. Pieprz czarny, kolorowy, sól himalajska to tylko niektóre z przykładów produktów, jakie kupimy w młynku. Przyprawy w młynku są o wiele drożdże w niż w torebkach, jednak jest na to pewien ciekawy sposób. Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu?

Szafka nocna z wodą

Nigdy nie zostawiaj szklanki wody na noc w sypialni. Trudno o gorszy błąd

CZYTAJ DALEJ

Na rynku mamy młynki szklane, drewniane, elektryczne. Te rozwiązania są jednak stosunkowo drogie. Wystarczy, że w odpowiedni sposób zdejmiesz plastikową część jednorazowego młynka, a będzie służył Ci przez wiele lat. Taki młynek razem z przyprawą kupisz za około 8 zł.

Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu?

Żeby napełnić młynek ponownie, musisz pozbyć się plastikowej części. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż pusty, jednorazowy młynek do pieprzu. Po kilku sekundach wyjmij i postaw na kuchennym blacie.

Pod wpływem wysokiej temperatury plastikowa część młynka będzie bardziej plastyczna i łatwiej ją usuniesz. Plastikową część młynka podważ przy pomocy scyzoryka lub noża. Zdejmij ją i dokładnie osusz. Ususzony młynek możesz wykorzystać ponownie. Nie ma lepszej metody.

Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu

canva/kajakiki

Jak przechowywać przyprawy, żeby były smaczne i świeże przez długi czas?

Pieprz, sól i inne przyprawy najlepiej przechowywać właśnie w młynkach lub w szczelnie zamkniętych słoikach. Przyprawy przechowywane w papierowych torebkach po jakimś czasie zaczną wietrzeć i tracić cały smak i aromat.

Przyprawy nie mogą być narażone ani na działanie powietrza, ani wody. Przyprawy wsypu do dokładnie umytych i wysuszonych słoików. Jeśli słoik będzie nawet lekko wilgotny, przyprawy bardzo szybko się zbrylą i zaczną się psuć.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

  • Rośliny opanowane przez mszyce spryskaj tą mieszanką. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia

  • Pranie wyschnie dwa razy szybciej bez wielkiego wysiłku. Polacy pokochali ten sposób

  • Orzechy włoskie zalej wrzącą wodą. To co się z nimi stanie to niemal magia





Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Podobne artykuły

canva/wachiwit

Porady domowe

Wymieszaj z wodą i wetrzyj w ścianę. Plamy znikną jak za dotknięciem magicznej różdżki

Czytaj więcej >
canva/juststock

Porady domowe

Jak zaoszczędzić na praniu? Przed nastawieniem programu zrób jedną rzecz

Czytaj więcej >
canva/KLH49

Porady domowe

Najlepszy sposób na karaluchy w domu. Od razu usuniesz je z mieszkania

Czytaj więcej >
canva/yunava1, Getty Images

Porady domowe

Jak czyścić kratki wentylacyjne? Ta mieszanka usunie nawet pleśń i grzyba

Czytaj więcej >
Skrzypiące panele podłogowe

Porady domowe

Skrzypiące panele podłogowe naprawisz najprostszym trikiem na świecie. Wyciszysz je od razu

Czytaj więcej >
Czyszczenie dywanu na sucho

Porady domowe

Genialny sposób na czyszczenie dywanów bez grama wody. Wykorzystaj to co masz w kuchni

Czytaj więcej >