Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Jednorazowy młynek do pieprzu możesz otworzyć w 5 sekund. Nie daj się naciągnąć na kupno nowego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.01.2023 14:58

Jednorazowy młynek do pieprzu możesz otworzyć w 5 sekund. Nie daj się naciągnąć na kupno nowego

Jednorazowy młynek do pieprzu możesz otworzyć w 5 sekund. Nie daj się naciągnąć na kupno nowego
Screen z filmu pochodzi z kanału To i Owo na YouTube

Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu? Plastikową część młynka potraktuj wrzątkiem, a podważysz ją błyskawicznie. Po zdjęciu plastikowej części osusz dokładnie cały młynek i wsyp pieprz lub ulubioną przyprawę.

W sklepach spożywczych znajdziemy przyprawy zarówno w torebkach, jak i jednorazowych młynkach. Pieprz czarny, kolorowy, sól himalajska to tylko niektóre z przykładów produktów, jakie kupimy w młynku. Przyprawy w młynku są o wiele drożdże w niż w torebkach, jednak jest na to pewien ciekawy sposób. Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu?

Na rynku mamy młynki szklane, drewniane, elektryczne. Te rozwiązania są jednak stosunkowo drogie. Wystarczy, że w odpowiedni sposób zdejmiesz plastikową część jednorazowego młynka, a będzie służył Ci przez wiele lat. Taki młynek razem z przyprawą kupisz za około 8 zł.

Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu?

Żeby napełnić młynek ponownie, musisz pozbyć się plastikowej części. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż pusty, jednorazowy młynek do pieprzu. Po kilku sekundach wyjmij i postaw na kuchennym blacie.

Pod wpływem wysokiej temperatury plastikowa część młynka będzie bardziej plastyczna i łatwiej ją usuniesz. Plastikową część młynka podważ przy pomocy scyzoryka lub noża. Zdejmij ją i dokładnie osusz. Ususzony młynek możesz wykorzystać ponownie. Nie ma lepszej metody.

Jak wielokrotnie używać jednorazowego młynka do pieprzu
canva/kajakiki

Jak przechowywać przyprawy, żeby były smaczne i świeże przez długi czas?

Pieprz, sól i inne przyprawy najlepiej przechowywać właśnie w młynkach lub w szczelnie zamkniętych słoikach. Przyprawy przechowywane w papierowych torebkach po jakimś czasie zaczną wietrzeć i tracić cały smak i aromat.

Przyprawy nie mogą być narażone ani na działanie powietrza, ani wody. Przyprawy wsypu do dokładnie umytych i wysuszonych słoików. Jeśli słoik będzie nawet lekko wilgotny, przyprawy bardzo szybko się zbrylą i zaczną się psuć.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10