Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Kotlety jajeczne z serem. Zastąpią mięso, a przepis jest bardzo prosty
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 20.04.2020 13:44

Kotlety jajeczne z serem. Zastąpią mięso, a przepis jest bardzo prosty

kotlety
Fot.youtube.com/przepisy Joli

Kotlety jajeczne przygotujesz w prosty sposób. Nie potrzebujesz wielu składników. Jeśli obawiasz się, że będą pozbawione smaku lub suche, zapoznaj się z tym przepisem i przekonaj się, że to po prostu niemożliwe.

Kotlety jajeczne to wspaniały pomysł na obiad dla wegetarian, ale nie tylko. Jeśli nie chcesz kolejny raz podawać rodzinie mięsa, to jest także świetne rozwiązanie. Ich smak i ciekawa konsystencja sprawi, że zagoszczą na twoim stole na stałe. Przepis jest bardzo prosty. Nie wymaga wiele czasu i co najlepsze wielu składników.

Kotlety jajeczne – kilka składników i obiad gotowy

Kotlety jajeczne to jedno z ulubionych dań wegetarian. Bardzo syte a do tego można przyrządzać je w wielu smakach, to o co je wzbogacisz, zależy tylko od Ciebie. Poniżej jednak prezentujemy przepis na ich podstawową wersję, bez większych eksperymentów. Możesz mieć wówczas pewność, że twój obiad na pewno się uda.

Składniki na 6-8 kotletów:

  • 10 jaj
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 350 g żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 1 garść świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 szklanki bułki tartej do panierowania

Przygotowanie pysznych kotletów jajecznych

  • Zacznij od ugotowania 9 jaj na twardo. Następnie je ostudź i obierz z łupinek.
  • Jajka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Tak samo zrób z serem, który możesz zetrzeć bezpośrednio do jajek.
  • Dodaj szczypior, sól i pieprz i jedno świeże jajko.
  • Cebulę posiekaj, delikatnie zeszklij i dodaj do jajek.
  • Do całości dodaj bułkę tartą i dokładnie ugnieć, aż powstanie jednolita masa. Uformuj kotleciki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki obustronnie na złoty kolor.

Jeśli zastanawiasz się, co pasuje do takich kotletów, najlepiej kieruj się składnikami klasycznego obiadu. Ugotuj swoją ulubioną kaszę, usmaż lub upiecz frytki. Do kotlecików wspaniale dopasuje się surówka, taka, jaką najbardziej lubisz. Szczególnie pysznie smakują te zrobione z kapusty czerwonej lub białej.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne możesz wzbogacić o składniki, jakie tylko chcesz. Mogą być to pieczarki, pomidory suszone lub inne warzywa.

kotlety jajeczne

Po minionych świętach wielkanocnych, na pewno zostało wam sporo jajek. Kotlety to wspaniały pomysł, by je smacznie zużyć.

kotlety jejeczne

Do przepisu poleca się użycie cebuli białej, jeśli jednak chcesz zmienić kolor dania i sprawić, by cebula była mniej odczuwalna, użyj jej czerwonej odmiany.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Nowe zasady w noszeniu maseczek. Dodano ważny wyjątek. Będzie obowiązywał od poniedziałku
  2. Dyrektor WHO wskazał kolejny obszar, który już niedługo może stać się epicentrum pandemii. Fatalne doniesienia
  3. Polski muzyk próbował odebrać sobie życie. Już stwierdzono jego zgon, gdy stało się niemożliwe
  4. Nie żyje aktor kultowego serialu. Pilnie trafił do szpitala, niestety było już za późno
  5. Martyna Wojciechowska przyznała się do problemów ze zdrowiem. Zapalenie opon mózgowych to tylko jedna z jej poważnych chorób
  6. Skandal, który oburzył całą Polskę. Wyciekły dane osób w kwarantannie, prokuratura bada sprawę

Źródło: kurkanielotka.pl