Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Babcia pokazała, jak „czyści” kurczaka, by był jak najzdrowszy. Każdy powinien tak robić
Luiza Pastuszka
Luiza Pastuszka 27.11.2019 12:38

Babcia pokazała, jak „czyści” kurczaka, by był jak najzdrowszy. Każdy powinien tak robić

Kurczak
pixabay.com

Kurczak może posiadać w sobie składniki, których wcale nie chcielibyśmy spożywać. W trosce o nasze zdrowie babcia zdradziła niezawodne sposoby, aby raz na zawsze się ich pozbyć. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie drób jest jednym z ulubionych mięs ludzi na całym świecie. Jednak od dłuższego czasu jego jakość wywołuje masę kontrowersji i ogólną dyskusję. Rady staruszki powinien wdrożyć w życie każdy z nas.

Drób jest mięsem, który zarówno przez kucharzy, jak i panie domu uznawane jest za najbardziej uniwersalne. Dzięki niemu z powodzeniem stworzyć można unikatowe potrawy, które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Choć według przepisów drobiu nie wolno faszerować już hormonami wzrostu i antybiotykami, są osoby, które wolą dmuchać na zimne i specjalnie „czyszczą” mięso przed zjedzeniem go.

Czy kurczak musi być specjalnie „czyszczony”?

Nie jest tajemnicą, że kury żyją w ogromnych stadach na niewielkiej przestrzeni. To właśnie przez to choroby przenoszone są z jednej na drugą. Aby zagwarantować im szybki powrót do zdrowia, hodowcy coraz chętniej sięgają po antybiotyki. W związku z tym wiele osób woli „oczyścić” mięso z ewentualnych pozostałości.

Kurczak

Babcia zdradziła sposoby, by skutecznie oczyścić kurczaka.

Dodajmy jeszcze, że niektóre z nich przez dłuższy czas zalegają na sklepowych półkach. Sprzedawcy, aby przedłużyć ich świeżość, przepłukują mięso pod bieżącą wodą i w sprytny sposób nadają im drugie życie. O tym, że babcine sposoby, zawsze sprawdzają się na medal, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Sprawdźmy jak wyczyścić kurczaka, aby mieć pewność, że będzie smakował najlepiej!

Sposób na kurczaka

Babcia spośród wielu sposobów wybrała 3, które jej zdaniem są w stanie zdziałać cuda. Oto i one:

1. Sok z cytryny i sól

Składniki: 1 litr wody, 2 łyżki solu kuchennej, 1/4 łyżki soku z cytryny.

Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej kurczaka. Mięso pozostaw w lodówce na 2 godziny. Po upływie czasu wyjmij go i zanurz w zimnej wodzie na 45-60 minut.

2. Woda mineralna

Sposób wykonania: Kurczaka mocz w wodzie mineralnej przez około 2 godziny. Po upływie czasu wyjmij i przepłucz zimną wodą.

3. Drugi bulion (obróbka termiczna jest najskuteczniejszym sposobem)

Sposób wykonania: Gotowanie kurczaka to sprawdzony sposób na wyczyszczenie go. Po około 10 minutach wrzenia należy pozbyć się wody, przepłukać mięso i zalać je świeżą wodą.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Kurczak

Nie zawsze wiadomo, w jakich warunkach był hodowany kurczak.

Kurczak

Najskuteczniejszym oczyszczeniem jest obróbka termiczna.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Iberion – grupa mediowa przyszłości. Jakie wyznaje wartości?
  2. Antyfake – portal fact-checkingowy grupy mediowej Iberion
  3. Biznes Info – portal biznesowy grupy mediowej Iberion
  4. Antyfake – walczymy z fake newsami i dezinformacją