Chyba każda babcia musiała mieć w swoim domu taki sprzęt kuchenny jak prodiż. W niektórych domach do dzisiaj jest używany. Dzięki niemu można było zaserwować apetycznego kurczaka lub pyszne ciasto.Babcia każdego z nas miała go w swojej kuchni. Był niezbędnym elementem wyposażenia, dzięki niemu mieliśmy w domu niesamowicie smakowite potrawy. Pamiętacie jeszcze takie urządzenia jak prodiże? A może któraś z was ma go nadal w domu? Co najczęściej gotowały w nich wasze babcie lub mamy?
Babcia zna się na domowych trikach jak nikt inny. Wie, jak poradzić sobie w każdej sytuacji i co zrobić kiedy zupa jest za słona, lub właśnie zafarbowała się nasza ulubiona bluzka. Czy słyszeliście o rewelacyjnych właściwościach pieprzu? Ten składnik nie tylko doda smaku potrawom, ale sprawi, że twoje ubrania nie stracą koloru!Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jakie rewelacyjne właściwości posiada pieprz. Natomiast każda babcia wie, że pieprz świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również podczas… prania! Dodaj łyżeczkę tej przyprawy do pralki, a nie poznasz swoich starych ubrań.
Rosół to najbardziej ukochana zupa Polaków. Świetna na gorsze samopoczucie i przeziębienie. Wszyscy mamy swoje specjalne przepisy, które powtarzamy od pokoleń. Wiele jednak z nas zapomniało o triku wielu babć, jeśli przygotowujemy tradycyjną zupę na kurczaku. Rosół kojarzy nam się z domem, poczuciem bezpieczeństwa. Wydaje się, że jest to rozwiązanie na wiele zdrowotnych kłopotów. Wiele z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tej aromatycznej zupy. Częściej, bo to szybszy sposób, decydujemy się na gotowanie wywaru na kurczaku, należy wówczas zastosować trik naszych babć, który nada niepowtarzalny smak zupie, należy bowiem zadbać, by ugotować wywar na kości i najtłustszych częściach kurczaka.
Sposoby, jakie znała nasza babcia, są czasem najlepszym i najprostszym rozwiązaniem na utrzymanie porządku w naszym domu. Jeśli męczy cię nieprzyjemny zapach z lodówki, mimo że pucujesz ją i dbasz o to, by jedzenie się nie psuło, najlepiej włożyć do niej watę z odpowiednim dodatkiem.Babcia nieraz miała zaskakujące sposoby w kwestii dbania o gospodarstwo domowe. Najczęściej przy użyciu produktów codziennego użytku. Choć pomysł z trzymaniem waty w lodówce wydaje się zaskakujący, to jest bardzo skuteczny. Pomaga zwalczyć nieprzyjemny zapach, który może pochodzić z jedzenia. Efekt będzie zaskakujący – zapomnisz, jak to jest krzywić się po otwarciu drzwi lodówki!
Ziemniaki goszczą na polskim stole tak często, że mogłyby być naszym narodowym warzywem. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ziemniaki nie tylko można jeść – nasze babcie doskonale wiedziały, że obierki z ziemniaków to skarb, którego nie wolno wyrzucać. Do czego ich używały? Poznajcie historię pani Elżbiety, która swoją tajemnicą dotyczącą obierków podzieliła się z sąsiadkami. 67-letnia pani Elżbieta z Białegostoku doskonale wiedziała, jak wykorzystać obierki z ziemniaków – sekret ten przekazała jej babcia, gdy pani Elżbieta była jeszcze małą dziewczynką. Powiedziała, że przyda się jej, kiedy dorośnie. I miała rację.
Kurczak może posiadać w sobie składniki, których wcale nie chcielibyśmy spożywać. W trosce o nasze zdrowie babcia zdradziła niezawodne sposoby, aby raz na zawsze się ich pozbyć. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie drób jest jednym z ulubionych mięs ludzi na całym świecie. Jednak od dłuższego czasu jego jakość wywołuje masę kontrowersji i ogólną dyskusję. Rady staruszki powinien wdrożyć w życie każdy z nas. Drób jest mięsem, który zarówno przez kucharzy, jak i panie domu uznawane jest za najbardziej uniwersalne. Dzięki niemu z powodzeniem stworzyć można unikatowe potrawy, które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Choć według przepisów drobiu nie wolno faszerować już hormonami wzrostu i antybiotykami, są osoby, które wolą dmuchać na zimne i specjalnie „czyszczą” mięso przed zjedzeniem go.