Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Babcia

Babcia

babcia
19.09.2020 22:40 Pamiętacie? Stał w kuchni każdej babci, na sam widok przypomina się smak dzieciństwa

Chyba każda babcia musiała mieć w swoim domu taki sprzęt kuchenny jak prodiż. W niektórych domach do dzisiaj jest używany. Dzięki niemu można było zaserwować apetycznego kurczaka lub pyszne ciasto.Babcia każdego z nas miała go w swojej kuchni. Był niezbędnym elementem wyposażenia, dzięki niemu mieliśmy w domu niesamowicie smakowite potrawy. Pamiętacie jeszcze takie urządzenia jak prodiże? A może któraś z was ma go nadal w domu? Co najczęściej gotowały w nich wasze babcie lub mamy?

pies
04.07.2020 14:38 Babcia uczyła, żeby wsypywać łyżeczkę pieprzu do prania. Dowiesz się dlaczego i też zaczniesz

Babcia zna się na domowych trikach jak nikt inny. Wie, jak poradzić sobie w każdej sytuacji i co zrobić kiedy zupa jest za słona, lub właśnie zafarbowała się nasza ulubiona bluzka. Czy słyszeliście o rewelacyjnych właściwościach pieprzu? Ten składnik nie tylko doda smaku potrawom, ale sprawi, że twoje ubrania nie stracą koloru!Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jakie rewelacyjne właściwości posiada pieprz. Natomiast każda babcia wie, że pieprz świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również podczas… prania! Dodaj łyżeczkę tej przyprawy do pralki, a nie poznasz swoich starych ubrań.

rosół
29.05.2020 13:57 Gotujesz rosół na kurczaku? Pamiętaj o starym triku naszych babć, dzięki niemu smak powala na kolana

Rosół to najbardziej ukochana zupa Polaków. Świetna na gorsze samopoczucie i przeziębienie. Wszyscy mamy swoje specjalne przepisy, które powtarzamy od pokoleń. Wiele jednak z nas zapomniało o triku wielu babć, jeśli przygotowujemy tradycyjną zupę na kurczaku. Rosół kojarzy nam się z domem, poczuciem bezpieczeństwa. Wydaje się, że jest to rozwiązanie na wiele zdrowotnych kłopotów. Wiele z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tej aromatycznej zupy. Częściej, bo to szybszy sposób, decydujemy się na gotowanie wywaru na kurczaku, należy wówczas zastosować trik naszych babć, który nada niepowtarzalny smak zupie, należy bowiem zadbać, by ugotować wywar na kości i najtłustszych częściach kurczaka.

babcia
14.05.2020 00:19 Babcia zawsze wkładała do lodówki wacik. Można się śmiać, ale każdy powinien tak robić

Sposoby, jakie znała nasza babcia, są czasem najlepszym i najprostszym rozwiązaniem na utrzymanie porządku w naszym domu. Jeśli męczy cię nieprzyjemny zapach z lodówki, mimo że pucujesz ją i dbasz o to, by jedzenie się nie psuło, najlepiej włożyć do niej watę z odpowiednim dodatkiem.Babcia nieraz miała zaskakujące sposoby w kwestii dbania o gospodarstwo domowe. Najczęściej przy użyciu produktów codziennego użytku. Choć pomysł z trzymaniem waty w lodówce wydaje się zaskakujący, to jest bardzo skuteczny. Pomaga zwalczyć nieprzyjemny zapach, który może pochodzić z jedzenia. Efekt będzie zaskakujący – zapomnisz, jak to jest krzywić się po otwarciu drzwi lodówki!

ziemniaki
28.11.2019 20:41 Pukała do sąsiadów i prosiła o obierki z ziemniaków. Kiedy poznali jej powód, sami zaczęli je zbierać

Ziemniaki goszczą na polskim stole tak często, że mogłyby być naszym narodowym warzywem. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ziemniaki nie tylko można jeść – nasze babcie doskonale wiedziały, że obierki z ziemniaków to skarb, którego nie wolno wyrzucać. Do czego ich używały? Poznajcie historię pani Elżbiety, która swoją tajemnicą dotyczącą obierków podzieliła się z sąsiadkami. 67-letnia pani Elżbieta z Białegostoku doskonale wiedziała, jak wykorzystać obierki z ziemniaków – sekret ten przekazała jej babcia, gdy pani Elżbieta była jeszcze małą dziewczynką. Powiedziała, że przyda się jej, kiedy dorośnie. I miała rację.

Kurczak
27.11.2019 12:38 Babcia pokazała, jak „czyści” kurczaka, by był jak najzdrowszy. Każdy powinien tak robić

Kurczak może posiadać w sobie składniki, których wcale nie chcielibyśmy spożywać. W trosce o nasze zdrowie babcia zdradziła niezawodne sposoby, aby raz na zawsze się ich pozbyć. Nie ulega wątpliwości, że to właśnie drób jest jednym z ulubionych mięs ludzi na całym świecie. Jednak od dłuższego czasu jego jakość wywołuje masę kontrowersji i ogólną dyskusję. Rady staruszki powinien wdrożyć w życie każdy z nas. Drób jest mięsem, który zarówno przez kucharzy, jak i panie domu uznawane jest za najbardziej uniwersalne. Dzięki niemu z powodzeniem stworzyć można unikatowe potrawy, które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Choć według przepisów drobiu nie wolno faszerować już hormonami wzrostu i antybiotykami, są osoby, które wolą dmuchać na zimne i specjalnie „czyszczą” mięso przed zjedzeniem go.