Lista zakazanych odpadków na kompostowniku. Przez nie kompost jest skażony
Wiele osób zastanawia się, co na kompost. Do ogrodowego pojemnika na naturalny nawóz do roślin możemy wrzucić niemal wszystko. Zwróćmy uwagę jednak na listę produktów, które nie nadają się na kompost. Skażą go i nawóz będzie do wyrzucenia.
Nie wszystkie resztki spożywcze nadają się na kompost
Kompost jest świetną alternatywą dla ciężkich, sztucznych nawozów. Możesz stosować go bezpośrednio pod rośliny, ściółkować glebę, a także wymieszać z wodą i podlewać sadzonki, aby szybciej rosły.
Kompostownik jest również doskonałym sposobem na wykorzystanie w pełni resztek spożywczych. Nie każde jednak nadają się do przygotowania nawozu. Co na kompost? Poznaj listę produktów zakazanych.
Co na kompost? Doskonale sprawdzą się surowe warzywa, łupinki, skorupki jajek, resztki natek, ziół. Możesz dodać również wysuszone chwasty, np. pokrzywę. Pokrzywa jest bogata w azot, potas i wiele cennych wartości odżywczych. Wzmocni działanie naturalnego nawozu.
Resztki pochodzenia zwierzęcego i całe jajka skażą kompost
Do kompostownika nie dodawaj żadnych, mięsnych resztek. Mowa o chrząstkach, tłuszczu, resztkach i kościach. Mięso przyczyni się do pojawienia się chorobotwórczych drobnoustrojów. Cały kompost będzie do wyrzucenia. Nie będzie nadawał się pod rośliny.
Mięsne resztki zwabią do Twojego ogrodu szkodniki, zwłaszcza szczury. Do kompostu nie dodawaj również całych jajek. Idealne będą jedynie skorupki, które zawierają dużo wapnia. Białko i żółtko, podobnie jak mięso, zniszczą cały kompost.
Uważaj na chore warzywa, cytrusy i resztki z gotowania
Warzywa, na których widoczne są ciemne plamy lub te, na których pojawiła się pleśń, pod żadnym pozorem nie nadają się na kompost. Chorobotwórcze związki rozwiną się w kompoście błyskawicznie.
Dodawanie do kompostu skórek z cytryny, pomarańczy, czy innych cytrusów również nie jest dobrym pomysłem. Cytrusy pryskane są pestycydami, które mają przedłużyć świeżość owoców. Związki te niekorzystnie wpłyną jednak na kompost, a następnie na podlewane rośliny.
Do kompostu nie dodawaj również gotowanych warzyw. Warzywa poddane obróbce termicznej także zepsują kompost. Zwłaszcza, kiedy były gotowane razem z mięsem i solą.