DomekIOgrodek.pl Kuchnia Masz w domu pralkę franię? Jesteś szczęściarzem, w jej bębnie zrobisz prawdziwy przysmak
Marek BAZAK/East News

Masz w domu pralkę franię? Jesteś szczęściarzem, w jej bębnie zrobisz prawdziwy przysmak

25 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak wykorzystać pralkę franię? Przygotuj w niej masło. Ten sposób był bardzo popularny w latach 80tych, kiedy rynek przejęły pralki elektryczne. Polska pralka jest niezniszczalna, więc jeśli ją masz, koniecznie zrób w niej aksamitne i kremowe smarowidło do chleba. Pralka frania była kultową pralką w czasach PRL-u. Zaczęto produkować ją w Kielcach pod koniec lat 50tych i szybko stała się niezbędnym urządzeniem w każdym domu. Po wejściu na rynek pralek elektrycznych, frania zaczęła spełniać zupełnie inną rolę. Jak wykorzystać pralkę franię?

Polska frania jest pralką praktycznie niezniszczalną. Obecnie pralki działają dobrze zwykle do końca trwania gwarancji. Frania działała bez najmniejszych zarzutów przez kilkadziesiąt lat. Jak wykorzystać pralkę franię? Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem kultowego urządzenia, przygotuj w nim domowe masło.

Na początku dokładnie wyszoruj bęben pralki. Zrezygnuj z chemii

Na początku dokładnie umyj i wyczyść bęben pralki. W tym celu wykorzystaj sodę oczyszczoną i kwasek cytrynowy. Z produktów i odrobiny wody zrób papkę i nią wyszoruj pralkę. Zrezygnuj z chemicznych środków czyszczących.

Chemia nie będzie dobrym pomysłem, jeśli chcesz w bębnie zrobić domowe smarowidło do chleba, ponieważ możesz się zatruć. Do czyszczenia wykorzystaj wyłącznie naturalne produkty.

masło
canva/YelenaYemchuk

Jak wykorzystać pralkę franię? Masło przygotowane w bębnie będzie smakować obłędnie

Gdy już wyczyścisz bęben, wlej do niego kilka opakowań śmietany 30%. Pamiętaj, że śmietana musi być mocno schłodzona. Włącz franię i czekaj, aż dzięki wirowaniu na powierzchni zacznie wytrącać się masło.

W jednym bębnie możesz zrobić aż 8 kg masła. Produkt wyjmuj z frani łyżką i przekładaj do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Następnie uformuj ręcznie masło, odciśnij wodę i zawiń w papier spożywczy lub przełóż do masielniczki. Domowe masło jest kremowe i delikatne.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy