Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Inspiracje > Mszyce uciekają przed nim, jak przed ogniem. Bez chemii i kosztuje grosze
Adam Moskal
Adam Moskal 14.05.2023 17:11

Mszyce uciekają przed nim, jak przed ogniem. Bez chemii i kosztuje grosze

Oprysk na mszyce
Materiał Youtube na kanale Przepis na Ogród

Mszyce potrafią być niezwykle irytujące niszcząc nasze ukochane rośliny. Walka z nimi w ogrodzie nie jest łatwa, jednak istnieje prosty domowy sposób, aby się z nimi uporać. Niżej go zdradzamy. 

Jak mszyce niszczą rosliny?

Mszyce żywią się sokami roślin, dlatego są tak niszczycielskie. Najczęściej żerują w dużych gromadach na młodych pędach i liściach roślin uprawnych oraz ozdobnych. 

Głównymi objawami żerowania mszyc są przebarwienia, zahamowanie wzrostu, usychanie liści, pędów, kwiatów i całych roślin. Dodatkowo mszyce mogą przenosić choroby wirusowe z rośliny na roślinę. 

Sadownicy pryskają tym po czereśniach. Szkodniki nawet ich nie atakują Największy przeciwnik kretów. Wystarczy wlać go do kopca, zwierzęta uciekają od razu

Pieprz cayenne na mszyce

Naturalnym środkiem odstraszającym mszyce jest pieprz cayenne. Posiada w swoim składzie toksyczne dla mszyc alkaloidy, które atakują ich układ nerwowy. Nie jest trudno przygotować taki roztwór z pieprzem cayenne.

Potrzebujemy do tego 25 g pieprzu cayenne oraz pół litra wrzątku. Dodajemy przyprawę do wody, a następnie gotujemy. Na 4 godziny odstawiamy do zaparzenia. Gdy roztwór ostygnie, rozcieńczamy go w 5 litrach wody i przelewamy do butelki ze zraszaczem. Można już spryskać zagrożone mszycami rośliny. Najlepiej robić to wieczorem i nie wolno stosować takiego roztworu na ogórkach.

Projekt_bez_tytulu_97_bc41aad702.png
Materiał YouTube na kanale Przydatna telewizja

Domowy wywar na mszyce

Inny sposób polega na wykorzystaniu cebuli, czosnku oraz mniszka lekarskiego. Do stworzenia z nich wywaru potrzebujemy dodać je do 5 litrów w wody w ilości: Po 100 g czosnku 1 cebuli (gotowanych przez około 30 minut) oraz 200 g liści mniszka lekarskiego (wcześniej listki należy namoczyć na około 2 - 3 godziny). Następnie odstawia się całość na 24 godziny. Gotowy wywar można używać od razu na rośliny i nie trzeba go rozcieńczać z wodą.

Tagi: Ogrodnictwo
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10