W Wigilię włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się z domu zapachu smażonej ryby
Jedną z potraw, które przyrządzamy na kolację wigilijną są ryby. Zwykle je smażymy lub pieczemy. O ile takie dania smakują obłędnie, tak zapach, który unosi się podczas ich przyrządzania jest trudny do wytrzymania.
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Zadbajmy o dobrą wentylację, a po obróbce przyrządźmy miksturę, która szybko usunie problem. W domu będzie pachnieć Bożym Narodzeniem, ponieważ to mieszanka cytrusów i przypraw korzennych.
Zapachu ryb pozbędziesz się bardzo szybko
W Wigilię na naszych stołach królują ryby, pierogi z kapustą, grzybami i wiele innych, tradycyjnych dań. Niektórzy uwielbiają karpia, inni stawiają na smażone filety, np. z dorsza. Jeszcze inni ryby pieką. O ile są przepyszne, tak ich zapach podczas obróbki termicznej jest bardzo uciążliwy i ciężko się go pozbyć.
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Przede wszystkim otwórz w kuchni okno przez smażeniem i włącz okap na największą moc. Jeśli masz oddzielną kuchnię, zamknij do niej drzwi na czas przyrządzania ryb.
Po smażeniu zapach i tak będzie. Wtedy sięgnij po mieszankę cytrusów i przypraw korzennych, które skutecznie usuną smród z pomieszczenia. Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? To prostsze, niż się wydaje.
Ta mikstura skutecznie usunie przykry zapach po smażeniu ryb
Potrzebne ci będą cytrusy i przyprawy korzenne. Nie dość, że szybko usuną zapach, to jeszcze w całym domu będzie pięknie pachnieć. Do garnka wlej dwie szklanki wody. Dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i pomarańczę. Nie obieraj ich ze skórek.
Dodaj także kilka goździków, odrobinę cynamonu , kardamonu, anyż, jeśli masz w domu. Gotuj na mocnym gazie tak, by para wodna, która przeszła zapachami dodatków, rozniosła przyjemny, korzenno- cytrusowy zapach. W razie potrzeby dolej do garnka wrzątek i gotuj, aż zapach ryb zniknie.
W pozbyciu się zapachu ryb pomogą także inne triki
Zamiast wody, cytrusów i przypraw korzennych, możesz również wykorzystać ziarna jałowca lub masło orzechowe. Jeden z produktów przesmaż na suchej patelni tak, by zapach rozprzestrzenił się po kuchni i całym domu. Patelnię po smażeniu przetrzyj kawałkiem cytryny, zostaw na kilka minut, a następnie umyj płynem do mycia naczyń.
Jeśli pieczesz rybę, usuń zapach z piekarnika. W tym celu wystarczy, że do naczynia żaroodpornego wlejesz niewielką ilość wrzątku, dodasz plastry cytryny, pomarańczy i przypraw korzennych. Naczynie wstaw do piekarnika i podgrzej do temperatury 100 stopni C. Gotowe!
Zobacz także:
- Po świętach nie wyrzucaj choinki na śmietnik. Przestrzegaj tych zasad, a przyjmie się w gruncie
- Zapomnij o wielogodzinnym namaczaniu. Przypalony garnek doczyścisz w kilka minut
- Wlej do kaloryfera. W domu natychmiast zrobi się cieplej