Zapomnij o wielogodzinnym namaczaniu. Przypalony garnek doczyścisz w kilka minut
Każdy z nas to zna. Gotujemy obiad lub odgrzewamy jedzenie i nagle coś nas rozproszy. Zostawiamy włączony gaz i zapominamy o jedzeniu. Wracamy do kuchni, w której unosi się woń spalenizny, a dno garnka jest całe czarne. Czy możemy go uratować?
W takiej sytuacji zalewamy garnek wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i zostawiamy w zlewie na kilka długich godzin. Jednak to nie jedyne rozwiązanie. Garnek możemy wyczyścić dużo szybciej. Zdradzimy, jak to zrobić.
Uważaj na przypalone garnki
W kuchni naprawdę niedużo trzeba, żeby przypalić garnek. Usunięcie tego małego wypadku to dużo większy problem. Znaczenie ma też to, z czego wykonany jest nasz garnek.
Złym rozwiązaniem będzie szorowanie dna druciakiem, zwłaszcza jeśli naczynie pokryte jest teflonem lub emalią. Możemy całkowicie zniszczyć dno. Takie rozwiązanie nie sprawdzi się też przy garnkach aluminiowych, żeliwnych i ceramicznych.
Jedyne garnki, które zniosą godziny szorowania i naprawdę mocne detergenty są te wykonane ze stali nierdzewnej. Jednak co zrobić, żeby uniknąć szorowania i długich godzin namaczania naczynia?
Jak uratować przypalony garnek?
Przypalonego garnku nie spisujemy na straty. Nie musimy martwić się godzinami namaczania, jeśli mamy pod ręką dwa produkty. Przyda się soda oczyszczona i ocet. Właśnie ta mieszanka poradzi sobie nawet z trudnymi przypaleniami.
Do garnka wlewamy szklankę wody i szklankę octu. Następnie stawiamy go na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i dosypujemy 2 łyżki sody i zostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie możemy wylać mieszankę z garnka i wyczyścić dno miękką gąbeczką z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Garnek będzie jak nowy. Jeśli w domu nie mamy sody i octu, warto przetestować jeszcze jeden trik.
Prosty domowy sposób na przypalony garnek
Na przypalony garnek ratunkiem może okazać się cytryna. Wystarczy pokroić ją na plastry i ułożyć na dnie naczynia. Następnie zalewamy je wodą i stawiamy na ogniu. W tym przypadku też musimy doprowadzić do wrzenia.
Dalej postępujemy jak w przypadku sody i octu. Całość wylewamy do zlewu i dno myjemy gąbeczką z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nawet mocno przypalony garnek da się uratować.
Zobacz także:
- Rozpoznasz serial po zdjęciach domów ich bohaterów? 8/10 dobrych odpowiedzi to mistrzowski wynik
- Zawsze ma go w łazience. Dzięki niemu efektywniej myje włosy
- Nie czyść czajnika octem. Mam lepszy sposób, każdy mój znajomy tak robi