Najlepsi kucharze odradzają gotowanie rosołu na udkach z kurczaka
Rosół to jedna z ulubionych potraw Polaków, jednak wiele osób popełnia błąd przy jej przyrządzaniu. Dzieje się tak, gdy wykorzystywane są do tego udka z kurczaka. Profesjonalni kucharze zdecydowanie odradzają gotowania tej zupy na ich bazie.
Przygotowanie rosołu teoretycznie wydaje się proste, jednak w praktyce wychodzi różnie. Podstawowym składnikiem niedzielnej potrawy jest mięso, ale nieodpowiednio dobrane może zaważyć na jakości zupy.
Jakie mięso wybrać do rosołu?
Każdy, kto choć raz w życiu próbował przygotować rosół, wie, że nawet najmniejszy błąd potrafi zaważyć o całym jego smaku. Najczęściej dzieje się tak, kiedy za bazę zupy, jaką jest mięso, wybieramy udka z kurczaka. Kucharze zdecydowanie odradzają tego sposobu gotowania.
Szczególnie odradzane jest gotowanie rosołu na udkach z kurczaka, które zakupione zostały w supermarkecie. Perfekcyjnie wykonany rosół powinien mieć odpowiedni smak i aromat, w czym pomoże nam opalona cebula, odpowiednie przyprawy, ale przede wszystkim mięso.
Udka z kurczaka, które otrzymujemy w supermarketach pozbawione są odpowiedniego smaku i nie da się z nich wydobyć stosownego aromatu. Najlepszym mięsem, jakie powinniśmy dobrać do jego przygotowania jest wołowina, najlepiej łatka i cała wiejska kura.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Komunikat Adama Niedzielskiego. Powiedział, co czeka nas w listopadzie i grudniu
2. Z zagranicy przyszła paczka. Adresatem Jacek Jaworek
3. Jak rozpoznać, że zbliża się śmierć? Organizm umierającego wysyła sygnały
Źródło: kuchnia.wp.pl