Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzieli bez domowego rosołu – rodzima kuchnia stoi bowiem zupami, ten zaś jest uznawany za ich króla (lub królową). Nie wszyscy wiedzą jednak, że bulion ten można przechowywać nawet do kilkunastu dni. Wystarczy niezwykle prosty sposób, z powodzeniem wykorzystywany przez nasze babcie, mianowicie – wekowanie (zwane także pasteryzowaniem).
Rosół to jedna z ulubionych potraw Polaków, jednak wiele osób popełnia błąd przy jej przyrządzaniu. Dzieje się tak, gdy wykorzystywane są do tego udka z kurczaka. Profesjonalni kucharze zdecydowanie odradzają gotowania tej zupy na ich bazie. Przygotowanie rosołu teoretycznie wydaje się proste, jednak w praktyce wychodzi różnie. Podstawowym składnikiem niedzielnej potrawy jest mięso, ale nieodpowiednio dobrane może zaważyć na jakości zupy.
Rosół to tradycyjne danie kuchni polskiej, niemalże zawsze obecne na rodzinnych uroczystościach. Po zjedzeniu zupy z reguły zostaje mnóstwo resztek. Aby nic się nie zmarnowało, przedstawiamy przepisy na pyszne dania z resztek rosołu!Rosół zapewne często gości na naszych stołach, w związku z czym warto się zorientować, co można zrobić z tym, co nam z zupy zostanie. Poniżej przedstawiamy dwa pomysłowe przepisy na potrawy przygotowane z resztek rosołu.
Rosół, jakiego nie znał nikt. Sprawdzamy jak urozmaicić i nadać wyjątkowy smak tej tradycyjnej polskiej potrawie. Zastosuj się do naszych wskazówek, a wszyscy domownicy będą zaskoczeni. Składniki, których potrzebujesz, na pewno znajdują się w Twoim domu. Jednym z nich jest curry. Doskonały rosół odkryty na nowo. To tradycyjne danie może przybrać zupełnie nieoczywisty charakter. Warto po niego sięgać szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem sprzyja różnorakim infekcjom. Dobrze przygotowany rosół potrafi nieźle wspomóc działanie naszego organizmu. Wiedziały o tym już nasze babcie.
Rosół to klasyka w najlepszym wydaniu. Znamy sekretną recepturę, która sprawi, że twój niedzielny przysmak będzie smakował wyśmienicie. Najlepsze kucharki korzystają z niej do dziś. Tylko jeden składnik odpowiada za ten genialny smak. Chyba każdy z nas uwielbia rosół. To nieodłączny element niedzielnego, polskiego obiadu. Jednak teraz nie musisz już czekać na niedziele, aby odwiedzić babcię i zjeść smaczny rosół. Zrób go sam, dodając jeden składnik, otrzymasz prawdziwy majstersztyk.
Rosół to tradycyjna polska zupa najczęściej podawana z makaronem. Ten prosty w przygotowaniu bulion potrafi zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowaliśmy dla Was przepis na jego wiosenną wersję. Do dzieła! P.S. jeśli jesteś fanem tradycyjnych dań, polecamy Ci również przepis na bigos staropolski.Rosół to jedna z najpopularniejszych zup na polskim stole. To danie kochają niemalże wszyscy, ciężko jest bowiem wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu z kluskami. Z tego powodu mamy dla Was przepis na wiosenne wydanie tej zupy. Wystarczy tylko kilka składników, aby danie nabrało zupełnie nowy wymiar. Dzięki nim zaniemówisz z wrażenia!
Rosół – w każdym tradycyjnym, polskim domu zjemy go zawsze w niedzielę. Nie ma jednego, uniwersalnego i sprawdzonego przepisu. Ile rodzin, tyle przepisów na rosół przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest natomiast pewien trik, który bez względu na wszystko, sprawi, że zupa nabierze jeszcze lepszego smaku! Co to za tajemny sposób na rosół idealny? Rosół to tradycyjna, polska zupa, w związku z czym zapewne doskonale znana była naszym babciom. A jak wiadomo, to one znają najtajniejsze kuchenne triki. Dziś zdradzamy jeden z nich.
Rosół od razu przywodzi na myśl tradycyjny, rodzinny obiad, serwowany przez każdą babcię w niedzielę. Jednak na ten wyborny przysmak nie zawsze musimy czekać do końca tygodnia i liczyć na nasze dobroduszne babcie. Znamy sposób, który sprawi, że rosół będzie smakował fenomenalnie. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół!Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj rosół według tradycyjnej, polskiej receptury. Chyba każda z nas uwielbia ten aromatyczny wywar. Wykorzystaj nasz trik, aby wydobyć z niego jeszcze lepszy smak!
Rosół to najbardziej ukochana zupa Polaków. Świetna na gorsze samopoczucie i przeziębienie. Wszyscy mamy swoje specjalne przepisy, które powtarzamy od pokoleń. Wiele jednak z nas zapomniało o triku wielu babć, jeśli przygotowujemy tradycyjną zupę na kurczaku. Rosół kojarzy nam się z domem, poczuciem bezpieczeństwa. Wydaje się, że jest to rozwiązanie na wiele zdrowotnych kłopotów. Wiele z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tej aromatycznej zupy. Częściej, bo to szybszy sposób, decydujemy się na gotowanie wywaru na kurczaku, należy wówczas zastosować trik naszych babć, który nada niepowtarzalny smak zupie, należy bowiem zadbać, by ugotować wywar na kości i najtłustszych częściach kurczaka.