Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Ma cenne zastosowania przy pielęgnacji roślin domowych
Aleksander Goldman
Aleksander Goldman 01.09.2021 02:00

Nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Ma cenne zastosowania przy pielęgnacji roślin domowych

Gotowane jajka
Sharon McCutcheon / Unsplash

Gotowanie na twardo (lub też na miękko) to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania jajek. Nie wszyscy wiedzą jednak, że woda, w której były przygotowywane, ma szereg właściwości, a tym samym można ją powtórnie wykorzystać, wpisując się jednocześnie w wyjątkowo popularną ostatnio kulturę zero waste.

Woda po jajkach – co z nią zrobić?

Według najróżniejszych danych statystyczny Polak spożywa średnio od 140 do 160 jajek w ciągu roku. Znaczna część z nich zjadana jest zaś w formie gotowanej. Co więc z wodą? Okazuje się, że – dzięki zachodzącym w trakcie procesom chemicznym – przedostaje się do niej szereg bezcennych składników odżywczych (między innymi jonami wapnia).

Można więc użyć jej, chociażby do podlewania niektórych roślin. Badania wykazały, że może to znacznie pobudzać ich wzrost, a także wpływać na ich kondycję. Woda po jajkach pomoże również w zachowaniu odpowiedniego odczynu gleby, co z kolei stworzy odpowiednie warunki do przyswajania niezbędnych składników.

Właściwości jajecznych skorupek

Jak łatwo się domyślić, szereg właściwości wykazują również same skorupki jaj. Dosypuje się je do ziemi, traktując jako naturalny nawóz (należy jednak czynić to jedynie w przypadku roślin, które lubują się w odczynie zasadowym).

Wyparzone oraz zmielone skorupki idealnie uzupełnią też zimowy pokarm dla ptaków, wysypywany w najróżniejszych karmnikach. Niektórzy stosują je także jako naturalny (oraz ekologiczny) sposób na pozbycie się ślimaków.

Skorupy mogą być również wykorzystywane jako... odplamiacz. Wystarczy umieścić je w woreczku, a następnie dorzucić do bębna pralki. Sprawdzą się też jako dodatek do płynu do naczyń, pomagając uporać się z przypaleniami i innymi uporczywymi zabrudzeniami.

Skorupki jajek
Skorupki jajek; canva/Mayehem, Getty Images

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10