DomekIOgrodek.pl Łazienka Orzechy włoskie zalej wrzącą wodą. To co się z nimi stanie to niemal magia
Materiał YouTube na kanale Przepisy od Katarzyny

Orzechy włoskie zalej wrzącą wodą. To co się z nimi stanie to niemal magia

20 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Orzechy włoskie są nie tylko smaczne i zdrowe, lecz mogą również pomóc nam uporać się z dość popularnym problemem. Najczęściej dotyka on kobiety, jednak nie szczędzi również mężczyzn. Wystarczy zalać je wrzątkiem, a po chwili efekt będzie cudowny.

Orzechy włoskie najczęściej po prostu chrupiemy jako zdrową, a przy okazji smaczną przekąskę. Niektórzy przy pomocy orzechów decydują się również na gotowanie, a potrawy z nimi są wyjątkowe. To nie jest jednak wszystko, co można z nimi zrobić.

Dlaczego orzechy są tak cenne?

Przede wszystkim skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Pełno w nich aminokwasów, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, cynk, magnez, fosfor czy jod.

Regularne jedzenie orzechów jest wskazane przez wiele instytucji zdrowotnych i zajmujących się żywieniem człowieka. Dodatkowo przepełnione są antyoksydantami, które są bardzo ważne w diecie człowieka.

Orzechy włoskie
Canva.com

Orzechy włoskie i wrzątek

Zalanie orzechów włoskich wrzątkiem ma dwie główne zalety. Pierwszą z nich i dla głodomorów największą, jest znaczne ułatwienie obierania. Skorupki po kąpieli we wrzątku miękną, dzięki czemu znacznie łatwiej się je otwiera.

Drugą zaletą jest możliwość wykorzystania wody po gotowaniu orzechów w celu zrobienia płukanki do włosów. Po wyłowieniu orzechów trzeba przelać wodę do butelki, a następnie odstawić do ostudzenia.

Płukankę do włosów można stosować przy każdym myciu włosów. Jej odżywcze właściwości sprawiają, że cebulki włosów są znacznie mocniejsze, a miedziane refleksy są o wiele bardziej widoczne.

Ponadto woda po gotowaniu orzechów może posłużyć także jako nawóz do roślin doniczkowych czy ogrodowych. Zawarte w niej minerały odżywią rośliny i usprawnią ich rozwój.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy